Home Aktualno Održan zbor građana Palita

Održan zbor građana Palita

0
Održan zbor građana Palita

Foto: Lucian Borić

U večernjim satima, u srijedu 8. studenoga 2023., u Velikoj vijećnici Grada Raba održan je zbor građana Palita koji je okupio petnaestak mještana. Zbor koji je trajao oko sat i 40 minuta, protekao je u konstruktivnom tonu, a uz gradonačelnika Nikolu Grgurića, nazočili su mu pročelnici gradskih upravnih odjela i voditelji odsjeka, te direktori komunalnih poduzeća.

Na dnevnom redu bile su dvije predviđene točke: (1.) Analiza 2023. i prijedlog rada za 2024. godinu i (2.) Razno. Na samom početku gradonačelnik je izvijestio o provedenim aktivnostima Grada Raba te dao i kraći osvrt na turističku sezonu, a od aktivnosti koje je najavio za iduću godinu spomenuo je rješavanje pitanja nove zgrade vatrogasnog doma, nove knjižnice, ali i problema Vile Danice.

Rab danas oglas

U konstruktivnoj raspravi s građanima ponovio se veći dio tema o kojima je bilo riječi i u ožujku – istican je nedostatak nogostupa uz pojedine dionice prometnica te problem neodgovornih vozača koji ugrožavaju ostale sudionike prebrzom vožnjom. Osim prebrze vožnje, u nekoliko navrata spomenuta je i neodgovornost pojedinih vozača teretnih vozila koji ne poštuju prometne znakove o maksimalnoj dopuštenoj masi vozila, kao i vozača quadova koji nerijetko voze „kamo god žele“. Podvučeno je da nedostaje više prometnih znakova upozorenja.

Moglo se ponešto čuti i o nedostatku javne rasvjete, ali i o problemu nepropisnog odlaganja otpada od strane pojedinaca. Tema o kojoj se na ovom, ali i nedavnim zborovima građana također raspravljalo je i obveza mještana da uređuju vlastite parcele, uz sugestije da Grad Rab i na adekvatan način penalizira one mještane koji ne ispunjavaju tu obvezu. Pritom je spomenuto i kako je Grad Rab, pored nekoliko provedenih natječaja, dugo bio bez komunalnog redara. Jedna mještanka je i pohvalila Dundovo za angažman u pražnjenju kontejnera.

Kao i na zboru u ožujku, spomenut je problem bivšeg lječilišta Talasoterapije Rab, koji još uvijek nije riješen – gradonačelnik je istaknuo da je na proljeće posjetio KBC Zagreb, vlasnika iste, i da mu je tad bilo obećano da će KBC problem Talasoterapije krenuti rješavati odnosno uređivati ove jeseni, ali da pomaka po tom pitanju ne vidi.

Problem koji je i gradonačelnik istaknuo kao „broj jedan“, je pitanje kanalizacije, o čemu se, dakako, pričalo i na prethodnim aktualnim zborovima građana, i koja je problem i na ostalim dijelovima otoka. U mirnom tonu, oko 21:40 završio je zbor građana, a gradonačelnik se svima zahvalio na dolasku i raspravi.

Autor: Lucian Borić