Home Aktualno Odgovor Vodovoda Hrvatsko primorje – južni ogranak d.o.o. na pismo Kluba nezavisnih vijećnika Grada Raba

Odgovor Vodovoda Hrvatsko primorje – južni ogranak d.o.o. na pismo Kluba nezavisnih vijećnika Grada Raba

0
Odgovor Vodovoda Hrvatsko primorje – južni ogranak d.o.o. na pismo Kluba nezavisnih vijećnika Grada Raba

Foto: RabDanas

U vrlo opširnom odgovor na čak 11 stranica, koji potpisuje direktor Vodovoda Hrvatsko primorje – Južni ogranak d.o.o. dipl. oec. Milan Nekić, govori se o direktivama EU, strategijama, zakonima i uredbama Vlade RH, kao i brojnim drugim kriterijima i ciljevima vezanim za uslužna područja, od kojih uslužno područje 28 obuhvaća gradove Novalja i Senj te Općinu Karlobag, zatim Grad Rab i Općinu Lopar, Grad Pag te općine Kolan i Povljana.

Cijeli odgovor možete pročitati OVDJE.

Rab danas oglas

Odmah u uvodu spominje se Okvirna EU direktiva o vodama, odnosno Direktiva 2000/60/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 23. listopada 2000. godine o uspostavi okvira za djelovanje Zajednice u području vodne politike.

Na to se, stoji u odgovoru, nadovezala i Strategija koju je Hrvatski sabor donio na sjednici održanoj dana 15. srpnja 2008. godine, kao dugoročni planski dokument kojim se utvrduju vizija, misija, ciljevi i zadaće države u upravljanju vodama.

Kao važan datum u odgovoru se navodi i 18. srpnja 2019. godine kada je na snagu stupio Zakon o vodnim uslugama (“Narodne novine” broj 66/19) koji ureduje institucionalni okvir za pružanje vodnih usluga, cijenu vodnih usluga, pravni položaj i odrżivo poslovanje isporučitelja vodnih usluga, djelovanje Vijeća za vodne usluge te druga pitanja povezana s pružanjem vodnih usluga.

Cijeli odgovor možete pročitati OVDJE.

Nakon citiranja članaka Zakona o vodnim uslugama, u odgovoru se spominje nova Uredba o uslužnim područjima koju je Vlada Republike Hrvatske donijela na sjednici održanoj dana 28. lipnja 2023. godine te je ista Uredba stupila na snagu dana 15. srpnja 2023. godine, kojim danom je prestala važiti Uredba o uslużnim područjima iz 2021. godine.

Člankom 30. navedene uredbe utvrdeno je kako uslužno područje 28 obuhvaća gradove Novalja i Senj te Općinu Karlobag u Ličko-senjskoj županiji, Grad Rab i Općinu Lopar u Primorsko- goranskoj županiji te Grad Pag te općine Kolan i Povljana u Zadarskoj županiji, a u odgovoru se vrlo opsežno razlažu kriteriji te ciljevi za uspostavu uslužnog područja.

Cijeli odgovor možete pročitati OVDJE.

Kao zaključak se navodi da su “svi uvjeti pripajanja javnih isporučitelja na uslużnim područjima uređeni i propisani Zakonom o vodnim uslugama (NN 66/19), kojeg je donio Hrvatski sabor na sjednici održanoj 28. lipnja 2019 godine. te samim tim nisu predmet pregovaranja i akcijskih planova”.

Na kraju odgovora stoji i poziv nezavisnim vijećnicima Grada Raba koji su im uputili pismo 22. siječnja 2024. da posjete “naš zajednički uredaj za pročišćavanje vode na Hrmotinama i budu naši dragi gosti”

“Sve što smo napisali ćemo i ponoviti, upoznati Vas s radom Društva te pokazati tehnologiju koju posjedujemo i koristimo za preradu i distribuciju vode”, navodi se na kraju odgovora Vodovoda Hrvatsko primorje – Južni ogranak d.o.o.

Cijeli odgovor možete pročitati OVDJE.