Home Aktualno FOTOGALERIJA | Pogledajte kako je izgledala velika terenska vježba “Potres Rab 2024.”

FOTOGALERIJA | Pogledajte kako je izgledala velika terenska vježba “Potres Rab 2024.”

0
FOTOGALERIJA | Pogledajte kako je izgledala velika terenska vježba “Potres Rab 2024.”

Foto: Lucian Borić

U nedjelju, 11. veljače u kompleksu hotela i bungalova Eva u Kamporu provedena je terenska vježba “Potres Rab 2024.” operativnih snaga Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije te snaga iz sustava civilne zaštite otoka Raba.

Foto: Lucian Borić

Kompleks hotela i bungalova Eva inače su u fazi rušenja i kao takvi idealna prilika za izvođenje ovakve vježbe. Jedan od ciljeva vježbe bila je provjera spremnosti sastavnica sustava Civilne zaštite na otoku Rabu za postupanje i koordinaciju snaga u slučaju potresa.

Foto: Lucian Borić
Rab danas oglas

U 11 sati uslijedila je demonstracija vježbi i konferencija za medije. U zamišljenom scenariju potresa, za koji su upravo idealno poslužile ruševne zgrade hotela i bungalova, prisutnima su prezentirane vježbe potrage za preživjelima u ruševinama, uz pomoć za to posebno dresiranih psa, podupiranja samih ruševnih zgrada, ulaska u ruševne zgrade i njihove prostorije kao i “izviđanja” istih, te izvlačenja samih osoba iz ruševina, imajući u vidu i moguće ozljede osobe koja se izvlači. Prezentaciju vježbi predvodio je područni zapovjednik otoka Raba, Milivoj Ličina.

Foto: Lucian Borić

Uoči ove vježbe prethodnih su dana, kako nam je u petak potvrdio i sam Ličina, vatrogasci imali teorijski i praktični dio, a u sklopu praktičnog dijela radili su pristup samim ruševinama, s naglaskom na sigurnost spasioca i osobe koju se spašava, pretragu i markaciju ruševnih zgrada, podizanje teških tereta te podupiranje samih ruševnih zgrada. Vatrogasci su ti koji reagiraju prvi na sam potres, nakon čega traže pomoć „izvana“ te se aktivira županijski protokol.

Foto: Lucian Borić

Valja napomenuti da vatrogasci već kroz svoje temeljno zvanje dobivaju dobre predispozicije da bi mogli reagirati na ovakve situacije, a sada rade jednu specifičnu obuku ulaska u ruševine odnosno u jedan skučeni i nestabilan prostor.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Raba Denis Deželjin istaknuo je zadovoljstvo izvedenom vježbom te činjenicom kako je inicijativa za izvođenjem ovakve vježbe stigla od vatrogasnih postrojbi na otoku Rabu – DVD-a Rab i DVD-a Lopar. Dodao je da su veliki dio iskustva u ovakvim situacijama rapski vatrogasci stekli još i tijekom potresa u Petrinji te da je današnja vježba definitivno pokazala njihovu spremnost da reagiraju u ovakvim nepredviđenim situacijama.

Foto: Lucian Borić

Zapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-a Mladen Šćulac, koji je također prisustvovao vježbi, naglasio je važnost i logističkog dijela u cijeloj ovoj vježbi, koji podrazumijeva i okrjepu za osobe koje su u cjelodnevnom spašavanju na terenu. Istaknuo je i da je važnost ove vježbe u tome što će pružiti iskustvo rapskom sustavu civilne zaštite u prvim koracima nakon nesreće, a koje oni moraju sami poduzeti do dolaska vanjskih operativnih snaga na Rab, skrenuvši pozornost da vanjske operativne snage nekad, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, ne mogu žurno stići na otok.

Foto: Lucian Borić

Vježbama je prisustvovao i Dominik Paparić, ravnatelj Uprave za otoke u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koja je raspisala Javni poziv za prijavu projekata poticanja razvoja civilnog društva na otocima u 2022. godini, a iz kojeg je Područnoj vatrogasnoj zajednici otoka Raba dodijeljeno ukupno 22.492,00 kn (3.250,65 EUR).

U razgovoru za Rab Danas je izjavio: “Područna vatrogasna zajednica otoka Raba je za svoj projekt (Jačanje kapaciteta ljudskih resursa u svrhu zaštite i spašavanja žitelja te zaštite i očuvanja prirodne i kulturne baštine otoka Raba) na predmetnom Javnom pozivu, od maksimalnih 100 bodova, ostvarila 84 boda te je po kriteriju izvrsnosti rangirana u prvih pet prijavitelja s najvišim brojem ostvarenih bodova, odnosno s najbolje ocijenjenim projektima. Istaknuo bih i da je Hrvatska, uz Finsku, jedna od dvije zemlje u Europi koje sustavno brinu o svojim otocima, budući da su obje zemlje donijele zakone o otocima”.  

Tekst i fotografije u galeriji: Lucian Borić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here