Home Baština koja obvezuje Bioraznolikost otoka Raba | RAPSKA OVCA – ŠKRAPARICA

Bioraznolikost otoka Raba | RAPSKA OVCA – ŠKRAPARICA

0
Bioraznolikost otoka Raba | RAPSKA OVCA – ŠKRAPARICA

Foto: Goran Novotny

Prema podacima Hrvatskog stočarskog centra, šestinu od ukupne populacije ovaca u Republici Hrvatskoj, njih oko 100.000, čine pasmine uzgojene na jadranskim otocima. Na otoku Rabu gdje se, slično kao i na drugim otocima, ovca uglavnom uzgajala na ekstenzivan način, radi proizvodnje mesa, točnije mlade janjetine – godine 1999. osnovana je Udruga uzgajivača ovaca «Škraparica» s primarnim ciljem očuvanja i poboljšanja kvalitete uzgoja ovaca na otoku Rabu te zaštite izvornosti rapske ovce putem definiranja i standardizacije njenog genotipa.

Znajući da je izvornost pasmine izuzetno bitan preduvjet kvalitetnog plasmana na tržište sve traženijih proizvoda dobivenih na tradicionalan način, na inicijativu članova udruge, a kroz suradnju sa stručnim ustanovama, krenulo se s temeljitim ispitivanjem izvornosti domaćeg tipa rapske ovce.

FOTO: Hrvoje Hodak
Rab danas oglas

Procjenom dobi po zubima i komisijskim ocjenjivanjem vanjštine bila su obuhvaćena 382 grla različite dobi i uzrasta na 15 obiteljskih gospodarstava na otoku Rabu, na području Banjola, Barbata, Mundanija i Supetarske Drage. Ta su mjerenja i testiranja u konačnici

Anton Jureša – prvi predsjednik Udruge “Škraparica”

2009. godine rezultirala priznavanjem soja izvorne rapske ovce škraparice, čime su dodatno otvorena vrata rapskim ovčarima u širenju i brendiranju vlastite proizvodnje, te povratku na put stare slave rapskoj janjetini, siru i skuti – proizvodima koji su po mnogima nepravedno desetljećima bivali u sjeni onih s predznakom „paški“.

Velike zasluge u afirmiranju aktivnosti oko priznavanja izvornosti rapske ovce, ali i u razvoja ovčarstva i kozarstva na otoku, pripadaju prvom predsjedniku Udruge „Škraparica“, pok. Antonu Jureši.

Autor: Hrvoje Hodak
Rapska ovca – Škraparica

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime