Home Aktualno U nedjelju na Rabu velika terenska vježba za slučaj zamišljenog scenarija potresa

U nedjelju na Rabu velika terenska vježba za slučaj zamišljenog scenarija potresa

0
U nedjelju na Rabu velika terenska vježba za slučaj zamišljenog scenarija potresa

Foto: Lucian Borić

Kako je najavljeno iz Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine, u nedjelju, 11. veljače 2024. godine na otoku Rabu (kompleks hotel i bungalovi Eva, Kampor) provest će se terenska vježba „Potres-Rab 2024“ operativnih snaga Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije te snaga iz sustava civilne zaštite otoka Raba.

Rab danas oglas

Jedan od ciljeva vježbe je provjera spremnosti sastavnica sustava CZ na otoku Rabu za postupanje i koordinaciju snaga u slučaju potresa. Izjave za medije i demonstracije vježbi predviđene su u 11 sati.

Područni zapovjednik otoka Raba, Milivoj Ličina, za portal Rab Danas izjavio: “U zamišljenom scenariju potresa, mi vatrogasci reagiramo prvo na sam potres, nakon čega tražimo pomoć „izvana“ te se aktivira županijski protokol. Prošlih nekoliko dana imali smo teorijski dio, i praktične vježbe (podupiranja ruševine, pristupa samoj ruševini s, dakako, naglaskom na sigurnosti spasioca i onoga koga spašavamo, podizanja teških tereta …), a u tom ritmu nastavljamo i dalje kako bi bili spremni u subotu. Radili smo još i pretrage objekta, kao i markaciju objekta. Valja napomenuti kako vatrogasci već kroz svoje temeljno zvanje dobivaju dobre predispozicije da bi mogli reagirati na ovakve situacije, a sada radimo jednu specifičnu obuku ulaska u ruševine odnosno u jedan skučeni, nestabilan prostor”.

Autor: Lucian Borić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here