Home Aktualno Jasna Gvačić | Tradicija draških Belih maškara

Jasna Gvačić | Tradicija draških Belih maškara

0
Jasna Gvačić | Tradicija draških Belih maškara

Foto: SRK Tunera

Iako je ove godine zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta otkazana tradicionalna povorka draških Belih maškara, čitanje i zabava se održala u restoranu Pivac. No zato ćemo se u nastavku, kroz izvrstan tekst koji je napisala Jasna Gvačić (S. R. K. Tunera), prisjetiti malo tradicije draških maškara, možda ponajviše zbog onih mladih, na kojima to ostaje…

Rab danas oglas

DRAŠKI BELI MAŠKARI

Naime, cijela zamisao o maškaranoj povorci seže još u davne dane kada su Dražani obilazili čitavu Supetarsku Dragu pješice, plešući usput „draški tanac“ po zaseocima, a domaćini su ih dočekivali sa skromnim trpezama na kojima su se mogle naći frite, rafijoli, suhe smokve, žmulj vina, rakija i sve ono što su Dražani sami proizvodili.

Stari Dražani pripovijedaju da su u davna vremena u “Bele maškare” išli samo muškarci obučeni u bijelo, noseći na glavama slamnate šešire okićene crvenim maramama, u ruci noseći štap kojim su lupali o pod najavljujući svoj dolazak. Također za njima su u manjem broju išli „Grubi maškari” obučeni u obične stare krpe, strašeći mještane. Tek u novije vrijeme pridružile su im se i žene obučene u nošnju – neki spominju bijele kamižote i tzv. „pošte“ na ramenima. To su zapravo šarene trakice raznih boja koje su se nosile samo na svečanim prigodama, na svadbama i kasnije u maškarama. Na čelu maškarane povorke bio bi smješten par “mladenaca”, a kod svakog stola kraj kojeg bi maškari putem zastali, uvijek bi se počastili, zahvalili domaćinima pjesmom i plesom, uz neizbježne zvuke mišćića.

Jedno vrijeme “Draški maškari” bili su zapostavljeni i uopće se nisu održavali. Danas, na inicijativu S. R. K. „Tunera“ obnovljena je tradicija i BELI MAŠKARI tancaju s nekim malim preinakama unutar povorke, upravo iz razloga da se istakne ono što se danas ne koristi (pošte).

Danas, beli kamižot oblači samo “MLADA”, jer ih na žalost nema, na glavi nosi vjenčić ukrašen šarenim trakicama, travesu, pod kamižot belu košulju, na nogama bele bičve, na ramenima “pošte“. Ostale žene oblače isto što i mlada, izuzev vjenčića na glavi i „belog“ kamižota.

Muškarci uvijek oblače belu košulju ili “halju”, bele gaće, klobuk i na njemu črljeni facol. Obilazak zaseoka danas traje otprilike do 16 sati, nakon čega maškare, mještani i gosti dolaze u Aci marinu na domjenak i čitanje „Dva pokarani“.

Riječ je duhovitom dijaloškom tekstu pisanom na draškoj čakavštini u kojem jedan Gorinac i jedan Dolinac, prepričavaju anegdote zabilježene tijekom čitave godine spominjući usput krivce za sve što je loše učinjeno u Supetarskoj Drazi. Slijedi zabava za sve maškare u restoranu, po dogovoru s večerom i muzikom do kasno u noć.

S. R. K. „Tunera“ htjela je otrgnuti zaboravu tu tradiciju, da u memoriji puka ostane ono što je vrijedno, što su nama ostavili naši stari. Dražani su ponosni na ovaj događaj ponajviše iz razloga što u veseloj povorci sudjeluju svi naraštaji mještana, od najmlađih do najstarijih.

Lijepo je vidjeti svu tu radost na licima ljudi koji obilaze zaseoke i onih koji ih dočekuju. Draga se ponosi svojim običajima, svojom tradicijom i svojom izvornošću. Dražani se nadaju da će BELI MAŠKARI uvik tancat po Drazi za vrime pusta.
Mladi, na vama to ostaje.

Tekst: Jasna Gvačić
*u galeriji su slike (S. R. K. Tunera) od jučerašnje zabave u restoranu Pivac