Home Aktualno Pogledajte kako je obilježen blagdan Svetog Nikole

Pogledajte kako je obilježen blagdan Svetog Nikole

0
Pogledajte kako je obilježen blagdan Svetog Nikole

Foto: POU Rab - fotograf Ivo Šubić

Blagdan Svetog Nikole ove je godine obilježen bogatim programom – polaganjem vijenca u more za poginule i preminule rapske pomorce, svetom misom koju je predvodio mons. Mladen Mrakovčić, te dočekom sv. Nikole i prigodnim programom za rapske mališane na Trgu Municipium Arba.

Posebnost ovogodišnjeg blagdana Svetog Nikole je i jučerašnja dodjela priznanja Rapskoj plovidbi, ali i prva obljetnica otvorenja virtualnog muzeja JUXTA MARE.

FOTO: POU Rab – fotograf Ivo Šubić
Rab danas oglas

Program posvećen blagdanu Sv. Nikole počeo je već u 8:30 sati polaganjem vijenca u more s brodice „Maslina“, čime je odano dužno poštovanje svim poginulim i umrlim rapskim pomorcima.

Na polaganju vijenca bili su predstavnici Rapske plovidbe d.d., Udruge pomorskih kapetana otoka Raba, te predstavnici Grada Raba, a vijenac su u more zajedno položili Katja Brnabić, voditeljica brodarske tvrtke Rab Line, koja održava sezonsku putničku liniju Barbat – Banjol – luka Rab i Luka Španjol-Pandelo, najmlađi zapovjednik u Rapskoj plovidbi.

Kao što smo napomenuli, ovom posebnom danu za pomorce prethodila je i jučerašnje dodjela Priznanja za doprinos razvoju i ugledu pomorstva Rapskoj plovidbi d.d. u Puli od strane potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

FOTO: Sanjin Badurina

Program je nastavljen u 9 sati svetom misom održanom u crkvi sv. Nikole u starom gradu, koju je predvodio mons. Mladen Mrakovčić, uz prisustvo brojnih vjernika.

U propovijedi mons. Mrakovčića, prisutni su mogli čuti na koji način je Nikola, zaštitnik pomoraca, djece i putnika postao svetac, ali i da je zapravo svaki čovjek na neki način, „pomorac za sebe“ – jer kao što svaki pomorac prolazi brojne nedaće na moru, tako i svaki čovjek u nekom trenutku svojega života prolazi neke životne teškoće.

Pritom se posebno obratio najstarijim žiteljima otoka, koji su u velikom broju bili na svetoj misi, a koji su tijekom svojega života prošli mnoge teškoće.

FOTO: Lucian Borić

Zatim su na Trgu Municipium Arba mališani iz DV-a Pahuljica i OŠ Ivana Rabljanina Rab u 10 sati s veseljem dočekali svojeg najdražeg sveca. Nakon što je sv. Nikola ‘uplovio’ u rapsku luku uz zvukove limene glazbe DVD-a Rab, uslijedio je nastup mališana iz DV-a Pahuljica koji su ove godine vodile – odgajateljice Magdalena Matahlija i Martina Benić, te “male voditeljice” – Lara Juričić, Eva Marija Žentil i Tonka Klišanić.

FOTO: POU Rab – fotograf Ivo Šubić

Točku iznenađenja izvela je odgojno-obrazovna skupina Bubamare koja je svetom Nikoli recitirala sljedeću pjesmu:

“Tri vreće nosi blaga
Oko Raba starog grada
Njega prate brojna djeca
Tri carića i dva zeca.

U Drazi čizme lašti
U Loparu redom časti
Kamporom smokve dijeli
Pohodi otok cijeli

Oko Raba starog grada
Za svu djecu ima blaga.”

Nakon programa djeca su se počastila slasticama koje su za njih, ali i starije, pripremile rapske udruge – Društvo športske rekreacije „Kampor“, Udruga za promicanje kulture življenja „Komin“, Športsko ribolovni klub „Dolin“ te Sportsko ribolovni klub „Tunera“ – u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Raba.

FOTO: TZG Raba – fotograf Petar Lupić

Djeca su primila i prigodni poklon – puzzle s motivima povezanima s projektom JUXTA MARE – od direktorice TZG-a Ivane Matušan, povodom prve obljetnice otvorenja virtualnog muzeja JUXTA MARE, što je samo još jedna posebnost kojom je današnji dan zaokružen.

Pokloni su ih dočekali u skupinama, što je izazvalo posebno oduševljenje. Direktorica Ivana Matušan dodala je kako je namjera organizatora da ovakva druženja postanu tradicijom, te da se djeca čim više senzibiliziraju za rapsku maritimnu baštinu.

FOTO: TZG Raba – fotograf Petar Lupić

Sv. Nikola bio je aktivan i u drugim mjestima na otoku Rabu, pa je tako U PO Banjol posjetio djecu i podijelio im poklone u crkvi sv. Lucije, gdje je osmišljen prigodni program koji su izvela vrtićka i školska djeca u suradnji s PŠ Banjol i župnikom Banjola.

FOTO: DV Pahuljica

U PO Lopar sv. Nikola je djecu posjetio u njihovoj skupini gdje su mu djeca pripremila kratki program, a potom je uslijedila podjela poklona. Djeca iz PO Supetarska Draga svoj su poklon primila u vrtiću, a druženje sa sv. Nikolom organizirano je u popodnevnim satima u crkvi sv. Petra gdje je pripremljen kratki program u suradnji sa župnikom Supetarske Drage.

FOTO: POU Rab – fotograf Ivo Šubić

Povodom blagdana Sv. Nikole, gradonačelnik Nikola Grgurić, koji ujedno slavi i svoj imendan, poručio je Rabljanima:

“Centralno događanje svakako je bila sveta misa predvođena mons. Mladenom Mrakovčićem u crkvi sv. Nikole pored Gradske lože koja je okupila veći broj vjernika, a sunce koje je nakon kišnog dana ‘okupalo’ naš grad dodatno je uljepšalo slavlje koje su zajednički priredili organizatori Najljepšeg otočnog adventa uz neizostavnu pomoć DV ‘Pahuljica’ i naših neumornih članova već spomenutih udruga. Ove godine TZG Raba preuzela je organizacijski dio tradicionalnog druženja koje je u gradskoj loži pripremala Rapska plovidba, te prigodno povezala blagdan zaštitnika pomoraca i djece s proslavom prvog rođendana Virtualnog muzeja ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba JUXTA MARE i na najbolji mogući način povezala sve one kojima je današnji dan poseban. Zajedničko druženje, ali i samo organiziranje blagdanskih proslava povezuje ljude i to je ono najljepše što nam nose adventski dani. Još jednom čestitam blagdan Svetog Nikole svim Rabljankama i Rabljanima, svima koji žive s morem i od mora i našoj dječici, a posebnu čestitku upućujem djelatnicima Rapske plovidbe na dobivenom priznanju za doprinos razvoju i ugledu pomorstva, uručenom od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Neka Vas i u narednim godinama prati dobro more i čuva sv. Nikola, i sve najbolje u nadolazećem blagdanskom razdoblju i novoj godini!”

Autor: Lucian Borić
Autori fotografija u galeriji: 
POU Rab - fotograf Ivo Šubić; 
TZG Raba - fotograf Petar Lupić; 
Sanjin Badurina; 
DV Pahuljica Rab;
Lucian Borić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here