Home Aktualno Jučer uspješno okončana zahtjevna akcija spašavanja nasukanog turističkog broda u Loparu

Jučer uspješno okončana zahtjevna akcija spašavanja nasukanog turističkog broda u Loparu

0
Jučer uspješno okončana zahtjevna akcija spašavanja nasukanog turističkog broda u Loparu

Foto: DVD Lopar

Nakon uspješne akcije spašavanja i evakuacije putnika s turističkog broda koji se u ponedjeljak, 25. rujna, nasukao na hridi sjevernog dijela Lopara, telefonskim putem razgovarali smo sa zapovjednikom vatrogasne postrojbe DVD-a Lopar Stanislavom Franelićem koji je nam je dao kratak osvrt na nesvakidašnju operaciju koja se zbila u loparskom akvatoriju.

– “Oko 9:30 sati, govori nam zapovjednik Franelić, kontaktirali su nas iz Lučke kapetanije Rijeka – Ispostave na Rabu da je putnički brod nasukan kod Vele sike u Loparu. Vatrogasci i djelatnici lučke kapetanije na Rabu izvidili su prvotno s kopna kakvo je stanje na moru jer podsjetimo, zapuhala je prva posezonska bura s olujnim udarima koja je remetila pomorski i cestovni promet, kako bi utvrdili je li uopće moguće isploviti brodicama.”

Rab danas oglas

Promatranja su izvršena kod Rta Kaštelina i Rta Stojan gdje je utvrđeno da sam pristup nasukanom brodu, unatoč plićini, nije problem već snažan vjetar i veliki valovi koji su se u međuvremenu razvili. Zapovjednik vatrogasne brodice Joško Matahlija odlučio je u društvu još trojice vatrogasaca isploviti prema 38 unesrećenih putnika koje je trebalo što prije evakuirati s nasukanog turističkog broda.

Stanislav Franelić, zapovjednik vatrogasne postrojbe DVD-a Lopar, s kopna je koordinirao akcijom spašavanja te je tijekom intervencije kontaktirao načelnika Općine Lopar, Gradsko društvo Crvenog križa Rab, rapsku kapetaniju i ostale institucije kako bi im dao pravodobne informacije s ciljem da se cjelokupna akcija u zajedničkoj sinergiji što sigurnije izvede.

– “U to vrijeme Lučka kapetanija Rab”, govori zapovjednik Franelić, “dobiva dojavu da isplove novom brodicom za hitne medicinske intervencije, no ubrzo javljaju da je plovilo u kvaru. Tako smo ostali sami u daljnjem tijeku intervencije.

Uglavnom, dvojica su se vatrogasca iskrcala na nasukani brod gdje su pripremali putnike za transport, a ostala dvojica vršila su vatrogasnim plovilom prijevoz, odnosno evakuaciju putnika. Unesrećeni su bili prebačeni u Trajektnu luku Lopar gdje ih je čekalo vatrogasno vozilo i grupu po grupu prebacivalo u Vatrogasni dom gdje smo im pripremili okrjepu, kavu, sok, vode i krafne. Evakuacija putnika trajala je do 13 sati. Oko 14 sati stigao je autobus s kojim su unesrećeni prevezeni do grada Raba i smješteni u jedan od hotela. No, već u 14:35 sati dolazi dojava s broda da je potrebna evakuacija preostala 3 člana posade jer se brod uslijed povlačenja mora, tj. oseke, dodatno nagnuo na desni bok te je prijetio prodor mora. Na brod je upućena dežurna grupa vatrogasaca s dvije vatrogasne pumpe za ispumpavanje vode.

Na sreću, naknadno je ustanovljeno da do prodora mora u brod nije došlo. Oko 17 sati na mjesto nesreće dolazi remorker s roniocem iz Rijeke. Ronioc ubrzo izviđa trup broda te po njegovom izranjanju posada remorkera kreće s akcijom izvlačenja i tegljenja turističkog broda. Nešto prije 19 sati nasukani brod uspješno je dotegljen u Luku Lopar.

Iako smo već sudjelovali u brojnim akcijama spašavanja na moru i asistirali hitnoj medicinskoj pomoći u zbrinjavanju pacijenata, moram reći da je ova akcija bila vrlo zahtjevna zbog plitkog mora, jakog vjetra i velikih valova. Vremenski su uvjeti bili jako loši, toliko loši da zapovjednik vatrogasnog plovila u nekoliko situacija nije ni vidio nasukani brod zbog velikih valova i morske prašine, tzv. fumarele, koju je bura neposredno nad morskom površinom stvarala.

Na cjelodnevnoj intervenciji koja je trajala od 10:30 do 19 sati sudjelovalo je 10 vatrogasaca, 1 vatrogasno plovilo, 4 vatrogasna vozila koja su bila u pripremi u trajektnoj luci. Spašeno je 38 putnika i turistički brod koji je otegljen s hridi. Jedan je vatrogasac u akciji ozlijeđen, špring mu je prikliještio ruku, na sreću, utvrđeno je da se radi o lakšoj tjelesnoj ozljedi.

Vatrogasci su odradili lavovski posao po orkanskoj buri i velikim valovima. Posebna zahvala bistrou “Navigator” i Pekarnici Lopar koji su opskrbili hranom gladne vatrogasce kao i Gradskom društvu Crvenog križa Rab na odazivu” – rekao je za kraj zapovjednik vatrogasne postrojbe DVD-a Lopar Stanislav Franelić.

Autor: Ante Matijević