Home Aktualno Kreativna radionica o šišmišima izazvala veliki interes djece

Kreativna radionica o šišmišima izazvala veliki interes djece

0
Kreativna radionica o šišmišima izazvala veliki interes djece

Foto: CZKiS Lopar

U Sportskoj dvorani Lopar, u prostoru Multimedijalne dvorane, ove su subote održana dva edukativna predavanja – o šišmišima i Loparu kao zaštićenom području – te edukativna radionica za djecu, također na temu šišmiša.

Bio je ovo samo još jedan nastavak bogatog programa obilježavanja Dana planeta Zemlje u Loparu.

Rab danas oglas

Na radionici o šišmišima za djecu, koju su držale magistrice ekologije i zaštite okoliša Vida Zrnčić i Kasandra-Zorica Dropuljić, uz pomoć Ljubomira Poštenjaka, kreativnim putem i gledanjem kratkog filma djeca su dobila odgovore na brojna pitanja o tome kako i gdje šišmiši žive, čime se hrane i kako komuniciraju.

Crtanje, bojanje, rezanje i lijepljenje, kao i prezentacija određenih naprava kojima se istraživači koriste prilikom promatranja šišmiša, izazvali su veliki interes među djecom. Zabave, druženja i novih saznanja nije nedostajalo.

Nakon radionice za djecu, u večernjim su satima uslijedila predavanja za građanstvo, koja su također držale Kasandra-Zorica Dropuljić i Vida Zrnčić.

Prvo predavanje Kasandre-Zorice Dropuljić odnosilo se Lopar kao zaštićeno područje. U zanimljivom uvodu istaknula je kako je “konzumerizam” doveo do toga da je pritisak na prirodu povećan i do 10 puta, te kako čovječanstvo trenutačno treba 1,8 kapaciteta Zemlje da bi osiguralo održivost.

Dodala je kako je u Hrvatskoj 46% vrsta u nepovoljnom stanju, prisutnima je objasnila načine upravljanja područjima ekološke mreže “Natura 2000”, te prolazeći raznorazne zakonske regulative o zaštiti prirode, prezentirala je koja su to zaštićena područja na otoku Rabu, s posebnim naglaskom na Značajni krajobraz Lopar.

Drugo predavanje bilo je o šišmišima, a osim što se u njemu Zrnčić nadovezala na prethodno predavanje svoje kolegice Dropuljić, prisutnima je podijelila brojne zanimljivosti o životu šišmiša, nastojeći pritom preispitati i brojne mitove o njima.

Naglasila je kako je u Hrvatskoj jako malo zainteresiranih za šišmiše, a cilj ovog predavanja bio je obznaniti razloge bitnosti šišmiša za očuvanje prirode i ekološku ravnotežu.

Navela je pritom i neke primjere dobre prakse, a da su prisutni bili osobito zaintrigirani ovom temom, potvrđuje i niz pitanja koja su uslijedila za obje predavačice nakon izlaganja.

Inače, bogati program obilježavanja Dana planeta Zemlje u Loparu je nastavljen i u ponedjeljak pa su tako učenici PŠ-a Lopar odradili edukativnu šetnju s upraviteljem šumarije Rab Borisom Belamarićem, a danas se na Dvoranskom trgu trebala održati i izložba i podjela brošura za građanstvo u sklopu projekta “Brinimo o našem otoku jer samo čist otok je sretan otok”. Zbog lošeg vremena izložba je odgođena, a o naknadnom terminu svi će biti obaviješteni.

Izvor i fotogalerija: CZKiS Lopar