Home Aktualno Šaroliki program obilježavanja Dana grada Raba

Šaroliki program obilježavanja Dana grada Raba

0
Šaroliki program obilježavanja Dana grada Raba

Foto: Grad Rab

Dan 9. svibnja, Dies Victoriae ili Dan pobjede, poseban je za sve Rabljanke i Rabljane. To je dan kada obilježavamo i slavimo Dan Grada Raba u spomen na 1075. godinu kada se grad obranio od najezde Normana. Prema pučkoj legendi grad je od Normana spasila relikvija svetog Kristofora, zaštitnika grada, koju su opkoljeni Rabljani izložili na gradske zidine, nakon čega su Normani odustali od opsade.

Svake se godine upravo toga dana organiziraju posebna svečanost i slavlje, a sam program obilježavanja proteže se kroz nekoliko dana te uključuje brojna kulturna, sportska i događanja zabavnog tipa.

Rab danas oglas

Ovogodišnji Program obilježavanja Dana Grada Raba započinje danas, otvorenjem izložbe Mladena Macolića u 20 sati u Galeriji Rab te ovim putem pozivamo sve da svojim dolaskom uveličaju događaj.

Program se nastavlja u subotu, 4. svibnja Rab Island Hero MTB maratonom, dok je u ponedjeljak, 6. svibnja na rasporedu otvorenje eko izložbe radova DV „Pahuljica“ „Recikliramo – planetu volimo“ u predvorju Kina Rab.

U utorak, 7. svibnja očekuje nas koncert zborova srednje škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka u crkvi Uznesenja BDM, a u srijedu, 8. svibnja radionice posvećene kulturno-povijesnoj i prirodnoj baštini Raba na temu „Sveti Kristofor – zaštitnik Raba“ koje će se odvijati na području povijesne gradske jezgre i park-šume Komrčar, u organizaciji Osnovne škole Ivana Rabljanina, te kazališna predstava za djecu „Slon Bon Ton“ s početkom u 10 sati na Trgu sv. Kristofora.

U četvrtak, 9. svibnja na rasporedu je tradicionalno svečano obilježavanje Dana Grada koje uključuje polaganje vijenca u spomen na sve poginule i umrle Rabljane, svetu misu u crkvi UBDM, još jednu izložbu DV „Pahuljica“ „Dan kultura“ koja će se otvoriti u crkvi svete Katarine u 10 sati, te svečani prijem Grada Raba u Kinu Rab za predstavnike lokalnih, županijskih i državnih ustanova, gospodarskih subjekata, crkvenih vlasti, braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, sportskih klubova i društava, udruga građana, političkog i javnog života, poslovnih partnera te sve ostale uvažene goste koji svojom nazočnošću uveličavaju ovaj dan.

U PC Mali Palit tijekom jutra održat će se demonstracija i poduka građana osnovama prve pomoći u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Rab, dok će vrtićari sa svojim tetama građanima dijeliti dobre poruke. U poslijepodnevnim satima natjecatelji i publika zabavljat će se uz drugu po redu Dragon Boat utrku u organizaciji Kajak kluba „Rab ’83“ na području gradske luke, nakon čega slijedi finale proslave uz pučku feštu na Trgu sv. Kristofora uz gastro ponudu Imperial Riviere d.d. managed by Valamar, nastup Folklornog društva Rapski tanac, uvijek rado praćen viteški turnir Udruge rapskih samostreličara te koncert popularnog Tonija Cetinskog koji će imati humanitarnu notu. Naime, u organizaciji Grada Raba i Gradskog društva Crvenog križa Rab ovim će se putem prikupljati donacije (kutije Crvenog križa koje će nadgledati volonteri Crvenog križa) za pomoć starijim osobama u potrebi na području grada Raba.

U subotu, 10. svibnja na rasporedu je već tradicionalni Košarkaški turnir veterana u organizaciji Košarkaškog kluba Rab koji će se održavati u Sportskoj dvorani Rab od 12 sati.

Svakako treba napomenuti da se od 6. do 10. svibnja obilježavaju i Dani DV „Pahuljica“ s posebnim programom, čiji se dio tradicionalno uvrštava u Program obilježavanja Dana Grada Raba, a nekim od događanja imaju se priliku priključiti svi zainteresirani, kako je i navedeno u službenom programu obilježavanja.

Još jednom pozivamo sve da nam se priključe u nizu događanja koja su pripremljena ovim povodom kako bi zajednički proslavili svima nama poseban dan – 9. svibnja – Dan Grada, Dan pobjede i Dan Europe!

Izvor: Grad Rab