Home Aktualno U krčkoj katedrali đakon vlč. Zoran Maričević iz Banjola zaređen za svećenika Krčke biskupije

U krčkoj katedrali đakon vlč. Zoran Maričević iz Banjola zaređen za svećenika Krčke biskupije

0
U krčkoj katedrali đakon vlč. Zoran Maričević iz Banjola zaređen za svećenika Krčke biskupije

Foto: Irena Žužić i Marin Beg

Tijekom svečanog misnog slavlja, u srijedu 8. svibnja 2024, uoči svetkovine Uzašašća Gospodinova, u krčkoj je katedrali, polaganjem ruku i posvetnom molitvom krčkog biskupa mons. Ivice Petanjka, đakon vlč. Zoran Maričević iz Banjola zaređen za svećenika Krčke biskupije. U misnom slavlju koncelebrirali su brojni svećenici i redovnici.

Sa otoka Raba, posebno iz župe Banjol, u katedralu su uz ređenikove roditelje pristigli i mnogi hodočasnici te je posebno lijepo bilo vidjeti banjolke u narodnim nošnjama!

Rab danas oglas

Biskup Ivica Petanjak obratio se okupljenima homilijom. Pojasnio je kako Uzašašće Isusa na nebo nije samo prestanak njegovog fizičkog prisustva među učenicima već početak njegove prisutnosti na jedan sasvim novi i sveobuhvatniji način kojim još djelatnije prati svoju Crkvu na njezinom hodočašću od zemlje prema nebu. Biskup je napomenuo: “Uzašašće nas podsjeća, obvezuje i poziva na odgovornost, jer spasenje svijeta ovisi i o tome koliko ćemo se mi angažirati u propovijedanju evanđelja, a njegova pomoć neće izostati. U poslanju i pozivu koji nam Isus upućuje otkriva se veličina Božje ljubavi prema nama. Ono što ne smijemo smetnuti s uma jest da je „sva naša snaga u njegovoj riječi. Mi nemamo nikakvo drugo sredstvo kojim možemo doći pred ovaj svijet osim njegovog evanđelja. Ništa osim njegove riječi. Imamo jedan jedini zadatak: sijati sjeme Riječi Božje. Kad će niknuti to sjeme odredit će Gospodin. U Riječi koju smo dužni posijati već postoji život, a kad počne klijati i plod donositi, mijenjat će i obraćat srca onih u koje je posijana.”

Ređeniku vlč. Maričeviću mons. Petanjak poručio je: „Dragi Zorane! Danas se događa s tobom ono isto što se na današnji dan dogodilo s Isusovim učenicima. Unatoč svih njihovih ograničenja, Isus im kaže: Do sad ste učili, bili ste učenici: živjeli ste sa mnom, gledali ste me, slušali ste me, sad je došao trenutak da postanete apostoli, poslanici, svjedoci. Idite i to što ste doživjeli, čuli i vidjeli odnesite u svijet. To je tvoj jedini zadatak. Prenesi drugima ono što si od Gospodina primio i što su tebi drugi prenijeli. Ako to učiniš: Tko bude povjerovao i krstio se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se (Mk 16,16). Tko uzvjeruje i krsti se, taj je uronjen u Božji svijet i u Isusovu logiku koja kaže da je život dan kao mogućnost i kao odgovornost da se svijetom čini i širi dobro, a tko to ne prihvati sam će sebe osuditi da svijetom tumara kao samotnjak usredotočen sam na sebe i na svoje sposobnosti. Sve svoje pouzdanje stavi u Gospodina koji neka ti bude najčvršći oslonac, a onda se pouzdaj i u bratsku blizinu i pomoć nas tvoje braće, koji smo takvi kakvi jesmo, ali sada jedini na koje se i ti i Gospodin možete osloniti.“

Nakon homilije, na đakona, prostrtog pred oltarom, zazvan je zagovor po litanijama Svih svetih. Uslijedilo je polaganje ruku, prvo biskupa ordinarija Ivice te potom svih prisutnih svećenika i izricanje posvetne molitve ređenja. Vlč. Kristijan Perović, župnik Banjola, obukao je novozaređenog svećenika u misno ruho. Uslijedilo je pomazivanje njegovih dlanova te predaja euharistijskih darova. Potom se novozaređeni svećenik Zoran pridružio biskupu i ostalim koncelebrantima u slavljenju euharistije.

Na kraju misnog slavlja vlč. Zoran Maričević zahvalio se Bogu na pozivu u svećeničku službu, biskupu, subraći svećenicima i obitelji na podršci te svima koji su svojim angažmanom učinili ovo slavlje radosnim i svečanim te ga pratili svojim molitvama.

Iz župe Banjol su rodom do sada bila tri svećenika: Petar Pičuljan (u 19.st.), Božo Ribarić (1906.-1983.; mlada Misa 1931.) te dr. Viktor Pičuljan (1908.-1949.; mlada Misa 1932.). Nijedan od njih nije imao mladu Misu u sadašnjoj župnoj crkvi sv. Lucije u Banjolu, a sada, nakon 92 godine, župa Banjol dobiva novog svećenika mladomisnika.

Svoju Mladu Misu naš vlč. Zoran imat će 25. svibnja u 10 sati u župnoj crkvi sv. Lucije u Banjolu, a na kojoj smo svi naravno pozvani sudjelovati!

Autori: Irena Žužić i vlč. Božidar Volarić

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime