Home Aktualno Prisjećanje na duh vremena kojeg su stvarali nesebični i dragi ljudi

Prisjećanje na duh vremena kojeg su stvarali nesebični i dragi ljudi

0
Prisjećanje na duh vremena kojeg su stvarali nesebični i dragi ljudi

Foto: Arhiva Rapskog lista

U ovo doba godine stariji Rabljani prisjećaju se nezaboravnih maškaranih povorki i okupljanja “Varoši” kada je katarzičnim suđenjem dežurnom krivcu za sve rapske nedaće, neprijepornom “zlotvoru” Juru Piškancu, završavalo veselo rapsko karnevalsko razdoblje.

Mlade snage karnevala na Rabu iz 1954. godine (s lijeva na desno) Joško Vidas, Zdenko Grubišić i Franjo Vezilić

Iz dugačkog intervjua kojeg je početkom 2012. godine za rubriku PORTRETI Rapskog lista s jednom od legendi svojega vremena, gospodinom Franom Vezilićem vodila gospođa Mira Belamarić, mi smo ovom prigodom izdvojili tek njegov odgovor na posljednje pitanje, uz nekoliko prigodnih “karnevalskih” fotografija iz arhive:

Rab danas oglas

Gospodine Vezilić, kada biste mogli ponoviti svoja životna opredjeljenja, s obzirom na prikupljeno iskustvo, biste li opet radili isto?

“Malo bih ipak razmislio da li bih sve to radio. Jer sve što sam radio, radio sam iz ljubavi. Da sam kojim slučajem za sve bio plaćen, danas bih bio bogataš. Ipak, imam puno priznanja, ni sam ne znam koliko, i ona su mi određena satisfakcija za uloženi trud. Žalosti me samo kad nešto što je vrijedno i dobro na Rabu naglo nestane, propadne… Pogrešno je što se, uglavnom, sve vezuje za jednu osobu ili nekoliko ljudi, i kada oni odustanu ili budu spriječeni, odustaju svi. Tako je bilo s odbojkašima, vaterpolistima, amaterskim kazalištem, a i danas imamo slične primjere. Ono što je dobro, teško se održi. Sve bude naizgled savršeno, a onda se naglo uruši i ostanu samo priče kako je to nekada bilo. Mlađe generacije neće ni znati u čemu su sve Rabljani bili uspješni.”

Dobro čuvani Piškanac na prepunom Varošu | Iz arhive obitelji Hodak

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here