Naslovna Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Dobrodošli na internetski portal Rab Danas (u daljnjem tekstu „Portal), sveobuhvatni portal o otoku Rabu tvrtke DIGITALITY d.o.o. (u daljnjem tekstu „Digitality“). Portal Rab Danas donosi niz sadržaja i usluga, a korištenje istih regulirano je ovim Uvjetima korištenja. Svi sadržaji i usluge portala Rab Danas podliježu Uvjetima korištenja (u daljnjem tekstu „Uvjeti“).

Prihvaćanje uvjeta portala

Korisnici su dužni pročitati pravila korištenja te redovito pratiti eventualne promjene istih. Korištenjem portala i usluga koje isti nudi smatra se da su se korisnici upoznali s Uvjetima korištenja te da iste razumiju i da ih prihvaćaju bez ikakvih ograničenja ili rezervi. Korisnik sadržaja i usluga portala prihvaća sve rizike koji nastaju iz takvog korištenja te se obvezuje sadržaje i usluge portala koristiti isključivo za osobnu uporabu i na vlastitu odgovornost.

Prihvaćanjem ovih Uvjeta korisnik prihvaća i suglasan je s time da sadržaj i usluge na portalu uključuju i promotivni sadržaj, reklame, obavijesti, poruke administratora i ostale slične sadržaje.
Digitality zadržava pravo izmjene navedenih Uvjeta korištenja u bilo kojem trenutku bez prethodnog najavljivanja ili objavljivanja posebne obavijesti te neće biti odgovoran ni za kakve posljedice koje eventualno mogu proizaći zbog takvih promjena. Sve promjene stupaju na snagu trenutkom objavljivanja na portalu Rab Danas.

Digitality pridržava pravo promjene, ograničenja ili prestanka pružanja usluga ili dostupnosti sadržaja i usluga u bilo kojem trenutku bez prethodne najave, obavijesti i obrazloženja. Digitality ne snosi odgovornost za bilo kakvu štetu nastalu eventualnim ukidanjem ili ograničavanjem sadržaja i usluga.

U slučaju kršenja odredbi ovih Uvjeta Digitality pridržava pravo ograničavanja ili ukidanja pružanja određenih usluga. Niti jedan dio portala ne smije se koristiti u nezakonite svrhe niti za promoviranje istih.

Autorska prava

Digitality polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizualne i audio materijale, baze podataka i programerski kod) te se oni ne smiju reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti ukoliko to nije izričito odobreno ovim uvjetima ili pismenim putem dogovoreno s tvrtkom Digitality. Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela portala bez dopuštenja vlasnika autorskih prava smatra se kršenjem istih te je podložno tužbi. Pokretanjem sudskog postupka Digitality pridržava pravo potraživanja naknade za štetu koju korisnik prouzroči neovlaštenim, nedopuštenim i/ili protuzakonitim korištenjem sadržaja i/ili usluga na portalu Rab Danas.
Sadržaje i usluge zabranjeno je koristiti u komercijalne svrhe. Pohranjivanje i kopiranje sadržaja dopušteno je samo i isključivo za osobnu uporabu.

Ukoliko korisnik smatra da je došlo do povrede autorskih prava na portalu, o tome je dužan izvijestiti u pisanom obliku (na papiru ili u elektronskom obliku) redakciju portala koristeći kontakt podatke objavljene na portalu. Slučaj će biti odmah razmotren i sporni sadržaji uklonjeni nakon što se ustanovi eventualna istinitost sadržaja žalbe.

Digitality ne odgovara za bilo koji oblik štete koji je nastao neovlaštenom i/ili nepravilnom uporabom i/ili zlouporabim sadržaja i usluga od strane korisnika.

Osim portalima i internetskim stranicama s kojima Digitality ima pisani dogovor ili ugovor o drugačijim uvjetima od onih navedenih u ovim pravilima dopušteno je prenošenje sadržaja Portala isključivo kao vijesti do maksimalno 500 znakova (u slučaju da sadržaj ima manje od 500 znakova, dopušteno je prenošenje maksimalno polovice članka) uz obvezno navođenje Portala kao izvora. Pri tome je prenositelj sadržaja dužan objaviti poveznicu na originalni sadržaj Portala. Mediji koji nemaju mogućnost objave poveznice dužni su na drugi način objaviti ime Portala kao izvor informacije.

Korištenje fotografija i videa te svih ostalih netekstualnih audio i vizualnih dijelova Portala osim medijima i internetskim stranicama s kojima Portal ima pisani dogovor ili ugovor o drugačijim uvjetima nije dopušteno.
U slučaju kršenja autorskih prava Portala, Portal korisniku i drugim prekršiteljima autorskih prava Portala može izdati račun u iznosu od 15 000,00 kuna uz dodatak PDV-a s dospijećem plaćanja od 15 dana. U slučaju da korisnik i drugi prekršitelj autorskih prava Portala ne podmiri račun u dospijeću Portal će zaračunati zakonski maksimalnu zateznu kamatu.

Sadržaji i usluge

Portal se sastoji od vlastitih sadržaja, sadržaja partnera i oglašivača, besplatnih sadržaja, sadržaja kreiranih od strane posjetitelja te poveznica na vanjske stranice.

Sadržaji objavljeni na Portalu objavljeni su u dobroj vjeri i namjeri i posjetitelj ih koristi na vlastitu odgovornost te se Portal ne može se smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora i komentarima korisnika također nisu nužno i stav redakcije te Portal ne snosi odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih pravila. Digitality ne kontrolira sadržaj koji razmjenjuju posjetitelji, korisnici Portala, ne može jamčiti točnost, porijeklo ili kvalitetu takvog sadržaja te ni na koji način nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju korisnici ili eventualnu materijalnu i nematerijalnu štetu koju te objave prouzroče.

Za sve objavljene sadržaje pod pojedinim korisničkim imenom odgovoran je isključivo korisnik koji ga je registrirao. Korisnik je dužan nadoknaditi svu nastalu štetu Portalu proizašlu objavom sadržaja na Portalu ili drugih aktivnosti vezanih uz korištenje korisničkog računa.

Portal je dužan po utvrđivanju opravdanosti eventualne prijave o neprikladnom sadržaju u razumnom roku ukloniti sadržaje korisnika koji nisu u skladu s važećim zakonima.

.
Digitality nije vlasnik sadržaja koji objavljuju ili razmjenjuju posjetitelji Portala. Digitality zadržava pravo korištenja javno dostupnog sadržaja na Portalu u promotivne svrhe usluga unutar kojih je sadržaj objavljen. Javno dostupan sadržaj je onaj koji je dostupan svim posjetiteljima Portala.

Digitality neće ni na koji način biti odgovoran za sadržaj ili gubitak i oštećenje sadržaja koje je nastalo zbog korištenja usluga Portala.

Pristup Portalu i svim njegovim sadržajima dopušten je osobama bilo koje dobi, osim ako je naznačeno drugačije. Oznaka 18+ na pojedinim sadržajima označava da je korištenje sadržaja dopušteno isključivo punoljetnim, odnosno osobama starijim od 18 godina te se Portal ne može smatrati odgovornim ukoliko taj sadržaj koriste maloljetne osobe, odnosno mlađi od 18 godina.

Radi osiguranja slobodnog i neometanog korištenja usluga Portala, ovi postupci su neprihvatljivi i strogo zabranjeni:

  • objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji krše postojeće hrvatske i/ili međunarodne zakone, sadržaja koji je uvredljiv, vulgaran, prijeteći, rasistički ili šovinistički te štetan na bilo koji drugi način
  • objavljivanje, slanje i razmjena informacija za koje posjetitelj zna ili pretpostavlja da su lažne, a čije bi korištenje moglo nanijeti štetu drugim korisnicima
  • lažno predstavljanje, odnosno predstavljanje u ime druge pravne ili fizičke osobe
  • manipuliranje identifikatorima kako bi se prikrilo porijeklo sadržaja kojeg se objavljuje ili šalje putem usluga portala
  • objavljivanje, slanje i razmjenu sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravom
  • objavljivanje, slanje i razmjena neželjenih sadržaja korisnicima bez njihovog pristanka ili traženja, ili putem obmane
  • svjesno objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji sadrži viruse ili slične računalne datoteke ili programe načinjene u svrhu uništavanja ili ograničavanja rada bilo kojeg računalnog softvera i/ili hardvera i telekomunikacijske opreme
  • prikupljanje, čuvanje i objavljivanje osobnih podataka drugih posjetitelja portala i korisnika

Digitality zadržava pravo promjene, ne objavljivanja ili uklanjanja svakog sadržaja koji smatra neprikladnim ili koji nije u skladu s ovim Uvjetima korištenja bez prethodne najave i/ili obrazloženja. Digitality nije odgovoran za bilo kakvu štetu nastalu tim promjenama.

Digitality zadržava pravo promjene ili ukidanja bilo koje usluge na portalu bez prethodne najave i/ili obrazloženja. Digitality nije odgovoran za bilo kakvu štetu nastalu tim promjenama.

Registracija korisnika portala

Da bi se prijavio na portal Rab Danas, korisnik mora proći postupak online registracije pri čemu se korisnik obvezuje unijeti istinite podatke. Korisnik sam odabire korisničko ime i lozinku. Pri procesu registracije korisnik potvrđuje da je pročitao, razumio te da prihvaća odredbe Uvjeta korištenja portala Rab Danas.

Digitality nema pristup korisničkim lozinkama, tajnim pitanjima i odgovorima. Radi identifikacije prilikom pružanja pomoći korisnicima, Digitality može zatražiti e-mail adresu korisnika.

Korisnik je dužan čuvati podatke o korisničkom računu, te je u potpunosti odgovoran za svu štetu nastalu neautoriziranim korištenjem svog korisničkog računa. Završetkom registracije korisnik prihvaća odgovornost za sve aktivnosti uzrokovane uporabom usluga.

Registracijom i otvaranjem korisničkog računa korisnik može dati suglasnost da ga se putem elektroničke komunikacije obavještava o novostima ili promotivnim aktivnostima vezanim za portal Rab Danas. Korisnik u bilo kojem trenutku može povući takvu suglasnost kontaktiranjem redakcije Portala.

Korisnik je dužan odmah prijaviti Portalu neovlašteno korištenje njegovog korisničkog računa.

Portal se ne može držati odgovornim za neovlašteno korištenje korisničkog računa, niti za eventualnu materijalnu i nematerijalnu štetu nastalu na taj način.

Digitality zadržava pravo ukinuti ili uskratiti mogućnost korištenja korisničkog računa i/ili usluga za koje je korisnik registriran, a bez prethodne najave i/ili obrazloženja. Digitality ne snosi odgovornost za bilo kakve posljedice ili štetu nastalu ukidanjem ili uskraćivanjem gore navedenih usluga.

Registrirani korisnici dužni su se ponašati u skladu sa zakonom.

Portal može dopustiti komentiranje i neregistriranim korisnicima za koje vrijede ista pravila kao i za registrirane korisnike.

Korištenjem mogućnosti objave komentara na Portalu korisnik se obvezuje da će objavljivati, slati ili primati materijale koji su zakoniti te se obvezuje da neće koristiti ovu mogućnost za piramidalne sheme, lančana pisma, junk mail, spam ili bilo koji drugi oblik višestrukog slanja komercijalnog ili drugog sadržaja, maltretirati, ugrožavati, vrijeđati, prijetiti, obmanjivati ili na bilo koji način povrijediti prava drugih korisnika, objavljivati i distribuirati nedoličan, vulgaran, nepristojan ili nezakonit sadržaj, uploadati ili širiti sadržaje zaštićene autorskim pravima, uploadati dokumente koji sadržavaju viruse, crve, trojane ili bilo kakav software koji nanosi štetu, lažno se predstavljati u svrhu prijevare ili obmane drugog korisnika i kršiti bilo koji važeći zakon.

Komentari objavljeni na Portalu ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni drugih korisnika Portala, ali Portal može koristiti komentare svojih korisnika za daljnju objavu.

Portal nema obavezu pratiti objave komentara svojih korisnika, ali zadržava pravo da bez najave i objašnjenja ukloni bilo kakav sadržaj, posebice u slučaju eventualne prijave o kršenju zakona ili pravila korištenja.
Mogućnost komentiranja ponuđena je korisnicima besplatno u dobroj vjeri i namjeri, a Portal se ne može držati odgovornim za bilo kakvu materijalnu i nematerijalnu štetu nastalu korištenjem istih.

Komentare koji krše Pravila korištenja i zakonske propise potrebno je prijaviti na uredništvo Portala nakon čega će takvi komentari u najkraćem mogućem roku biti izbrisani utvrdi li se osnova za isto.

Prigodom prijave obavezno je navesti ime i prezime, kontakt adresu i telefonski broj te OIB i razlog zbog kojeg se smatra da komentar krši pravila korištenja ili zakon.

Prigodom komentiranja ne preporuča se odstupanje od teme napisa, kao ni pisanje velikim slovima. Uredništvo zadržava pravo uklanjanja i skraćivanja komentara te onemogućavanje komentiranja, sve bez posebnog obrazloženja.

Pomoć i podrška

Digitality korisnicima portala Rab Danas ne pruža telefonsku podršku, već je ista dostupna isključivo elektronskom poštom. Odgovarajuće e-mail adrese objavljene su na portalu Rab Danas.

Zaštita podataka

Digitality poštuje privatnost svojih korisnika i posjetitelja portala Rab Danas. Svi podaci o korisniku prikupljeni putem procesa registracije ili na drugačiji način koriste se isključivo u svrhu za koju su prikupljeni. Digitality ni pod kojim uvjetima neće iste učiniti dostupnima trećoj strani, osim u slučaju kada je takva obaveza regulirana zakonom.

Poveznice na druge web stranice

Neke od poveznica na portalu Rab Danas vode na internetske stranice i usluge koje nisu u vlasništvu niti pod kontrolom tvrtke Digitality. Digitality nije niti u kojem dijelu i niti na koji način odgovoran za sadržaj tih stranica.

Oglasnik

Portal u dobroj vjeri i namjeri omogućuje besplatno objavljivanje malih oglasa, te se ne može smatrati odgovornim za sadržaj objavljen u malim oglasima, a za istinitost podataka i vlasništvo nad autorskim pravima koji se koriste te kvalitetu roba i usluga odgovoran je korisnik. Portal zadržava pravo neobjavljivanja bilo kojeg od malih oglasa bez posebnog objašnjenja razloga.

Reklamiranje na portalu

Uvjeti i načini oglašavanja na portalu Rab Danas nalaze se na stranici marketinga istog portala. Digitality nije odgovoran ni za kakvu štetu nastalu reklamiranjem na portalu Rab Danas.

Zaprimljeni materijali

Svi samoinicijativno poslani materijali, a osobito fotografije, videouratci, tekstovi i drugi slični materijali, odnosno drugi autorski radovi (u daljnjem tekstu: Materijali) mogu, jednom ili više puta, bez vremenskog ograničenja, ali i ne moraju, biti objavljeni na portalu Rab Danas. Pošiljatelji Materijala prihvaćaju da za poslane Materijale neće biti isplaćen nikakav honorar. Sve osobe koje samoinicijativno pošalju Materijal jamče pod punom kaznenom i materijalnom odgovornošću da isti predstavlja isključivo njihovo vlasništvo te da na isti polažu autorska prava. Digitality poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te na toj osnovi isto traži od svih onih s kojima stupi u bilo kakav odnos u pogledu Materijala koji su zaštićeni pozitivno-pravnom regulativom kojom je regulirana zaštita autorskih prava i intelektualnog vlasništva. Samoinicijativnim slanjem Materijala pošiljatelj iskazuje pod punom materijalnom i kaznenom odgovornošću suglasnost s gore navedenim stajalištima.

U slučaju bilo kakvih zahtjeva trećih osoba prema tvrtki Digitality koji su po bilo kojem osnovu vezani uz dostavljeni sadržaj, korisnik se obvezuje poduzeti sve radnje da spriječi ili otkloni štetu (neimovinsku ili imovinsku) te se obvezuje trećim osobama u pisanom obliku dati sve potrebne izjave da Digitality nije imao razloga sumnjati da korisniku ne pripadaju autorska prava na dostavljeni i objavljeni sadržaj.

Promjene uvjeta korištenja

Portal zadržava pravo da bez najave može promijeniti ili modificirati pravila korištenja, a korisnik je dužan redovito pratiti promjene. O važnim promjenama i dopunama Portal može obavijestiti korisnike putem e-maila ili objavljivanjem na Portalu. Korištenjem bilo kojeg sadržaja na Portalu smatra se da je korisnik upoznat s najnovijim pravilima.