Home Aktualno Neka Rab postane polazišna točka logoterapijskog ozdravljenja

Neka Rab postane polazišna točka logoterapijskog ozdravljenja

0
Neka Rab postane polazišna točka logoterapijskog ozdravljenja

Foto: Ante Matijević

Završeni su dani logoterapije na otoku Rabu – LogoteRapski susreti. Davna je bila želja dr. sc. Cvijete Pahljina da logoterapija zaživi na njenom voljenom, rodnom mjestu – otoku Rabu. Takvo događanje pokrenula je i ona sama već 2016. godine, kada se na Rabu okupila jedna rapska generacija logoterapeuta. No, i prije je znala dolaziti sa svojim studentima iz Zagreba na otok Rab, u sv. Eufemiju. S ponosom im je tada pokazivala svoj rodni kraj, pričala je o povijesti ovog otoka, ljudima koji ovdje žive.

Događanja LogoteRapskih dana započela su u četvrtak, u Osnovnoj školi Ivana Rabljanina i to predstavljanjem osnova logoterapije te izvedbom radionice pod naslovom »Snaga lijepih riječi«. Okupila su se dva 8. razreda. Logoterapeutkinje su u školi lijepo dočekane, a djeca su jako dobro prihvatila predavanje i radionicu te su rado sudjelovala u njoj. Sljedećeg dana, dr. Barbara Pahljina, logoterapeutkinja održala je predavanje u Županijskoj specijalnoj bolnici Insula gdje je govorila o mogućnosti uporabe logoterapije u radu s psihijatrijskim pacijentima.

Rab danas oglas

U petak navečer u okviru LogoteRapskih dana otvorena je izložba posvećena utemljiteljici Udruge Logos, ”Cvijeti” (kako su je svi njezini studenti neformalno zvali i obraćali joj se.) Ona je donijela edukaciju iz logoterapije na ove prostore, prvo u Sloveniju, potom i u Hrvatsku. Izvorišno Rabljanka, zajedno sa suprugom Božidarom, također liječnikom, odgojila je šestero svoje djece, od kojih je troje također nastavilo raditi u medicini.

Autor izložbe Mirko Nirdorfer i Krešimir Butković

Dr. sc. Cvijeta Pahljina svoj je život živjela šireći ljubav, toplinu i zarazni optimizam na sve one koji su imali tu čast i zadovoljstvo susresti ju, družiti se s njom ili učiti od nje. ”Vjerujem kako je Cvijeta sada presretna tamo negdje gore jer joj se ostvarila davna želja da logoterapija zaživi na Rabu, a i ove kapi kiše su, zasigurno, njene suze radosnice.” – rekao je Krešimir Butković, književnik i moderator otvorenja izložbe.

Na samom početku, maestra prof. Tatjana Zorić, voditeljica Mješovitog zbora ”Refuli”, biranim je riječima govorila o logoterapiji te o važnosti one transcendentne vertikale i moralnih načela koja nas vode kroz ova teška vremena prepuna životnih kušnji i ispita.

Mješoviti pjevački zbor “Refuli” na otvorenju izložbe o dr. sc. Cvijeti Pahljina

O logoterapiji, njenim pozivinim porukama te kulturnim događanjima na Rabu, biranim riječima govorio je i gradonačelnik Raba, Nikola Grgurić, dok je o samoj izložbi te načinu na koji je došlo do ideje o tome, govorio je autor izložbe, Mirko Nirdorfer.

Rab je treća lokacija ovog postava izložbe, prije Raba bila je postavljena u Celju, gradu u kojem je dr. Cvijeta provela većinu svojeg radnoj vijeka, te u Zagrebu, gdje je osnovana Udruga Logos, koja danas sabire oko 600 članova iz čitave Hrvatske.

O Cvijetinoj predanosti vjeri te njezinoj obitelji govorio je vlč. Mladen Mrakovčić. Naime, jedna od Cvijetinih kćeri je redovnica, karmelićanka u samostanu karmelićanki u Đakovačkoj Breznici, a u istom samostanu su i sestre vlč. Mrakovčića. Sergije Dražić, logoterapeut, te predsjednik Udruge 101. brigade, govorio je o susretima s njom kroz edukaciju i usvajanju neizmjernog znanja koje je Cvijeta posjedovala u svojoj škrinjici života. Naposljetku je govorila Ankica Plješa iz Supetarske Drage, prisjećajući se vremena provedenog sa svojom kumom te utjecaju koji su Cvijeta i njezin suprug Božidar imali na druge ljude.

Subotnje jutro bilo je radno. U vrtu Glazbene škole predjednica Udruge Barbara Pahljina pozdravila je sve prisutne te ukratko predstavila logoterapiju.

Logoterapijska predavanja u vrtu Mahačeve vile

Program subotnjeg jutra nastavljen je pod mirisnim borovima suncem obasjanog vrta Mahačeve vile, predavanjem o suosjećanju i važnosti komunikacije, kojeg je održao i autorskom pjesmom obogatio doc. dr. sc. Josip Bošnjaković. Članovi Udruge Logos održali su potom radionice u kojima su moglo sudjelovati okupljeni. Radionice su bile zanimljive i poučne te su sudionici bili vrlo zadovoljni sa svakom od njih. A, evo i naslova radionica: Promišljanje veterana i logoterapeuta o Domovinskom ratu i životu nakon njega, Sergije Dražić, Logoterapijska pomoć u sindromu sagorijevanja, Rosanda Krstinić Gušćić, Logoterapijske metode u svakodnevnom životu, Helena Grubišić, Snaga lijepih riječi, Tanja Zudenigo i Aleksandra Zoe Krušelj te Praktičan prikaz bračne terapije, Miro Međugorac, koji je ujedno i pokretač edukacije iz logoterapije u BIH.

Neka se nikada ne zaboravi da je naša draga Cvijeta, profesorica i dobri prijatelj, od samih začetaka logoterapije na ovim prostorima, planirala i duboko željela da Rab bude polazišna točka logoterapijskog ozdravljenja društva koje jest bolesno, ali nije neozdravljivo. Uz autentičnu ljubav Majke, kao utjelovljeni Logos, ostavila nam je u amanet mudrost, izuzetnu učinkovitost i ljepotu ove blagodarne psihoterapije.
(Ivanka Jakić – Vana)

Za ovogodišnji dolazak LogoteRapskih dana na otok Rab u velikoj je mjeri zaslužna logoterapetukinja Ivana Jakić – Vana, koja je svojom energijom i entuzijazmom inspirirala i sve ostale logoterapeute na Rabu koji su se potom rado uključili u samu organizaciju.

Pitali smo gospođu Vanu, u čemu ona vidi važnost dolaska logoterapije na Rab. Ovako ona poručuje: »Etimološki (prevedeno), Logo-terapija je terapija putem traženja i nalaženja smisla u vlastitom životu. Što znači da smisao nije izvan nas, već da ga nalazimo tamo gdje on prebiva – u nama samima. Vrlo mali je broj onih koju u tome uspijevaju bez vodiča na Putu. Zato postoje kvalificirani logoterapeuti, koji izvode svoje terapije putem tzv. Sokratovskog dijaloga, koji različitim mudrim metodama dovode klijenata do nalaženja vlastitog odgovora. Jednostavno briljantno! Još iz davnina, Rab je poznat kao otok ljubavi. I većina svijeta je to mogla biti da nas globalizacija, utemeljena na sirovom i surovom egocentrizmu, skoro isključivoj potrazi za zadovoljstvima, bez osnovnih ljudskih i duhovnih vrijednosti, nije dovela do nedostatka ljudske empatije – do kulture besmisla. Nažalost, dio našeg voljenog otoka, kao i svih otoka duž Jadrana, nije ostao nedotaknut. Čast izuzecima, ali svakodnevno bolno svjedočimo toj istini u mnogim segmentima društva, ponajviše u dinamici obitelji, bolestima koje se pokušavaju liječiti SAMO medikamentima. Tridesetak osviještenih Rabljana došlo je potražiti odgovore na životna pitanja upravo u egzistencijalnoj analizi Viktora Frankla. Nadajmo se da će njihov primjer poslužiti ostalima na Otoku da u logoterapiji potraže i nađu novu volju za smislom kao i ostanak u njemu.

Samo s čvrstim korijenima logoterapije na Rabu možemo vjerovati da će, danas-sutra, polako otići i do drugih otoka. A da bi se to dogodilo, po nepogrješivom zakonu uzroka i posljedice, ako postoji interes od strane Grada Raba, bilo bi poželjno i neophodno da nam institucije dodijele par prostorija za prvu logoterapeutsku kliniku u Hrvatskoj. Kao rezime, neka se nikada ne zaboravi da je naša draga Cvijeta, profesorica i dobri prijatelj, od samih začetaka logoterapije na ovim prostorima, planirala i duboko željela da Rab bude polazišna točka logoterapijskog ozdravljenja društva koje jest bolesno, ali nije neozdravljivo. Uz autentičnu ljubav Majke, kao utjelovljeni Logos, ostavila nam je u amanet mudrost, izuzetnu učinkovitost i ljepotu ove blagodarne psihoterapije. Kako je bogata ta naša rapska riznica kulture i znanosti!«, zaključila je Jakić.

Robert Kurbaša oduševio je publiku u Zimskom kinu Rab

Susreti su završili u Zimskom kinu, izvrsnom monodramom ”Ispit savjesti” akademskog glumca Roberta Kurbaše, prema prozi velikog pjesnika Tina Ujevića. U njoj je prikaz borbe osobe sa samim sobom, propitkivanje o temeljnim ljudskim pitanjima, odnosu prema Bogu, ljubavi, grijehu, smislu života. Robertu Kurbaši je ovo prvi nastup na Rabu, a mi se nadamo da ne i zadnji jer je publici doista donio jednu posebnu interpretaciju Tinovog teksta i moglo se osjetiti kako su se i glumac i publika povezali. Glumac je na kraju predstave uputio nekoliko riječi prisutnima, te naglasio koliko mu se dopao otok, ljudi, gostoprimstvo, ali i akustika prostora u kojem je nastupio te se nada da će biti još koja prigoda za nastup na Rabu. Osim te predstave, Robert Kurbaša glumi i u predstavi ”More” koju igra s Enesom Kiševićem o poznatom pjesniku Josipu Pupačiću, te u ”Pizza s Krešom”, koju igra s Krešimirom Mišakom.

Ovim putem, Barbara Pahljina, predsjednica Udruge Logos te direktorica Hrvatskog centra za logoterapiju još se jednom željela zahvaliti svim logoterapeutima, koji su sudjelovali u organizaciji, pogotovo Ivanki Jakić te Rosandi Krstinić Gušćić, koja preuzela veći dio organizacije ovog susreta na Rabu. Također svoje je zahvale na pomoći i susretljivosti uputila Katarini Ribarić te Pučkom otvorenom učilištu i gradonačelniku grada Raba g. Nikoli Grguriću koji su ustupili prostore i dali tehničku podršku ovom događaju.

LogoteRapski dani zaključeni su uz druženje organizatora te s obećanjem da će se još vratiti i Rabljanima ponuditi nove sadržaje vezane uz logoterapiju. Uvjereni da je ovo sjeme koje je sada posijano zadaća koju im je dr. Cvijeta Pahljina ostavila u nasljeđe, logoterapeuti okupljeni na Rabu još su jednom zahvalili za njen život i sve što su od nje naučili, a što žele dalje prenositi. Od ovogodišnjih LogoteRapeutskih dana rastali su se uz Cvijetinu poruku: » Misliti na druge uvijek je ljekovito. Time se pokazuje naša ljudska sposobnost da zaboravimo na sebe i u središte svog interesa stavimo drugu osobu. To je najviše što čovjek može kao duhovno biće.«

Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments