Home Baština koja obvezuje Foto-vremeplov Rapskog lista | Krešimir Ćosić na Rabu 1981. godine

Foto-vremeplov Rapskog lista | Krešimir Ćosić na Rabu 1981. godine

0
Foto-vremeplov Rapskog lista | Krešimir Ćosić na Rabu 1981. godine

Foto: Ivica Hodak

Bivši omladinski reprezentativac Hrvatske, kasniji predsjednik izvršnog vijeća SO Rab Ivica Staničić, po završenom fakultetu bio je glavni igrač tek osnovanog Košarkaškog kluba “Rab” (‘76.-’84.). Istovremeno, legenda hrvatske košarke, Krešimir Ćosić već je u to vrijeme kao igrač “Zadra” i reprezentacije Jugoslavije bio jedan od najboljih amaterskih košarkaških centara u svijetu, osvojivši gotovo sve što se u amaterskoj košarci može osvojiti.

U periodu od 1969. do 1973. godine Ćosić je igrao u SAD-u za Sveučilište Brigham Young. Bio je prvi neamerikanac kojeg su uzeli na draft u NBA. Godine 1972. Portland Trail Blazersi izabrali su ga kao broj 1 u 10. rundi drafta. Zatim je sljedeće godine izabran od Los Angeles Lakersa u 5. rundi kao 15. izbor drafta.

Rab danas oglas

Iako je imao nekoliko ponuda iz profesionalne NBA lige, Ćosić se odlučio za povratak u Europu. Mnogi stručnjaci smatraju kako je mogao igrati zapaženu ulogu u NBA ligi, i to u vrijeme kada ondje uopće nije bilo neameričkih igrača. Bio je prvi Europljanin u sastavu All American (All Stars), a na Sveučilištu Brigham Young njegov je dres s imenom i brojem 11 umirovljen 4. ožujka 2006. godine.

Na ovom foto-vremeplovu, uz ostale tadašnje prvotimce “Zadra” (snimljene ispred hotela “Internacional”) vidimo, uz Krešu Ćosića “malenog” Iva Staničića (lijevo uz njega) i sasvim desno tadašnjeg predsjednika rapskog kluba Šima Matušana.

(Arhiva Rapskog lista br. 3. iz travnja 2008. - napisao Hrvoje Hodak)