Home Aktualno Nezaboravni doživljaj Japana u putopisnoj reportaži Ivice Jureše

Nezaboravni doživljaj Japana u putopisnoj reportaži Ivice Jureše

0
Nezaboravni doživljaj Japana u putopisnoj reportaži Ivice Jureše

Foto: Ivica Jureša

Moje putovanje u Japan prošlog studenog bilo je nezaboravno iskustvo koje je ostavilo dubok trag u mom životu. Putovanje iz Budimpešte preko Pekinga do Tokija bilo je dugo i iscrpljujuće, ali svaka minuta bila je vrijedna kad sam napokon ugledao čudesni vulkan Fuji iz aviona. Njegova veličanstvenost i mir simbolizirali su početak moje japanske avanture.

Dolazak u Tokio bio je kao ulazak u potpuno novi svijet. U ovom gradu proveo sam pet dana istražujući njegovu mješavinu tradicije i moderne tehnologije. Tokio je bio živahan, pulsirajući megalopolis prepun fascinantnih kontrasta. Posjetio sam mnoge znamenitosti poput Tokio towera, druge najviše građevine na svijetu i Senso-ji hrama, dok sam se istovremeno divio futurističkoj arhitekturi i tehnologiji u Shibuyi i Shinjukuu.

Tokyo Tower | FOTO: Ivica Jureša
Rab danas oglas

Poseban doživljaj bio je posjet ribljoj tržnici, gdje sam imao priliku kušati najsvježiji sushi.

Na ribljoj tržnici | FOTO: Ivica Jureša

Iz Tokija sam se uputio u Nagano i Matsumoto. Nagano, poznat po Zimskim olimpijskim igrama, nudio je predivne planinske pejzaže i mirne hramove. U Matsumotu sam posjetio poznati dvorac Matsumoto, jedan od najljepših i najočuvanijih dvoraca u Japanu. Ovaj dvorac, poznat i kao „Dvorac Vrane“ zbog svojih crnih zidina, pružio je uvid u bogatu japansku povijest i kulturu.

Matsumoto dvorac | FOTO: Ivica Jureša

Nakon Matsumota, krenuo sam prema Osaki gdje sam proveo četiri dana. Osaka je poznata po svojoj gastronomskoj sceni, posebno po ukusnim takoyaki kuglicama i okonomiyakiju. Grad je također bio polazna točka za moje izlete u Kyoto i Hirošimu.

Hirošima | FOTO: Ivica Jureša

Kyoto, s njegovim prekrasnim hramovima, vrtovima i tradicionalnim drvenim kućama, pružio je osjećaj povratka u prošlost. Zapanjio me Fushimi Inari-taisha hram sa svojim beskrajnim crvenim torii vratima.

Fushimi Inari-taisha | FOTO: Ivica Jureša

Posjet Hirošimi bio je posebno emotivan. Povijest ovog grada ispunjena je tugom i nadom. Posjet Muzeju mira i Memorijalnom parku duboko me dirnuo, podsjećajući na tragične događaje iz prošlosti i važnost mira.

FOTO: Ivica Jureša

U Hirošimi sam također posjetio Mazdinu tvornicu automobila. Kao netko tko radi u prodaji Mazda vozila više od 15 godina, ovo je bio vrhunac mog putovanja. Vidjeti proces proizvodnje iz prve ruke i susresti se s inženjerima i radnicima bilo je inspirativno iskustvo koje je produbilo moje razumijevanje i poštovanje prema marki Mazda.

FOTO: Ivica Jureša

Tijekom mog putovanja, vozio sam se Shinkansen vlakovima, koji su sami po sebi bili doživljaj. Njihova brzina, točnost i udobnost ostavili su me bez daha. Svaki put kada bih se vozio ovim vlakovima, mogao sam se opustiti i uživati u prekrasnim krajolicima Japana.

Shinkansen vlakovi | FOTO: Ivica Jureša

Na povratku iz Japana, ponovno sam imao priliku vidjeti veličanstveni vulkan Fuji. Ovaj put, prizor je bio još ljepši, kao simbol završetka mog nezaboravnog putovanja.

Vilkan Fuji | FOTO: Ivica Jureša

Japan me osvojio svojom kulturom, poviješću, tehnologijom i prirodnom ljepotom. Ovo putovanje obogatilo je moj život i ostavilo trajne uspomene koje ću zauvijek čuvati.

FOTO: Ivica Jureša

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime