Home Aktualno FOTO | Pogledajte prekrasne scene sa zavjetne procesije “Rapski križi”

FOTO | Pogledajte prekrasne scene sa zavjetne procesije “Rapski križi”

0
FOTO | Pogledajte prekrasne scene sa zavjetne procesije “Rapski križi”

Foto: Župa Lopar i Lucian Borić

Više od tisuću vjernika iz svih mjesta na otoku Rabu – Lopara, Kampora, Banjola, Barbata, Mundanija i Supetarske Drage, kojima se pridružilo i više od sto vjernika iz Piškorevaca u Slavoniji, čiji su domaćini bili župljani Barbata, sudjelovalo je na Križima, rapskoj tradiciji staroj oko pet stoljeća.

Foto: Lucian Borić

Od ranih jutarnjih sati, vjernici su se kretali iz svojih župnih crkava sa svojim župnikom, predvođeni križem, i noseći župne zastave, a na ulazu u Grad Rab, kod Bobotina, pridružili su im se i župljani grada na čelu sa svojim župnikom i biskupom krčkim, mons. Ivicom Petanjkom, koji je nosio čudotvornu Gospinu sliku.

Foto: Lucian Borić
Rab danas oglas

Kako običaji nalažu, čim su zvonari katedralnog zvonika s njegovih visina ugledali procesije kako se stapaju u jednu, započeli su sa svečanom zvonjavom ili kampananjem, „po starinsku“, ručno, a za kampananje su bili zaduženi Srećko Deželjin i Duško Čobi Matušan.

Foto: Lucian Borić

Pjevajući kroz grad, hodočasnici su ušli u Rapsku katedralu, u kojoj su sudjelovali u euharistijskom slavlju, a misu je, zajedno s rapskim svećenicima, predvodio biskup Ivica Petanjak.

Foto: Elvis Grce

Gospina slika

Prema legendi, tu Gospinu sliku, odnosno kretsko-bizantsku ikonu, kojoj Rabljani pripisuju posebne moći, u samostan sv. Andrije Apostola je donijela sestra Lucchina de Dominis oko 1530. godine. Lucchina se razboljela i nepokretno je ležala u krevetu, a prema legendi, skrušeno molivši Gospu za ozdravljenje, u vrijeme procesije Križi ustala je, na čuđenje sestara, pridruživši im se u molitvi.

Foto: Lucian Borić

Nakon tog čudotvornog ozdravljenja svake se godine, na zadnju nedjelju travnja, nosi Gospina slika u Rapsku katedralu tradicionalnom procesijom. Poslije mise slika Majke Božje rapske ostaje u katedrali do zadnjeg dana mjeseca svibnja kad se vraća na čuvanje u samostan Sv. Andrije.

Foto: Lucian Borić

Inače, o prvim počecima Križeva nema točnih podataka. Poznato je da se prakticira od 15. stoljeća, poslije strašne kuge 1449. 1456. godine, a prema knjizi Ive Barića Rapska baština, kultne procesije na Rabu su se održavale u proljeće i u antičko doba, kada su bile posvećene molitvi za dobar urod na poljima.

Foto: Župa Lopar

Križi – kulturno dobro RH

Posebnost ovogodišnjih Križa svakako je ta i što su od ove godine upisani u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – na Listu zaštićenih kulturnih dobara, kao nematerijalno kulturno dobro, pod nazivom “Tradicijska zavjetna procesija Krīžȉ/Kríži na otoku Rabu – Rapski krīžȉ/kríži”.

Foto: Lucian Borić

“Upisivanje Križi u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, iznimna je čast za naš grad i otok, za naše vjernike, i kruna napora koje su Grad Rab, Krčka biskupija, sedam rapskih župa i benediktinke samostana sv. ​Andrije zajednički uložili ne bi li dobili zaslužen status nematerijalnog kulturnog dobra i priznanje na nacionalnoj razini za svoju vrijednost“, izjavio je gradonačelnik Grada Raba, Nikola Grgurić.

Foto: Župa Lopar

Nakon svete mise hodočasnicima se besplatno dijelilo i sočivo na trgu Municipium Arba, a okrjepu  su osigurali Grad Rab, Turistička zajednica grada Raba i Pučko otvoreno učilište Rab. Sočivo, kao i podjelu, pripremila je Imperial Riviera.

Foto: Lucian Borić

U večernjim satima održao se i koncert “Zdrava o, Divice mnogo milostiva” u izvedbi Pučkih pivača KBF-a pod ravnanjem maestra Joška Ćalete.

Tekst: Novi list i Lucian Borić
Foto: Lucian Borić, Sandra Denona Španjol, župa Lopar