Home Aktualno Konstruktivna 21. sjednica OV-a Općine Lopar – nadolazeći kapitalni projekti u Loparu i uskrsnice za umirovljenike

Konstruktivna 21. sjednica OV-a Općine Lopar – nadolazeći kapitalni projekti u Loparu i uskrsnice za umirovljenike

0
Konstruktivna 21. sjednica OV-a Općine Lopar – nadolazeći kapitalni projekti u Loparu i uskrsnice za umirovljenike

Foto: Lucian Borić

Nakon usvojenog proračuna za 2024. godinu, gdje je stavljen naglasak na tri kapitalna projekta u Loparu tijekom tekuće godine – početak izgradnje dječjeg vrtića i ceste Melak – Mjesno groblje Lopar, te rekonstrukcija odnosno proširenje županijske ceste od centra Lopara do San Marina, vijećnici su s velikim entuzijazmom nazočili 21. sjednici Općinskog vijeća Općine Lopar, održanoj 1. ožujka, inače i prvoj u 2024. godini.

Foto: Lucian Borić

Sjednica je protekla mirno i konstruktivno – na predviđenom dnevnom redu našlo se 12 točaka, a sve su usvojene jednoglasno, sa 7 glasova. Sjednici nisu nazočili dva oporbena vijećnika – Oliver Pičuljan i Joško Matahlija.

Rab danas oglas

Na aktualnom satu vijećnika Željka Pećarinu zanimalo je u kojoj je fazi izgradnja ceste Melak – Mjesno groblje Lopar. Načelnik Zdenko Jakuc odgovorio je kako natječaj Ministarstva poljoprivrede za izgradnju nerazvrstanih cesta, na koji se Općina Lopar planira javiti, još uvijek traje, znatno duže od prvotno predviđenoga, što odgađa samu izgradnju ceste jer će se paralelno s trajanjem natječaja već ući u turističku sezonu. Načelnik ostaje optimističan glede izgradnje same ceste i vjeruje da će se krajem 9. mjeseca žurno krenuti u izgradnju.

Foto: Lucian Borić

Vijećnicu Albinu Andreškić zanimalo je je li Općina Lopar prošla na natječaju MZO-a za izgradnju novog dječjeg vrtića. Načelnik Jakuc odgovorio je da je Općina prošla na natječaju krajem prošle godine na kojem su tražili 544 695 EUR-a bespovratnih sredstava, no da, vjerojatno iz razloga jer još traje žalbeni postupak, još nije donesena i konačna Odluka o financiranju, koju Općina s nestrpljenjem iščekuje, a bez koje se ne može krenuti u javnu nabavu. Glede izgradnje vrtića načelnik je također optimističan te je spomenuo da je, prema procjenama građevinara i inženjera koji su sudjelovali u projektiranju vrtića, 8 mjeseci dovoljno za njegovu izgradnju.

Foto: Lucian Borić

Vijećnika Danijela Mušća zanimalo je u kojoj je fazi izgradnja potpornog obalnog zida od restorana Jadran do šetnice Vila Mira. Glede izgradnje toga zida načelnik Jakuc je također optimističan budući da se ne radi o velikom zahvatu i vjeruje da će biti napravljen do početka turističke sezone.

Od usvojenih točaka, vrijedi izdvojiti Odluku o isplati prigodnoga dara (uskrsnice) do 31. ožujka 2024. godine u iznosu od 50 EUR-a umirovljenicima s područja Općine Lopar. Kako bi se isplatile uskrsnice, nužno je da umirovljenicima, osim prijavljenog prebivališta na području Općine Lopar, financijske obveze prema Proračunu općine Lopar, komunalnim poduzećima Lopar Vrutak d.o.o. i Loparko d.o.o. i Turističkoj zajednici (po osnovi turističke pristojbe) nisu veće od ukupno 15 EUR-a i starije od 6 mjeseci.

Foto: Lucian Borić

Usvojene su i točke o sufinanciranju izvođenja radova na rekonstrukciji – proširenju ceste ŽC5138 (DC105 – turističko naselje San Marino), Planu rada na Mjesnom groblju Lopar za 2024. godinu koji je prezentirao direktor Lopar Vrutka d.o.o. i Loparka d.o.o. Saša Škarić, i suglasnosti za postavljanje Spomenika braniteljima Domovinskog rata na lokaciji Dvoranski trg u Loparu. Jednoglasno je usvojen i prijedlog ugovora o međusobnoj suradnji pri uspostavi županijske linije u javnom prijevozu u linijskom obalnom prometu na relaciji Baška – Lopar – Baška.

Foto: Lucian Borić

Ravnatelj Centra za kulturu i sport Lopar (CZKiS), David Hrabrić, iznio je opsežno izvješće o radu Centra tijekom 2023. godine, a zbog povećanog obujma aktivnosti istog, raspisan je i natječaj za zapošljavanje dvaju viših stručnih suradnika za kulturu i protokole u CZKiS-u na pola radnog vremena. Nakon što je ravnatelj Hrabrić predstavio dva kandidata koja su se javila na natječaj, vijeće je također jednoglasno usvojilo odluku o njihovu zapošljavanju.

Foto: Lucian Borić

Pod točkom Prijedlog Plana upravljanja pomorskim dobrom na području Općine Lopar za razdoblje 2024. – 2028., načelnik je uglavnom prezentirao nove zakonske akte, a usvojen je i prijedlog plana civilne zaštite Općine Lopar za 2024. godinu, te zahtjevi za izdavanje prava služnosti za potrebe izdavanja građevinske dozvole, podnositelja Loparko d.o.o. i Vrelo d.o.o. Nakon otprilike sat vremena sjednice, vijećnici su se razišli u mirnom tonu.

Tekst i fotografije: Lucian Borić

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime