Home Aktualno Razgovor sa chefom Jožefom Oselijem uoči humanitarne večere na Rabu

Razgovor sa chefom Jožefom Oselijem uoči humanitarne večere na Rabu

0
Razgovor sa chefom Jožefom Oselijem uoči humanitarne večere na Rabu

Foto: Foto: TZG Raba

Klimatske promjene značajno utječu na kvalitetu naših života, što i sami možemo potvrditi. Našu regiju zadnjih su godina zahvatile velike vremenske nepogode: požari, orkanske oluje, potresi te nedavno katastrofalne poplave u Sloveniji.

Poplave su proglašene najgorom prirodnom katastrofom u povijesti Slovenije čemu svjedoče izgubljeni životi i velike materijalne štete koje su bujice ostavile za sobom. Obilne kiše padale su danima te su pogodile dvije trećine Slovenije dok se štete procjenjuju na oko 5 milijardi eura.

FOTO: Slovenske novice/Tina Božiček
Rab danas oglas

Ipak, da je ljudsko srce veliko i u teškim trenucima jače kuca, svjedoče brojne donacije zemalja, organizacija, udruga i na posljetku pojedinaca koji nesebično pomažu stradalima. Jedan od tih pojedinaca koji je odlučio pokrenuti hvalevrijedni donacijski projekt na našem otoku je chef svjetskog kalibra Jožef Oseli.

Ovaj renomirani sedamdesetčetverogodišnji slovenski kuhar, inače član udruga WACS-a (Svjetske kulinarske federacije), WCWB-a (World Chefs Without Borders) te Academie Coulinarie de France, koju s ponosom ističe, svoje iskustvo kuhanja stekao je pripremanjem hrane u čak 26 država svijeta i tu ne planira stati. Smatra da su želja za učenjem i rad na sebi garancija uspjeha u poslu: „Uspješan kuhar je onaj koji promatra svoje goste. Znati prepoznati njihove potrebe i prilagođavati jelovnike sukladno njihovim željama, to je uspjeh!“.

Chef Jožef Oseli u slastičarnici The Empire hotela Brunai

Osim kulinarskog, ispunjava ga i humanitarni rad. Organizirao je razne humanitarne akcije diljem svijeta koje su ponajviše bile usmjerene za pomoć najmlađima. Ovoga puta bira Rab te u suradnji s rapskom gradskom vlasti, TZ grada Raba te tvrtkama Imperial Riviera i Valamar Riviera pokreće humanitarnu večeru koja će se održati u četvrtak 28. rujna u hotelu Padova na Rabu, a prikupljena sredstva će u cijelosti biti donirana slovenskom stanovništvu poplavom pogođenih područja.

Koji je koncept humanitarne večere, za koju će specijalitete prirediti chef Oseli, te koji će glazbenici nastupiti tom prilikom, donosimo vam u kratkom intervjuu s glavnim kuharom, ujedno i inicijatorom ove humanitarne večere.

Svjedoci smo katastrofalnih klimatskih promjena koje su zadnjih godina zahvatile našu regiju, nažalost ovog ljeta vremenske neprilike zahvatile su Sloveniju. Možete li nam malo više reći o humanitarnoj večeri koju organizirate u cilju pomoći slovenskom stanovništvu?

Donacija za večeru iznosi 30 eura po osobi, a prikupljena sredstva od donacija planiramo uručiti Crvenom Križu Slovenije koji zajedno s Vladom Republike Slovenije raspoređuje sredstva na najpotrebitije obitelji.

– Istina, ne pamtim takve razorne poplave. Živim uz Savu i navikao sam da rijeka poplavi, ali u ovakvim razmjerima da zahvati prvi kat moje rodne kuće to još nisam doživio. Humanitarnu večeru za pomoć mojim sugrađanima u Sloveniji organiziram u suradnji s Turističkom zajednicom grada Raba te tvrtkama Imperial Riviera i Valamar Riviera sve pod pokroviteljstvom Grada Raba. Održat će se 28. rujna u hotelu Padova. Broj sjedećih mjesta je ograničen na 100 zbog kapaciteta dvorane, a osim večere na kojoj ću ponuditi svoje specijalitete, bit će organizirana i aukcija slika umjetnika Rafaela Andlovica, člana likovnih umjetnika Krško. Na večeri ću predstaviti svoje knjige te će tako 20% iznosa od svakog prodanog primjerka biti doniran u humanitarne svrhe za Sloveniju. Cijeli događaj će upriličiti i rapski glazbenici Trio Armata te klapa Krijanca, a možda i ja malo zapjevam s njima.  Donacija za večeru iznosi 30 eura po osobi, a prikupljena sredstva od donacija planiramo uručiti Crvenom Križu Slovenije koji zajedno s Vladom Republike Slovenije raspoređuje sredstva na najpotrebitije obitelji. Prijave i rezervacije se mogu napraviti na recepciji hotela Padova na broj telefona +385 51 724 544 ili na e-mail recepcija.padova@imperial.hr.

Kako ste se vi našli u ovoj humanitarnoj priči te što vas veže uz naš otok?

– Cijela je priča započela od običnog razgovora s g. Antoniom Begom, direktorom hotela Padova, koji se složio s mojom idejom da organiziramo neku vrstu humanitarne akcije. Kasnije smo detalje razradili s gradonačelnikom Grada Raba, Nikolom Grgurićem. Znate, ja sam osam godina bio član udruge Kuhari bez granica, a sada sam njihov savjetnik tako da stalno nešto novo spremam i pripremam. Često organiziram i potičem humanitarne akcije, već nakon ove pripremam još jednu u Dubaiju, namijenjenu djeci s Downovim sindromom.

Rab sam posebno zavolio i već 10 godina dolazim ovdje. Pomagao sam i kuhao u hotelu Carolina Hotel & Camp Villas, turističkom naselju San Marino i evo sad u hotelu Padova. Rab sam posebno istaknuo u jednoj svojoj knjizi i opisao događaje koje sam ovdje doživio. Naime, dok sam radio u turističkom naselju San Marino u ponudu doručka uveo sam jaja na oko pečena u posebnim kalupima, na taj način pripremaju se jaja na oko u Južnoj Africi. Znate ja volim primjenjivati iskustva u kuhanju koja naučim u drugim državama. Osmislio sam i dječji buffet u liku Pinokia. Ako promatraš svoje goste, shvatit ćeš i njihove potrebe.

Uspješan kuhar je onaj koji promatra svoje goste. Znati prepoznati njihove potrebe i prilagođavati jelovnike sukladno njihovim željama, to je uspjeh!

Možete li nam otkriti što će se nalaziti na meniju večere? Specijalizirani ste za izradu slastica, da li ćete pripremati neki poseban specijalitet za zadnji slijed jela?

– Jelovnik sam koncipirao da prati specijalitete internacionalne kuhinje sve sa željom da gostima ponudim hranu koju nemaju priliku isprobati svaki dan. Tako ćemo za hladno predjelo pripremati jelo specifično za Maltu, koktel Bloody Mary s hobotnicom. Za glavno jelo nudim nešto iz svoga kraja: goveđi file sa svježe ubranim slovenskim gljivama te moje omiljeno jelo, punjeni pileći but uz prilog tri vrste povrća i pirea od tikvice.

Tako je, ne krijem svoju strast prema izradi slastica, iako moram priznati da ih ne volim konzumirati. Zanimljivo je kod izrade slastica to što moraš pratiti točne mjere i omjere, moraš se čvrsto držati recepta i biti precizan. Za ovu prigodu pripremio sam poslasticu iz Royal Palace u Rijadu, čokoladni brownie sa pireom i sladoledom od jagode te batat kuhan u kokosovom mlijeku s dodatkom vanilije, desert sa Sejšela. Tijekom cijele večere, glavni kuhar Goran Ribarić nadzirat će pripremu sljedova, dok će oko deserata glavnu brigu voditi Ana Štokalo i Dijana Pahljina.

Svakako bih iskoristio priliku da pozovem sve zainteresirane da se odazovu ovoj večeri. Radujem se druženju!

Chefu Oseliju i cijelom kulinarskom timu hotela Padova želimo uspješnu prezentaciju jela, a vama još jednom upućujemo poziv da se, ukoliko ste u mogućnosti, odazovete na ovu hvalevrijednu humanitarnu akciju i iskusite pomno birane internacionalne specijalitete.

Uslast!

Autor: Sandra Denona