Home Aktualno Održana XVII. sjednica GV-a Grada Raba

Održana XVII. sjednica GV-a Grada Raba

0
Održana XVII. sjednica GV-a Grada Raba

Foto: Lucian Borić

U ponedjeljak, 4. prosinca 2023. u Zimskom kinu Rab održana je XVII. sjednica GV-a Grada Raba. Sjednici je nazočilo 11 vijećnika i trajala je 2 sata i 45 minuta.

Na dnevnom redu sjednice, kojoj je prethodio aktualni sat, bilo je preko 30 točaka, ali pola ih je na kraju otpalo. Prijedlog Drugih izmjena i dopuna Konsolidiranog proračuna Grada Raba za 2023. godinu nije usvojen, ali jesu odluke o socijalnoj skrbi, stipendijama i povećanju poreza na kuće za odmor.

Rab danas oglas

Zbog obimnog dnevnog reda XVII. sjednica GV-a Grada Raba, koji možete pogledati OVDJE, kao i potrebe za dodatnim konzultacijama, na prijedlog gradonačelnika Nikole Grgurića i uz izglasavanje vijeća, točke od 9. do 16., od 20. do 26., i točke 30. do 32. izostavljene su s dnevnog reda.

Na aktualnom satu bilo je mnogih upita, ali generalno se ne može reći da je bilo burno. Vijećnik Marko Sandalić upitao je koliko novaca gradska vlast izdvaja za Najljepši otočni advent za 2023. godinu.

Gradonačelnik Nikola Grgurić je odgovorio da Najljepši otočni advent kao projekt nekad traje mjesec dana, nekad 5 tjedana i da je u organizaciju uključeno više faktora – Grad Rab, Pučko otvoreno učilište, Turistička zajednica, ali i brojni drugi klubovi i udruge, pa će se, tek kada Advent završi, moći znati koliko je on koštao Grad Rab.

Vijećnik Sandalić je na kraju iznio zahtjev da mu se napismeno dostave troškovi adventa (rasvjete, kićenja, izvođača, klizališta, bine, ozvučenja).

Vijećnik Damir Brusić zatražio je komentar na povećane gubitke u vodoopskrbi, istaknuvši podatak o 35,4 % gubitaka u promatranom razdoblju u 2022., te povećanje na 42,7 % gubitaka u istom razdoblju ove godine.

Nakon aktualnog sata, prešlo se na točke dnevnoga reda. Prva točka (Prijedlog Drugih izmjena i dopuna Konsolidiranog proračuna Grada Raba za 2023. godinu), za koju je 6 vijećnika glasalo „ZA“ i pet „PROTIV“, nije usvojena s obzirom na to da je za nju bila potrebna natpolovična većina svih vijećnika (7 ruku).

U opsežnoj raspravi koja je uslijedila po ovoj točci, od oporbenih vijećnika dolazile su zamjerke da, na nauštrb predviđenih sredstava za infrastrukturu Grada Raba (poput šetnica) i obnovu nekretnina (gdje je opet otvoreno pitanje Ville Danice), gradska vlast radije financira advente, fešte, ali i – fotokopirne uređaje.

Uoči samog glasanja o ovoj točci, predsjednik GV-a Željko Dumičić naglasio je njenu važnost, prokomentiravši da tu ne bi trebalo biti mjesta politici i da bi točku bilo važno usvojiti ukoliko se želi završiti šetnica od Rive do Zidina, kao i sanirati razna oštećenja uzrokovana jugom.

Budući da prva točka nije izglasana, o točkama 2. (Prijedlog Prvih izmjena Programa utroška spomeničke rente za 2023. godinu), 3. (Prijedlog II. izmjena i dopuna Programa građenja komunalne infrastrukture za 2023. godinu), 4. (Prijedlog II. izmjena i dopuna Programa javnih potreba Grada Raba u kulturi za 2023. godinu), 5. (Prijedlog II. izmjena Programa javnih potreba Grada Raba u sportu za 2023. godinu), 6. (Prijedlog II. izmjene i dopune Programa utroška dijela turističke pristojbe namijenjene), a koje se bile na dnevnom redu nakon prve točke, nije se ni raspravljalo.

Intenzivna rasprava povela se oko točke 7. (Prijedlog Konsolidiranog proračuna Grada Raba za 2024. godinu s projekcijama za 2025. i 2026. godinu) i 8. (Prijedlog Odluke o izvršavanju Konsolidiranog proračuna Grada Raba za 2024. godinu), koje su bile na prvom čitanju, a kao krajnji rok za upućivanje amandmana na njih određen je utorak, 12. prosinca 2023.

Jednoglasno je donesen prijedlog odluke o povećanju poreza na kuće za odmor s 1.99 eura po četvornom metru na 4 eura (točka 17.), kao i prijedlog odluke o socijalnoj skrbi na području Grada Raba kojim je proširen i opseg prava kod naknada za troškove stanovanja koji ostvaruju korisnici zajamčene minimalne naknade (točka 19.).

Jednoglasno je usvojena i točka o stipendijama (točka 18). Učeničke stipendije dodjeljuju se u mjesečnom iznosu od 40 eura za polaznike škole na Rabu, a u iznosu od 110 eura za polaznike škola izvan Raba. Studentske stipendije iznose 140 eura mjesečno. Pravo na stipendiju ostvaruju svi učenici i studenti čiji je prosjek ocjena veći od 4,80 i ispunjavaju sve uvjete natječaja.

Na kraju sjednice još se kratko razgovaralo i o točkama 27. (Izvješće o radu Dječjeg vrtića “Pahuljica Rab za pedagošku 2022./2023. godinu), 28. (Godišnji Plan i program rada Dječjeg vrtića “Pahuljica” Rab za pedagošku 2023./2024. godinu) i 29. (Izvješće o radu i Financijsko izvješće Gradskog društva Crvenog križa Rab za 2022. godinu), ali o njima se nije glasalo.

U mirnom tonu, nešto prije 19 sati, završila je XVII. sjednica Gradskog vijeća Grada Raba.

Autor: Lucian Borić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here