Home Aktualno Svečano obilježen blagdan svetog Nikole u Loparu

Svečano obilježen blagdan svetog Nikole u Loparu

0
Svečano obilježen blagdan svetog Nikole u Loparu

Foto: CZKiS Lopar i TZO Lopar

U Loparu je prigodnim programom tradicionalno obilježen blagdan svetog Nikole, mnogima najdražeg sveca, zaštitnika mnogobrojnih skupina i zanimanja, a u našim krajevima taj dan posebno se štuje među pomorcima i ribarima.

Iako je zbog burovitog vremena otkazan mimohod brodica iz luka Melak (Mul) i San Marino (Lučica), ono je isto tako donijelo vedar i sunčan dan. Mnogobrojni mještani kopnenim su putem stigli na Sorinj, do kapelice sv. Nikole, kako bi zajedno uveličali jučerašnji blagdan.

Rab danas oglas

Vlč. Božidar Volarić, župnik Lopara, nadovezujući se na riječi evanđelja potaknuo je ljude da ne zaborave imati osjećaj i empatiju za svoje bližnje, poput Isusa te potaknuti primjerom sv. Nikole.

Župnik je podsjetio da se za pomorca kaže kako jede kruh sa sedam kora, a Isus je sa sedam kruhova nahranio čitavo mnoštvo. Pročitao je i dio poruke hvarskog biskupa Ranka Vidovića upućenu ribarima i pomorcima istaknuvši sljedeće:

“Ljudski se život često i odavno prikazuje slikom putovanja, i to upravo putovanja po nepreglednim morskim prostranstvima. More u svojoj veličini i moći izaziva divljenje, ali i strah zbog svojih dubina i nepredvidive ćudi. More je simbol mira, slobode, ali i nemira i straha, te u tom smislu simbol ljudskog života. Putovati znači biti u pokretu, u procesu i dinamici. Svi smo u tom smislu osobno, društveno pa i kozmički gledano hodočasnici.”

Isto tako, naglašeno je da na putovanju, bilo morem ili životom, čovjek mora imati neki cilj u koji vjeruje i prema kojem se kreće kako ne bi lutao. Župnik je izrazio i svoju želju da se u kapelici sv. Nikole održi još poneka sveta misa i tijekom ostatka godine (npr. u svibnju), a ne samo na blagdan sv. Nikole.

U isto vrijeme sveti Nikola posjetio je i darivao djecu u područnome odjeljenju Dječjeg vrtića „Pahuljica“ i učenike Područne škole Lopar.

U prostoru škole poklone su primili i oni najmlađi koji nisu uključeni u vrtićki program. Sveti Nikola prigodnim poklonima nagradio je djecu za njihovo zalaganje i trud tijekom cijele godine (prema izjavama svi su bili dobri i roditelji očito mogu biti vrlo zadovoljni), a mogao je uživati u raznim recitacijama posvećenim upravo njemu.

Kao i svake godine bilo je onih koji ne poznaju Nikolu, pa su se i pomalo prestrašili, ali svi su s nestrpljenjem iščekivali što se nalazi u velikim vrećama s poklonima. Oni malo stariji nastojali su detektivski otkriti tko je zagonetna osoba u liku svetoga Nikole, ali odgovor je bio samo jedan – glavom i bradom Sv. Nikola.

Oko 12:00 na prostoru luke San Marino (ribarska kuća) započelo je prigodno druženje uz pjesmu i podjelu prigodno pripremljenog jela. Velečasni Božidar Volarić pozvao je okupljene na kratku molitvu i blagoslov brodica u luci. Nakon blagoslova nastavljeno je prigodno druženje.

Autor: Antonio Škarić, CZKiS Lopar
Fotografije u galeriji: CZKiS Lopar i TZO Lopar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here