Home Aktualno Postani „markantunovac“ – zašto upisati SŠ Markantuna de Dominisa Rab

Postani „markantunovac“ – zašto upisati SŠ Markantuna de Dominisa Rab

0
Postani „markantunovac“ – zašto upisati SŠ Markantuna de Dominisa Rab

Foto: SŠ Markantuna de Dominisa Rab

Svaki upisi su pravi stres, kako za učenike, tako i za roditelje učenika. A u ovom tekstu nastojat ćemo vam prezentirati zašto od mnogih škola upisati baš SŠ Markantuna de Dominisa Rab. U ovom tekstu prezentirane će biti brojne pogodnosti rapske srednje škole, no ono što je najintrigantnije u tome jest činjenica da su najveći dio toga, umjesto ravnatelja Damira Paparića, prezentirali trenutni učenici „markantunovci“.

Putovanja u sklopu projektnog dana – u Toskanu, Liku, Zadar i Nin

SŠ Markantuna de Dominisa ima četiri smjera – kuhar i konobar, THK i gimnaziju. Osim same nastave, učenici imaju niz natjecanja i aktivnosti, surađuju i s raznim institucijama, kao i sa školskom zadrugom „KUŠ“, s kojom ujedno često imaju prilike održavati i prodajni sajam.

Rab danas oglas

Rapska srednja škola nedavno je imala i svoj Dan otvorenih vrata na kojem su svi zainteresirani, od učenika do učitelja, imali se priliku upoznati s nastavnicima te brojnim projektima koje rapska srednja škola provodi, a sve to mogli su doznati na pet punktova, iz pet različitih predmeta/područja – (1.) hrvatskog jezika, (2.) informatike, (3.) stranih jezika, (4.) ugostiteljskog posluživanja i (5.) biologije, kemije i fizike. Na tim punktovima, učenici su se mogli okušati u različitim zanimljivim radionicama, pokusima i prezentacijama, poput, primjerice izrade jednostavnih slastica ili s plesom STEMI robota koji su učenici programirali u sklopu projekta „Škola budućnosti“.

Učenici često imaju suradnju i s udrugama, kao primjerice, s Udrugom „Komin“, koja je u prosincu došla u srednju školu održati prezentaciju čišćenja i pripreme ribe, uz, naravno, neizostavnu degustaciju.

U školi učenici često imaju prilike slušati i zanimljiva predavanja stručnih gostiju, znaju se održavati i književni susreti, pa su tako u travnju ove godine u rapskoj srednjoj školi gostovali Pavao Pavličić i Julijana Matanović, a česte su i edukativne terenske nastave i putovanja (diljem Lijepe Naše, u Toskanu, Mađarsku, Njemačku …).

U rapskoj srednjoj školi gostovali su Pavao Pavličić i Julijana Matanović

Škola sudjeluje u nizu projekata i aktivnosti koje mogu pomoći pri upisu na fakultet, a u školi se provode i projekti kao što su: Ruksak pun kulture, Mreža čitanja, EU Junior ambasador te Nacionalna kviz liga.

Ruksak (pun) kulture

Svojim nedavnim uspjesima mogu se pohvaliti učenice „markantunovke“ Nika Tadić i Elena Španjol Šimunelić, koje su sudjelovale na natjecanju Grand Gourmet, kao i Bartol Grozdanić koji je sudjelovao na brojnim natjecanjima barskih vještina. Tu su i susreti s drugim ugostiteljskim školama na kojima se, osim same škole, promoviraju i proizvodi rapske srednje škole, poput, primjerice, limoncella ili rapskih muštaćona, koji su nerijetko u prodaji i na sajmu učeničke zadruge „KUŠ“. Tu su također i natjecanja kuhara na kojima rapski srednjoškolci uspješno sudjeluju.

Grand Gourmet

Na međunarodnom matematičkom natjecanju „Klokan bez granica“ „markantunovci“ Samuel Paparić i Damjan Kaštelan plasirali su se, u kategoriji junior, u 10 % najboljih natjecatelja. U nizu uspješnih učenika i učenica treba spomenuti i učenicu Lorenu Pahljinu, koja je, nakon što je u osnovnoj školi bila proglašena za učenicu generacije, svoj uspješan put nastavila i u srednjoj školi, plasiravši se na brojna županijska natjecanja.

Festival matematike u Puli

Ove godine rapska srednja škola sudjelovala je na Festivalu matematike u Puli i osvojila prvo mjesto s prezentacijom koja je bila inspirirana rapskim znanstvenikom, Markantunom de Dominisom, a rapska srednja škola ističe se i izvrsnim rezultatima na državnoj maturi, osobito kod obveznih predmeta. Valja napomenuti kako je prošle godine jedan učenik „markantunovac“ ostvario i 100 % na eseju iz hrvatskoga.

Radionica novih tehnologija koju je u rapskoj SŠ održao Sven Maričić, jedan od pionira uporabe 3D tiska u kirurgiji

Od iduće godine, u rapskoj srednjoj školi nastava će se održavati samo u jutarnjoj smjeni, što će učenicima omogućiti veću koncentraciju i produktivnost u radu, te slobodno poslijepodne za razne hobije.

“Kava s ravnateljem”, dan otvorenih vrata u rapskoj SŠ

„Oni koji prate rad škole znaju da je škola aktivna na svim područjima, a prema gore navedenom i vrlo uspješna. Isto tako daje veliki doprinos i lokalnoj zajednici gdje surađuje s udrugama, sportskim društvima, ostalim ustanovama itd. Tako da, što se tiče rada i uspješnosti, svaki učenik bi odabrao našu školu. Naravno da otok Rab treba i ostala zanimanja a koja škola ne nudi, i tu ništa nije sporno. Dapače, treba učenike poticati da upisuju takva zanimanja. Problem ne samo za školu, već i za čitav otok vidim u činjenici da dosta veliki broj učenika želi ‘otići od kuće’ a da im je svejedno što će upisati, samo da odu. To je prvi korak prema depopulaciji otoka. Djeca od 15 godina, u najosjetljivijoj fazi života sazrijevaju u drugoj sredini te joj se prilagođavaju stilom života. To znači da je puno veća vjerojatnost da se neće vratiti na otok. Tu je velika odgovornost na roditeljima, jer oni su odgovorni za svoju djecu. Zato dragi roditelji, dobro razmislite o svemu ovome, jer uzalud nam naše velike kuće, vile i palaci ako u njima neće imati tko živjeti“, izjavio je za portal Rab Danas ravnatelj Damir Paparić.

Autor: Lucian Borić

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime