Home Aktualno U Rabu svečano otvoren dograđeni dio OŠ Ivana Rabljanina

U Rabu svečano otvoren dograđeni dio OŠ Ivana Rabljanina

0
U Rabu svečano otvoren dograđeni dio OŠ Ivana Rabljanina

Foto: Hrvoje Hodak

Nakon blagoslova novih školskih prostora od strane rapskog župnika mons. Mladena Mrakovčića, Župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić otvorili su dograđeni dio matične zgrade škole u Rabu.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 1.972,301,80 eura, od čega su izvedeni radovi s opremanjem 1.890,972,80, a preostali iznos se odnosi na projektnu dokumentaciju i stručni nadzor.

Rab danas oglas

Investiciju su u jednakim omjerima sufinancirali Primorsko-goranska županija i Grad Rab, svaki sa 50%, odnosno svaki sa 986.150,90 eura.

Podsjetimo, provedba projekta dogradnje Osnovne škole Ivana Rabljanina započela je 09. rujna 2021. godine – potpisivanjem Ugovora o gradnji između izvođača radova i investitora Primorsko-goranske županije i Grada Raba. Radovi su započeli u listopadu 2021. godine, a završetak radova bio je 04. svibnja 2023. godine, a uporabna dozvola izdana je 18. kolovoza 2023. godine.

Kako smo doznali u uvodnom obraćanju ravnateljice Anamari Šarin, u troetažnoj dogradnji smješteno je 8 novih učionica i pripadajućih kabineta i svih ostalih prostorija potrebnih za nesmetano odvijanje nastave. Investicijom su prostorni kapaciteti škole povećani za 770 m2 čime su se omogućili bolji uvjeti za izvođenje nastavnog procesa i ono najvažnije – rad škole u jednoj smjeni.

– „Nakon izvedenih radova dograđeni prostor je u potpunosti opremljen svom potrebnom opremom. Naime, opremljene su 4 učionice razredne nastave, učionice informatike, biologije, kemije, glazbene i likovne kulture s pripadajućim kabinetima. Nakon obavljenog tehničkog pregleda, dobivene uporabne dozvole i suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja za izmijenjene uvjete rada danas otvaramo novi dio škole. Od sutrašnjeg dana gotovo 500 učenika u 28 razrednih odjela i 63 zaposlenika radit će u samo jednoj, jutarnjoj smjeni. Zahvaljujem našem županu Zlatku Komadini, pročelnici Editi Stilin i njenom upravnom odjelu i našem gradonačelniku Nikoli Grguriću, pročelnicima Denisu Deželjinu i Zvonku Puljaru Matiću i njihovim odjelima što su objedinjenim suradničkim snagama, prijedlogom i financijama podržali i sudjelovali u ostvarenju ovog projekta. Hvala svima vama ovdje prisutnima što ste s nama danas i što s nama dijelite radost i ponos radi otvorenja novog školskog prostora koji će ovoj ustanovi, našim učenicima i zaposlenicima omogućiti rad u samo jednoj smjeni“, kazala je Šarin.

U svojem obraćanju gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić je kazao:

– „Danas je veliki i svečan dan za sve nas. Ovaj projekt nadogradnje osnovne škole čiji je osnovni cilj odvijanje nastave u jednoj, jutarnjoj smjeni za sve učenike, najkraće rečeno ulaganje je u naše obitelji, u našu djecu i budućnost. Nakon toliko godina, na inicijativu Grada, uz prihvaćanje i podršku Primorsko-goranske županije na čelu s županom Zlatkom Komadinom, konačno imamo mogućnost da djeca nakon školskih, imaju vremena i za izvanškolske aktivnosti, i što je još važnije, za druženje sa svojim obiteljima što je u današnje, ubrzano doba jedna od najvećih i najvažnijih dragocjenosti za svako dijete. Isto tako djeci i profesorima omogućeni su uvjeti za ugodniji rad i kvalitetnije obrazovanje zahvaljujući dodatnim učionicama, pripadajućim kabinetima te ostalim pratećim sadržajima.

Moram spomenuti da je ovaj projekt započeo s idejom koja je obuhvaćala širu sliku, odnosno obuhvaćao je pored uvođenja jednosmjenske nastave i proširenje vrtićkog kapaciteta prenamjenom prostora PŠ Banjol u vlasništvu Grada Raba, a u kojoj nema dovoljan broj učenika za formiranje razreda. S takvom idejom slagalo se i Gradsko vijeće Grada Raba, Županija, Županijska skupština, škola, čak i roditelji osnovnoškolaca, međutim odluka školskog odbora prevagnula je da se naši planovi, za dobrobit velikog broja roditelja koji čekaju red za mjesto u vrtiću, uspore, ali ne i zaustave. Ovim putem zahvaljujem Nenadu Debeliću, predstavniku Županije i Katji Šanić, predstavnici roditelja u sedmočlanom školskom odboru na danoj podršci, kao i svima koji su prepoznali cjelokupni projekt i njegovu važnost za mlade obitelji na otoku. Ono što vam sa sigurnošću mogu reći je da Grad radi na ostvarivanju ideje o proširenju kapaciteta vrtića, što je nužno potrebno, i ja se nadam da ćemo, uz malo zakašnjenje, u tome uspjeti na zadovoljstvo sviju. Još jednom zahvaljujem Županiji i školi na odličnoj suradnji i još uspješnijem zajedničkom rezultatu, i od srca čestitam svim osnovnoškolcima, njihovim roditeljima, svim djelatnicima škole i brojnim suradnicima koji omogućuju našoj djeci kvalitetniju budućnost, jer ovim projektom napravljen je veliki korak na tom putu”, poručio je Grgurić.

Prisutnima se na kraju obratio se i župan Zlatko Komadina:

– „Zahvaljujem Gradu Rabu kao i ostalima kada smo gradili škole, a koji su dali ruku, pa su cca. pola sredstava osigurali u svojim proračunima. S time smo zapravo napravili duplo više projekata i objekata tako da smo i ovdje bratski uložili svaki po milijun eura. Ono što sam si zacrtao kad sam postao župan jest da dignemo razinu kvalitete opreme i prostora, da naša djeca imaju sjajne uvjete rada. I to je jednostavno dužnost svih nas. Ove uvjete sada će djeca stvarno voljeti, moći će se baviti sportom, kulturom u popodnevnim satima. Što se tiče vrtića, mi nismo nadležni za vrtiće, to su Gradovi i Općine. Što se tiče vaše škole u Banjolu mi nismo imali ništa protiv kao osnivač, ukoliko je to volja Grada Raba i ljudi, prije svega roditelja te djece, ako su za to da se ta škola prenamijeni u vrtić i imali smo stav da se to podrži. Zašto je tu došlo do određenih disonanci, ja to ne znam. Stvar je u tome da se dogovorite ovdje na razini Raba. Drago mi je da mogu vidjeti još jedan kamen temeljac koji sam položio, a dosta sam ih položio, da je ugledao svjetlo dana u obliku ovoga objekta, na ponos svih nas i vas Rabljana, i na korist naše drage djece.“

Otvorenju dograđenog dijela Škole prisustvovali su i načelnik Lopara Zdenko Jakuc, predsjednici GV Raba i OV Lopara, Željko Dumičić i Damir Paparić, pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, predstavnici županijskih i gradskih ustanova, udruga i klubova, izvođača radova, gradski vijećnici.

U prigodnom programu kojeg je vodila učenica Leona Franelić nastupili su školski zbor, školska dječja klapa “Četiri kampanela” te pomladak Folklornog društva “Rapski tanac”, a za pripremu i posluživanje domjenka bili su zaduženi učenici Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime