Home Aktualno Na Interliberu predstavljena Butkovićeva slikovnica “Pas koji nije znao plivati”

Na Interliberu predstavljena Butkovićeva slikovnica “Pas koji nije znao plivati”

0
Na Interliberu predstavljena Butkovićeva slikovnica “Pas koji nije znao plivati”

Foto: Hrvoje Hodak

Jučer je u paviljonu 6 Zagrebačkog Velesajma, u sklopu Interlibera, održana promocija slikovnice “Pas koji nije znao plivati”. Uz prozno-likovni autorski dvojac; našeg rapsko-zagrebačkog književnika Krešimira Butkovića i izvrsnu ilustratoricu Lanu Hudinu, u ime riječke Naklade Uliks predstavljanjem je moderirao Silvano Frančišković.

U opuštenom razgovoru od Butkovića smo mogli čuti ponešto o razlozima nastajanja ove slikovnice kao i o fenomenu “sebenadilaženja”, odnosno prevladavanja vlastitih strahova pomoću svjesnog samožrtvovanja motiviranog nastojanjem da budemo od pomoći drugome, u ovom slučaju kroz primjer hrabrog malog koker-španijela Barta iz slikovnice.

Ilustratorica Lana Hudina i književnik Krešimir Butković – (FOTO: Hrvoje Hodak)
Rab danas oglas

Zanimljivo je bilo čuti od ilustratorice Lane Hudine kakav je bio njezin likovni pristup ovom tipu Butkovićeve proze, a Frančišković je posebno naglasio unisone pohvale koje stižu i na račun ilustracija. Lana Hudina je, između ostalog, govorila i o razlozima vlastitog “neodustajanja” od analognog pristupa crtanju (po papiru), te kako ona vidi utjecaj umjetne inteligencije u svijetu ilustracije u vrlo bliskoj budućnosti.

Slikovnica koja je svoju rapsku promociju imala u lipnju prošle godine, već je neko vrijeme u prodaji, a jučer ju je na interliberu, na štandu Naklade Uliks Rijeka (Paviljon 5) bilo moguće kupiti po promotivnoj cijeni.

Autori promoviranih priča za djecu na Interliberu – Krešo i Mrle – (FOTO: Hrvoje Hodak)

Nakon predstavljanja Butkovićeve slikovnice “Pas koji nije znao plivati”, na Glavnu pozornicu interlibera stigao je i Damir Martinović Mrle iz grupe Let 3 kako bi promovirao svoju zbirku priča za djecu »Mrletove priče o niŠČemu«, pa smo iskoristili priliku da zajedno fotografiramo ovaj rapsko-riječki Interliber dvojac autora priča za djecu; Krešu i Mrleta.

Autor: Hrvoje Hodak