Home Aktualno Novosti korištenja javnih parkirališta na području grada Raba

Novosti korištenja javnih parkirališta na području grada Raba

0
Novosti korištenja javnih parkirališta na području grada Raba

Foto: Hrvoje Hodak, Darko Tršinar

Poštovani korisnici javnih parkirališta na području Grada Raba, ovim putem želimo Vas informirati o nastalim promjenama novog Pravilnika o zonama, lokacijama, vremenskom ograničenju trajanja parkiranja, vremenu naplate parkiranja i visinama naknade za parkiranje na javnim parkiralištima u sustavu naplate na području Grada Raba kojim se zadržavaju postojeće cijene korištenja parkirališta iz 2023. godine uz uvođenje dodatnih kategorija.

Uvedenim promjenama u sustav parkiranja, poručuju iz Dundova d.o.o., nastoji se u najvećoj mogućoj mjeri osigurati dostupnost parkiranja stanarima s prebivalištem na području povijesne jezgre Grada Raba.

Rab danas oglas

U zoni 0 u kojoj je dozvoljeno parkiranje korisnicima povlaštene parkirališne karte  „Stanar“ čime se za pješake prostor rive pretvara u ugodniji i sigurniji dio povijesne jezgre, nije dozvoljeno kratkotrajno parkiranje (satne karte).

Promjene uključuju novu raspodjelu parkirališta pod naplatom u zonama kako slijedi;

  • ZONA 0: Nova riva i Obala
  • ZONA 1: Slavija , Parkiralište ispred marketa, Boškopini, Kružni tok
  • ZONA 2: Palit 4 – „Dvorana“, Palit 6 – „Krug“, Palit 7 – „Dvorana II“, PC Mali Palit, Blato
  • ZONA 3: Palit 1 – „Brdo“, Palit 2 – „Veterinarska“, Palit 3 – „Ambulanta“, Palit 5 – „Hep-Policija“
  • ZONA 4: Škver, Barbat groblje

Nova Odluka o organizaciji, upravljanju i naplati parkiranja na javnim parkiralištima grada Raba („Službene novine Primorsko – goranske županije“ br. 21/23) ne sadrži „boravište“ kao osnovu ostvarivanja prava na povlaštenu parkirnu kartu (u daljnjem tekstu PPK) za područje parkirališta u zoni 0, međutim ti korisnici ostvaruju mogućnost korištenja parkirališta po povoljnijim uvjetima na području zone 3.

Korištenje PPK „Turist“ vrijedi isključivo za parkirališta zone 3 te je namijenjena iznajmljivačima na području povijesne jezgre. Za aktivaciju prava korištenja PPK „Turist“ potrebno je dostaviti potvrdu o prijavi iz sustava e–visitor i registarsku oznaku vozila prijavljenog turista. Izvadak se dostavlja na e-mail adresu turist@dundovo.hr. Pri dolasku i odlasku turista dozvoljeno je kraće zadržavanje za iskrcaj i ukrcaj prtljage.

Uvedena je nova kategorija korisnika oslobođenih od plaćanja parkirnih karti za vozila interventnih službi i primarne zdravstvene zaštite tijekom intervencija, te za osobe s prebivalištem na području povijesne jezgre Grada Raba starijim od 60 godina.

Trenutno važeće PPK korisnici svih kategorija iste mogu koristiti do isteka važenja, ali sukladno uvjetima važeće Odluke i Pravilnika.

Plaćanje satnih karata omogućeno je putem parkirnih automata, slanjem SMS poruke, parking mobilnim aplikacijama ili kreditnim karticama. U slučaju privremeno neispravnog parkirnog automata, svaki korisnik parkirališta dužan je platiti parking na neki od bezgotovinskih načina plaćanja ili na slijedećem dostupnom parkirnom aparatu.

Vozači motocikala i nadalje mogu koristiti dosadašnji prostor za parkiranje na Novoj rivi te novo označeni prostor kod restorana Grand. Molimo vozače da se pridržavaju važećih prometnih propisa te parkiraju isključivo na za to predviđenim i označenim parkirnim mjestima.

Za sva eventualna pitanja i pojašnjenja obratite se djelatnicima Dundova d.o.o. putem maila parking@dundovo.hr ili osobno na blagajni društva.

Izvor: DUNDOVO d.o.o.