Home Aktualno Ispit savjesti – Monodrama prema prozi Tina Ujevića u izvedbi Roberta Kurbaše

Ispit savjesti – Monodrama prema prozi Tina Ujevića u izvedbi Roberta Kurbaše

0
Ispit savjesti – Monodrama prema prozi Tina Ujevića u izvedbi Roberta Kurbaše

Foto: Biljana Gaurin

LogoteRapski dani, posvećeni sjećanju na dr. sc. Cvijetu Pahljinu, koji će se na Rabu odvijati 15. i 16.9.2023., završit će uprizorenjem izvrsne monodrame ”Ispit savjesti” u izvedbi akademskog glumca Roberta Kurbaše, koja govori o vječnim pitanjima kroz scensku adaptaciju eseja Tina Ujevića. Predstava će se odigrati u Zimskom kinu Rab, u subotu 16.9.2023. s početkom u 19:00 sati.

Monodrama Ispit savjesti zapravo je dio je autorskog projekta glumca Roberta Kurbaše, koji uz to što se pojavljuje na sceni, potpisuje scensku prilagodbu i režiju.

Rab danas oglas

Kralježnica predstave je istoimeni esej Tina Ujevića oko kojega je Kurbaša vješto isprepleo druge Ujevićeve prozne tekstove pa se na sceni, u obraćanju samome sebi, ali istodobno i publici, dotiče svevremenih tema, tema bliskih i suvremenom čovjeku.

Kurbaša postavlja pitanja, ona ista koja je postavljao i Ujević – o moralu, religiji, odnosu žene i muškarca, prijateljstvu, iluzijama i stvarnosti, tražeći odgovore na izazove vlastite savjesti. Ova je predstava borba sa samim sobom, dijalog s vlastitom savješću – ispit savjesti koji glumca, ali i gledatalja vodi do katarze. Jer teme kojih se dotiču Ujević i Kurbaša svevremenske su pa predstava tjera na razmišljanje, preispitivanje vlastitog bitka, smisla i pravih vrijednosti.

U promišljanju, vječnom propitivanju smisla vlastitog postojanja, iz tjeskobe, spoznaje i samospoznaje, iz glumca izvire zrelost i svevremenost svojstvena Ujevićevoj riječi. I to je ono što povezuje vječnog Ujevića i mladog Kurbašu. I to je ono što drži pozornost, jer prodire duboko i prisiljava na suočavanje sa svojom nutrinom. A ovdje nisu na ispitu samo pisac i glumac, već na čudesan način koji nudi kazališna igra, na scenu pristupa i svaki gledatelj, pa Kurbašin Ispit savjesti postaje vrtlog mnogih savjesti s jasnim ciljem – učiniti nas boljim ljudima.

Intimnom ugođaju predstave pridonose i stihovi koji poput glasa iz našeg unutarnjeg svijeta, glasa duše, odzvanjaju scenom, našim srcima i umom. Eho je i CD Ispit savjesti, svojevrsni soundtrack predstave.