Home Aktualno Rapski vatrogasci apeliraju na građane da poštuju zabranu loženja vatre na otvorenom prostoru

Rapski vatrogasci apeliraju na građane da poštuju zabranu loženja vatre na otvorenom prostoru

0
Rapski vatrogasci apeliraju na građane da poštuju zabranu loženja vatre na otvorenom prostoru

Foto: Ante Matijević

Dobrovoljno vatrogasno društvo Rab još jednom je putem medija iskoristilo priliku obavijestiti građanstvo o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru koja je ove godine na razini Primorsko-goranske županije na snazi do konca mjeseca listopada.

Možemo primjetiti sve veću aktivnost građana u sakupljanju ponajviše biljnog otpada, pa i spaljivanju, iako ono još uvijek nije dozvoljeno. Molimo sve građane da se zabrana poštuje te da obavijest prenesu svojim bližnjima i poznanicima koji možda manje prate medije – poručuju rapski vatrogasci.

Rab danas oglas

Iz DVD-a Rab dodatno podsjećaju da je temeljem odluke o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru još uvijek na snazi zabrana loženja vatre na otvorenom prostoru do 31. listopada te također apeliraju na sve građane da poštuju zabranu. Temeljem Zakona o zaštiti od požara, doznajemo od vatrogasaca, propisane su novčane kazne u iznosu od 1.990,00 do 19.900,00 eura ili kazna zatvora do 60 dana. Za požar iz nehaja kazne se kreću od 260,00 do 1.990,00 eura. Uz to odredbe Kaznenog zakona predviđaju i kazne zatvora od 6 mjeseci do 5 godina za dovođenje u opasnost života i imovine uzrokovane požarom dok za počinjenje iz nehaja zatvorske kazne su do 3 godine. Kazne nisu nikome u interesu, poručuju vatrogasci, ali su zakonom propisane u slučaju potrebe. Osim toga nadodaju da se ipak nadaju da neće biti potrebe za njihovim posezanjem i da će se građani pokazati odgovornima, kao što većinom i jesu, te im se ovim putem na tome i zahvaljuju.

U slučaju potrebe vatrogasce možete kontaktirati pozivom na 112, 193 te fiksne brojeve (051) 724 372 – DVD Rab i (051) 775 175 – DVD Lopar.

Svi zajedno svojim odgovornim ponašanjem doprinosimo sigurnijoj okolini i zelenijem otoku – poručili su za kraj rapski vatrogasci koji neumorno brinu za sigurnost našega otoka.

Priredio: Ante Matijević