Home Aktualno Na Rajskoj plaži otvoreno 13. izdanje Festivala skulptura u pijesku

Na Rajskoj plaži otvoreno 13. izdanje Festivala skulptura u pijesku

0
Na Rajskoj plaži otvoreno 13. izdanje Festivala skulptura u pijesku

Foto: Lucian Borić

Danas je na Rajskoj plaži otvoren 13. Festival skulptura u pijesku, koji će trajati do 5. srpnja, a umjetnici će od zlatnožutog loparskog pijeska izrađivati umjetnička djela na temu ‘Gospodari plaže’. Ulaz na festival besplatan je za sve posjetitelje.

Foto: Lucian Borić

„Kako bi dodatno promovirali i brendirali predivan pijesak zlatnožute boje na jedinstvenom loparskom poluotoku, Turistička zajednica Općine Lopar je u suradnji s Centrom za kulturu i sport Lopar i s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu odlučila stvoriti jedinstven događaj.

Foto: Lucian Borić
Rab danas oglas

Zbog kratkotrajnosti umjetničkih skulptura, gdje vjetar, kiša i sunce vrlo brzo unište neponovljive skulpture, ovaj doživljaj još više oduševljava brojne posjetitelje raznih uzrasta. Upravo iz tog razloga organizira se i natjecanje za najbolju fotografiju na temu pijeska kako bi ostao trajni trag kreacija u pijesku“, izjavio je direktor TZO-a Lopar, Marin Mušćo, povodom današnjeg otvorenja Festivala.

Foto: Lucian Borić

Festival skulptura u pijesku međunarodnog je karaktera, a ove godine na njemu će sudjelovati 11 kreativaca koje je u Lopar dovela akademska kiparica Paula Banić Vudrag, voditeljica ove manifestacije. Festival je podijeljen u dva dijela – natjecanje u izradi najljepše skulpture od pijeska i natjecanje za najbolju fotografiju na temu pijeska. Umjetnici će tijekom pet dana kreirati pet originalnih skulptura isključivo od pijeska i vode, a nazivi skulptura bit će Argonauti, heroji grčke mitologije koji su plovili na brodu Argo u potrazi za zlatnim runom, 1973, kao simbolika prstenova iz najpoznatije trilogije, Bilbo Dome, podzemni objekt koji evocira Bilbovu kuću, poznatu kao Bag End, smještenu u Hobbitonu, Pješčana priča, iz koje će biti ispričane priče iz trilogije i najpoznatiji Čarobnjak Gandalf.

Foto: Lucian Borić

Podsjetimo, na prošlogodišnjem (12.) izdanju FSuP-a, koji je imao temu morskih čudovišta, pobjedu je odnio „Kraken“ kojeg su zajednički oblikovali Valentina Rašan i Maksimilijan Vučinović, drugo mjesto pripalo je skulpturi „Bepo“ Roberte Mikelić i Noe Ružića-Stasiowa, dok je broncu zavrijedila „Sirena“ Augusta Popijača.

Foto: Lucian Borić

Ovog petka (5. srpnja), kada bude proglašenje pobjednika, održat će se i koncert „TRIBUTE TO ABBA“.

Autor: Lucian Borić

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime