Home Aktualno Nova i pozitivna iskustva u okviru ERASMUS+ projekta “Gamma”

Nova i pozitivna iskustva u okviru ERASMUS+ projekta “Gamma”

0
Nova i pozitivna iskustva u okviru ERASMUS+ projekta “Gamma”

Foto: Ante Matijevic i SŠ Markantuna de Dominisa Rab

U razdoblju od 1. listopada 2020. do 30. rujna 2023. profesori matematike Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab; Damir Paparić, Darko Muža i Aleksandra Brmbota, sudjelovali su u KA 201 – strateška partnerstva u području obrazovanja i osposobljavanja Erasmus+ projektu Game-based learning in Mathematics, skraćeno GAMMA.

U projekt je uključeno 9 partnera iz 4 europske zemlje, Grčke, Nizozemske, Finske i Hrvatske, uz sudjelovanje 4 fakulteta, 4 srednje škole i Agencije za odgoj i obrazovanje iz Hrvatske. -“Tijekom projekta”, objašnjava koordinatorica projekta za Srednju školu Markantuna de Dominisa Rab Aleksandra Brmbota, “upoznali smo se s obrazovnim sustavima ovih europskih zemalja, razmjenjivali znanja, iskustva i obrazovne materijale, usavršavali jezične vještine i to engleskog jezika kao službenog jezika za komunikaciju, razvijali partnerstva između škola i sveučilišta na nacionalnoj i engleskoj razini te stekli nova poznanstva.”

Koordinatorica projekta za SŠ Markantuna de Dominisa Rab Aleksandra Brmbota, prof.
Rab danas oglas

– “Cilj projekta”, ističe profesorica Brmbota, “bio je izrada metodičkih materijala za nastavnike matematike baziranih na učenju temeljenom na digitalnim igrama (DGBL). Primjenom koncepta učenja temeljenog na igri, nastavnici usmjeravaju digitalne vještine učenika na razvoj i usavršavanje njihovih matematičkih vještina te im time približavaju matematiku na zanimljiv način, pokušavaju probuditi motivaciju za rad, lakše savladavanje gradiva te ukazuju na važnost STEM-a.”

KONKRETNI PLODOVI PROJEKTA

– “Tijekom kontinuiranog rada na projektu, najprije virtualno zbog korone, a zatim i kroz mobilnosti u sve četiri zemlje, izrađeno je 7 digitalnih igara za učenje i poučavanje matematike, pripadajući scenariji poučavanja te priručnik za nastavnike. Igre pokrivaju područja matematike kao što su derivacije, sustav linearnih jednadžbi, linearna funkcija i njezin graf, trigonometrijske funkcije, kosinusov (sinusov) poučak i površina trokuta, proporcionalnost i obrnuta proporcionalnost te vjerojatnost.”

– “Naša škola”, nadodaje Brmbota, “kao i ostale tri škole u projektu pilotirale su sve igrice te nakon povratne informacije od strane učenika i nastavnika igrice su dorađene. Kao dio diseminacije projekta pokrenula sam s projektnom partnericom Karolinom Brleković iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek eTwinning projekt „GAMMA za velike i male“ kroz koji smo okupili nastavnike osnovnih i srednjih škola koje su isto tako pilotirale neke od igrica iz projekta.”

Sve o tijeku projekta kao i projektnim rezultatima možete pročitati na web stranici projekta klikom OVDJE.

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA GAMMA

U četvrtak i petak, 14. i 15. rujna, održala se završna konferencija projekta GAMMA, svojevrsni rezime istog, gdje je prisutnima dobrodošlicu u ime domaćina zaželio Damir Paparić, ravnatelj Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab, koji je ujedno i sudjelovao u projektu kao profesor matematike.

– “Kod ovakvih je projekata”, govori nam ravnatelj Damir Paparić, “bitan tzv. social event, tj. druženje, jer se domaćine ocjenjuje kako su osmislili sam projekt. Za sudionike projekta organizirali smo izlet na Goli otok, vožnju turističkim vlakićem te večeru u jednom restoranu u Loparu. Osim toga, ostale obroke spremali su učenici i nastavnici naše škole čime je još jednom postignuta sinergija svih čimbenika u školi” – napomenuo je Paparić.

Damir Paparić, ravnatelj SŠ Markantuna de Dominisa Rab

– “Ono što valja dodati jest to da smo kod ovog projekta sudjelovali u njegovom razvoju i radilo se o potpuno novom iskustvu, naravno pozitivnom, jer smo kroz putovanja i interakciju puno naučili o načinima poučavanja u drugim državama Grčkoj, Finskoj i Nizozemskoj. Mi smo”, nastavio je ravnatelj Paparić, “kao otočna škola izolirana sredina, loše povezana, udaljena od velikih centara, sa sve manjim brojem učenika i stručnih kadrova, a jedina mogućnost prezentacije naše škole su natjecanja, digitalne tehnologije i projekti. Projekti uglavnom imaju osigurano financiranje, postoji interakcija i usporedivost među učenicima i školama. Kao škola davno smo uvidjeli prednost projekata i povezivanja. Prije gotovo 40 godina započeli smo suradnju unutar projekta Odgoj za Europu koji i dan danas traje i jedan je od najdugovječnijih u Hrvatskoj. Radi se o suradnji dviju škola iz Kassela u Njemačkoj, danas projekt nastavljen u školi Ane Frank u Eschwegeu. I ove godine nastavljamo s ovim projektom gdje će tridesetak učenika i nekolicina nastavnika posjetiti prijateljsku školu.”

VIŠEGODIŠNJI STATUS E-TWINING ŠKOLE

– “Na području Republike Hrvatske surađujemo s Drugom gimnazijom u Varaždinu u okviru projekta Učinkovito učenje i poučavanje – obrazovna perspektiva i povezivanje regija unutar RH. Cilj je razmjena iskustva u poučavanju i upoznavanje različitih kultura i običaja u našoj domovini. Posljednji europski projekt na kojemu smo sudjelovali bio je projekt za opremanje ruralnih škola, kada svoj nedostatak pretvoriš u prednost, Learning from the extremes. Bili smo jedina škola u RH koja je prošla na natječaju te smo dobili sredstva u iznosu od 18.800,00 EUR za opremanje škole i sva je digitalna oprema već u školi. Također valja istaknuti da rapska srednja škola već nekoliko godina zaredom ima status eTwinning škole te je dobitnica nagrade COMET za najbolje eTwinning projekte.”

NOVI PROJEKTI U PRIPREMI

– “Ono što posebno moram napomenuti jest da su nam projekti omogućili da postanemo vidljiva i prepoznatljiva škola u Republici Hrvatskoj, ali i izvan nje. Nakon završetaka spomenutih projekata već polako unutar škole okupljamo novi, ovoga puta, malo veći tim za nove projekte koji će, nadam se, biti plodonosni za našu školu, učenike i nastavnike pa tako i zajednicu” – završno je kazao ravnatelj Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab Damir Paparić.

Pripremio: Ante Matijević
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments