Home Aktualno Kolovoz u znaku kulturno-umjetničkih manifestacija i nadolazećeg RAFF-a

Kolovoz u znaku kulturno-umjetničkih manifestacija i nadolazećeg RAFF-a

0
Kolovoz u znaku kulturno-umjetničkih manifestacija i nadolazećeg RAFF-a

Foto: Fotografija POU Rab/fotograf Ivo Šubić

Prvu polovicu mjeseca kolovoza dijelom su obilježile nestabilne vremenske prilike uz grmljavinska nevremena i neželjenu ljetnu kišu, a koje ipak nisu značajno poremetile održavanje kulturno-umjetničkih događanja na Rabu u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab.

Ljeto je vrijeme kada se nastoji dio programskog sadržaja uklopiti na otvorenom prostoru i koji samim time daje poseban, topao mediteranski šarm. Ako je k tome u pitanju povijesna jezgra Raba, onda je doživljaj zagarantiran jer gotovo da podsjeća na dobro izrežiranu filmsku kulisu.

Koncert Michaela Geißleara i Simone Drescher u prekrasnom ambijentu sv. Ivana Evanđeliste
Rab danas oglas

Sadržajni programi tradicionalnih manifestacija, Rapskih glazbenih večeri i Rapskog likovnog ljeta, koji se održavaju na lokacijama povijesne jezgre Raba, upotpunili su boravak domaćih i gostiju, uglazbili i obojali ćudljive kolovoške dane, a kazališne predstave, namijenjene i malima i velikima, još dodatno oplemenile njihove živote.

Svakako valja spomenuti i Ljetno kino Rab koje je ove godine odlično posjećeno uz sasvim ažurne projekcije najnovijih hit filmova. Osim toga, a prije samog svečanog otvorenja sezone filmskih projekcija, u Ljetnom kinu dovršen je projekt prilagodbe osobama s invaliditetom na način da je ugrađena vertikalna podizna platforma i mobilni uređaj za invalidska kolica te je saniran i uljepšan obodni zid kina koji graniči s Gornjom ulicom.

Prava poslastica za ljubitelje vrhunske klasične glazbe uslijedila je u petak, 11. kolovoza. U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab i pod pokroviteljstvom Grada Raba i Turističke zajednice Grada Raba u Zimskom kinu Rab s početkom u 21:00 sat koncert je održao svjetski poznati violinist Stefan Milenković uz pratnju klaviristice Hilde Švan.

Stefan Milenković i Hilda Švan na pozornici Zimskog kina Rab

Iako bi bilo za očekivati ovako vrhunske izvođače smjestiti u npr. neponovljivi prostor sv. Ivana Evanđeliste, to bi zbog okolne buke narušilo izvrsni virtuozni performans koji je u ovom slučaju definitivno na prvom mjestu. U nekoliko rečenica teško može stati Milenkovićev profesionalni put, no svoju karijeru započinje vrlo rano nastupivši prvi put uz orkestar kao šestogodišnjak. U dobi od deset godina svirao je na Božićnom koncertu u Washingtonu za tadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Reagana. Do svoje sedamnaeste godine bio je pobjednik ili finalist na prestižnim međunarodnim natjecanjima. Milenkovića je New York Times nazvao “istinskim virtuozom”, a svirao je u nekima od najprestižnijih dvorana na svijetu, kao što su Carnegie Hall u New Yorku, Kennedy Center u Washingtonu, Cadogan Hall u Londonu, Suntori Hall u Tokiju i La Fenice u Veneciji. Nastupao je s uglednim, svjetskim orkestrima kao i s rock sastavom Gorillaz što ga čini glazbenikom širokih stilskih interesa te je pet puta nominiran za nagradu Grammy.

Detalj iz predstave ‘Cvrčak i mravi’ odigrane na Poljanici kneginje Mande Budrišić

Ljubitelji otvorenog prostora i posebnih ambijenata mogli su uživati na kolovoškim Kantunima koji su, ometeni lošim vremenskim prilikama, vjernim posjetiteljima podarili još jedan ekstra dan.

Leonardo Beg i Katarina Ribarić – dio uigranog tima POU Rab

Dostupnost kvalitetnih kulturnih sadržaja

– “Početkom kolovoza”, govori nam ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić, “uz naš redovan program odličnih koncerata na Rapskim glazbenim večerima, ponudili smo i koncert Michaela Geißleara i Simone Drescher u prekrasnom ambijentu sv. Ivana Evanđeliste, te koncert violinskog virtuoza Stefana Milenkovića uz klavirsku pratnju Hilde Švan. Vrhunski koncert izuzetnih glazbenika bio je vrlo dobro posjećen, a glazbenici nisu krili zadovoljstvo rapskom publikom. Trenutno imamo otvorene dvije izložbe, Gorana Škofića ‘Na plaži’ i Vedrana Bišića ‘Vesla, škermi i buceli’, a uskoro u Galeriji Rab otvaramo zanimljivu izložbu fotografija Mare Milin.

Otvaranje izložbe rapskog umjetnika Vedrana Bišića ‘Vesla, škermi i buceli’

– “Cilj nam je”, ističe ravnateljica Ribarić, “ponuditi kvalitetne programe iz kulture za domaće stanovništvo i za turiste, te uz stalni naglasak na nacionalnu umjetnost ugostiti i izvođače iz drugih zemalja. Nastojimo biti cjenovno pristupačni jer nam je važno da kultura bude dostupna svima, prvenstveno lokalnom stanovništvu i djeci. Rab ima prekrasne pozornice, poput Poljanice kneginje Mande Budrišić kod rapske ex katedrale na kojoj smo početkom kolovoza imali predstavu ‘Cvrčak i mravi’ Teatra Oz.”

Rab voli film

– “Vezano za nedavne investicije, zadovoljstvo nam je vidjeti da je naša nova galerija, Galerija Rab, odlično posjećena i da u Ljetnom kinu u novom ruhu uskoro kreće Rab Film Festival. Rab voli film, a ove godine je pojačan interes za film festival budući da nas na otvaranju očekuje rapska premijera filma ‘Smrt djevojčice sa žigicama'” – rekla je za kraj ravnateljica POU Rab Katarina Ribarić.

Upravo je ovo dobar poziv da se pod zvijezdama prepustite filmovima koji vas na platnu čekaju na 5. izdanju RAFF-a te uživate u svemu ostalome što prati ovaj festival smješten među kulisama grada kao stvorenima za promociju filmske umjetnosti.

Podsjetimo, u petak 11. kolovoza započela je prodaja karata za Rab Film Festival, a karte za 10 filmova, od kojih je 5 vrsnih dokumentaraca i 5 sjajnih igranih filmova možete kupiti na prodajnom mjestu u Galeriji Rab, Donja ulica 3. Radno vrijeme prodaje karata je radnim danom i subotom od 9:30 do 12:00 te od 18:00 do 22:00 sata.

Autor: Ante Matijević
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments