Home Aktualno U Rabu predstavljen prvi ZF roman Krešimira Butkovića ”Čovjek koji je palio zvijezde”

U Rabu predstavljen prvi ZF roman Krešimira Butkovića ”Čovjek koji je palio zvijezde”

0
U Rabu predstavljen prvi ZF roman Krešimira Butkovića ”Čovjek koji je palio zvijezde”

Foto: Ante Matijević, Tamara Galović, Sanjin Badurina Piloto i Dominik Kokša

U predivnom atriju Kneževa dvora, usred još ljepšega grada Raba, upriličeno je predstavljanje novog romana rapsko-zagrebačkog književnika i neumornog borca za prava Osoba s invaliditetom, Krešimira Butkovića. Riječ je o njegovoj trinaestoj knjizi, a prvom ZF romanu ”Čovjek koji je palio zvijezde”.

Samo predstavljanje, svojim ugodnim glasovima otvorile su članice klape Anima Arbae, a po otpjevanim pjesmama, brojnim štovateljima Butkovićevog književnog izričaja, prvi se obratio gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, koji je istaknuo veliku uzajamnu povezanost Raba i Krešimira Butkovića te zadovoljstvo što, eto, već gotovo dekadu Grad Rab, Otok i Krešo uspješno surađuju kako na kulturnom tako i na humanitarnom polju, te na medijskoj promociji Raba.

Rab danas oglas

– “Drago mi je”, kazao je Grgurić obrativši se autoru, “da sam te upoznao, da te poznajem svo ovo vrijeme prateći tvoj život i karijeru koji uvelike dotiču otok Raba, jer štogod u posljednje vrijeme spomenete npr. plivački maraton za OSI Srcem protiv barijera, emisiju Dobro jutro Hrvatska, književno stvaralaštvo, rapski jazz ili film festival, ali i bilo kakva druga značajna zbivanja u kojima smo i mi kao Grad Rab aktivni, tu je negdje u blizini uvijek i Krešo. Hvala ti na tome, a mi ćemo nastojati uporno i tvrdoglavo gurati dalje, ne odustajati od organizacije i podržavnja sličnih kulturoloških manifestacija” – zaključio je Grgurić.

FOTO: A.M.

Knjigu je recenzirala te pohvalno o njoj govorila prof. Mona Othman koja je izuzetno dobra poznavateljica Butkovićeva štiva te se uvijek rado odazove sudjelovanju u predstavljanjima njegovih novih uradaka.

Othman je kazala kako je ovdje riječ o znanstveno-fantastičnom romanu u kojem se javljaju tipični motivi tog žanra – izvanzemaljci, druge civilizacije, putovanje vremenom i prostorom i sl. No, kao što neki teoretičari ističu, roman znanstvene fantastike zapravo je roman ideja što se očituje i u ovom Butkovićevom romanu. – “Naime”, nastavila je Othman, “okosnicu romana čini ideja o stvaranju boljeg svijeta, nove Zemlje jer našoj civilizaciji prijeti izumiranje. Iako zvuči ozbiljno, roman je prožet humorom. Gotovo je svaka rečenica koju progovara glavni junak šala na račun naše civilizacije i kulture. Jednako tako, upravo se u odnosu prema Drugome i izvanzemaljskome otkriva istina o nama, našem vremenu, našim preokupacijama i našoj vrsti.”

FOTO: A.M.

Naglašavajući autobiografske elemente u romanu, ali i posvetu Krešinom prijatelju Drašku Regulu u glavnom liku romana, Othman izdvaja glavnu misao vodilju, koja traži, kroz prisustvo tj. susret s izvanzemaljskim civilizacijama, rješenje za ekološku, društvenu, moralnu, međuljudsku entropiju.

– “U tom sumraku civilizacija, u susretu s nečim što je milijardama godina ispred nas, neminovno bi, svako ljudsko biće, doživljavalo tako naprednu izvanzemaljsku rasu kao autoritet”, nadodaje Butković. U takvoj konstelaciji napredne tehnologije, determiniranih spoznaja o samom svemiru, prostoru, vremenu, ali i životu te smislu istog mnogi od nas bi postavljali izravna pitanja koja se dotiču religioznosti, postojanja i samog mjesta čovječanstva u beskrajnom svemiru.

FOTO: A.M.

– “Ideja je bila napisati roman poput filma, filma koji bih ja htio gledati. Naime, kada pišem knjigu imam cijeli koncept u glavi, zapravo pričam film kojeg sam već odvrtio u glavi. Roman je napisan prije 3, 4 godine i sada se pokazalo da je dosta toga u njemu točno, da ustvari i nije znanstvena fantastika. Pisao sam ga 6 mjeseci u dahu, a onda su uslijedila mala ispravljanja, možemo reći godinu dana. Početak romana“, posebno je napomenuo autor, „posvećen je mom prijatelju Drašku Regulu. Riječ je o čovjeku koji je zaključan u svom tijelu. Nepokretan je, ne može micati ni rukama ni nogama, niti može govoriti, ali je napisao knjigu “bLISTanje” tako da je poentirao po kompjuteru s optičkom pisaljkom na naočalama, slovo po slovo, i tako napisao svoju autobiografiju“ – kazao je Krešo.

Upitavši Silvana Frančiškovića, kao predstavnika Naklade Uliks iz Rijeke, o tome što bi bilo da se roman zove ”Čovjek koji je pokrao zvijezde”, urednik Radio Raba i moderator večeri Damir Ćopić na simpatičan je način skrenuo razgovor na temu o izdavaštvu gdje se dao naglasak na težinu poslovanja hrvatskih nakladika u aktualnom trenutku, naspram lakoće publiciranja knjiga u drugim zemljama gdje je kultura čitanja izraženija, ali i ekonomske prilike te osobni standard kupaca dozvoljavaju velike naklade knjiga.

FOTO: A.M.

Frančišković je istaknuo kako mu svakodnevno stižu na čitanje raznorazni književni uradci, no da je u Hrvatskoj izuzetna selektivnost te da, upravo zbog teških prilika u izdavaštvu, predloženo štivo mora zadovoljavati mnogobrojne kriterije, a zatim se osvrnuo na suradnju s Butkovićem:

– „Krešo se od malih nogu zanimao za naučnu fantastiku, rubne teme, te je jako dugo spominjao da bi volio napisati znanstveno fantastični roman… Mislim da mu je ovo bila velika želja, jedna od knjiga koju je baš htio.“ Dotaknuo se Frančišković i ilustracija u knjizi rekavši: „Ilustracije su mi se jako svidjele i dobili smo mnoge pohvale za dizajn, a moram istaknuti da je autor ilustracija kreativni odjel Naklade ULIKS.“

FOTO: A.M.

Napomenimo da se za okrjepu i glamurozan izgled romantičnog atrija Kneževa dvora pobrinulo osoblje Conte Nera, uz nadodane kolače ispečene i spravljane od ruku Krešine majke Zdenke i njegovih prijateljica. Cvjetnim aranžmanom sve je uljepšala cvjećarnica Murtela, a po završnoj izvedbi klape Anima Arbae, Krešo je, od strane obitelji Brna, darivan gigantskom “Rabskom tortom” spravljenom umješnim rukama gđe Vilme Brna.

Autor je, ne krijući oduševljenje, zahvalio svim nazočnima te suorganizatorima predstavljanja bez kojih večer knjige ni ne bi bila tako uspješna. Cijeli događaj kamerom je zabilježio Sanjin Badurina – Piloto, kojem se Krešo iz dubine srca zahvalio pa će svi oni koji nisu bili u mogućnosti doći, uskoro imati prigodu u cijelosti pogledati video-zapis predstavljanja, a knjigu možete ili naručiti u svim boljim knjižarama ili direktno na mrežnoj stranici Naklade Uliks – Rijeka.

FOTO: A.M.

Lijepo je bilo vidjeti na promociji i poznate rapske književne autore poput Maje Tomulić Kurelić, Josipa Fafanđela i Željka Perana, a umjesto zaključka donosimo objavu s Facebook profila ženske klape Anima Arbae koja je osvanula ubrzo nakon završetka promocije knjige:
– „Nebrojeno smo puta već ispjevali Dobar dan, ali večeras smo posebno guštale u prekrasnoj akustici Kneževa dvora, ali i prigodi koju je na svoj jedinstven, duhovit i topao način priredio naš Kresimir Butković! Hvala dragi Krešo što smo bile dio tvoje prekrasne promocije znanstveno-fantastičnog romana “Čovjek koji je palio zvijezde”!

Autori: Hrvoje Hodak i Ante Matijević