Home Aktualno Pozitivni utisci nakon projekcije filma Smrt djevojčice sa žigicama

Pozitivni utisci nakon projekcije filma Smrt djevojčice sa žigicama

0
Pozitivni utisci nakon projekcije filma Smrt djevojčice sa žigicama

Foto: Hrvoje Hodak

Nakon koktela dobrodošlice koji je pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Raba u petak u poslijepodnevnim satima priređen u Kneževom dvoru, istovremenim projekcijama filma Gorana Kulenovića, snimljenog po romanu Zorana Ferića, “Smrt djevojčice sa žigicama” otvoren je 5. Rab Film Festival.

Zasigurno najiščekivaniji film ovogodišnjeg 5. po redu Rab Film Festivala je film Gorana Kulenovića “Smrt djevojčice sa žigicama”. Film je gotovo u cijelosti sniman na otoku Rabu prema istoimenome romanu Zorana Ferića, a koji je napokon prikazan na velikim rapskim filmskim platnima u petak. 18. kolovoza, na sam dan otvorenja festivala.

Rab danas oglas

Zbog velikog interesa rapske publike, što i nije bilo teško za pretpostaviti, ovaj dugometražni igrani film, istovremeno se prikazivao na tri lokacije, u Ljetnom i Zimskom Kinu te novooformljenom privremenom kinu podignutom od strane organizatora, Kinu Kulica.

Na press konferenciji održanoj dan uoči službenog otvaranja RAFF-a, na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić, direktor festivala Robert Tomić Zuber podsjetio je da je upravo prvo predstavljanje ovog filma bilo na 1. Rab Film Festivalu: – Imali smo tiskovnu konferenciju kada se nije znalo ni što ni kako. I evo, pet godina kasnije dočekujemo ga u tri kina, Ljetnom kinu, Zimskom kinu i Kinu Kulici koje Grad Rab, POU Rab i RAFF dižu zajedno za ovu priliku – kazao je tom prigodom Zuber i nadodao da vjeruje kako će to biti jedno posebno filmsko iskustvo, i za nas, i za Rabljane.

Ravnateljica POU Rab Katarina Ribarić već je tada upozorila da je najveći pritisak na kupnju karata za projekciju filma Smrt djevojčice sa žigicama te savjetovala da je važno na vrijeme osigurati svoju ulaznicu. Zbog rasprodanih karata osigurana je danas, za one koji nisu uspjeli prisustvovati projekcijama filma na otvorenju RAFF-a, još jedna dodatna projekcija koja će se održati u Zimskom kinu.

Kakvi su dojmovi, kakva su bila očekivanja i kako su doživjeli svoje glumačko pojavljivanje na kino platnu dobili smo od nekolicine naših sumještana koji su sudjelovali u stvaranju ovog filma.

Ivica Šajbić odigrao je u filmu ulogu gradonačelnika: – Bilo je zabavno i zanimljivo. Zadovoljan sam filmom koji predstavlja Rab. Film je odličan jer je dočarao dio Raba i kroz dijalekt koji se proteže cijelim filmom. Profesionalni glumci bili su odlični na setu, vrlo susretljivi, otvoreni za davanje savjeta i uvijek na pomoći. Mojima doma bilo je smiješno, ali u svakom slučaju, pozitivno iskustvo. Sin Luka također je glumio i bilo mu je jako zanimljivo. On i ekipa, koju su činili Josip Krstinić, Damjan Beg i Marin Barčić, živjeli su za te dane. Zaista su uživali u svih sedam dana snimanja koja su se provodila po čitavom otoku Rabu. Na ekranu ih se moglo vidjeti u 4,5 scena.

Desetogodišnji Niko Tkalec, za kojega majka Patricia kaže da je pravi zabavljač, glumio je maloga Feru. – Na snimanju je bilo jako zanimljivo, u nekim trenucima i teško, ali su svi pomagali. Bilo mi je lijepo vidjeti se na platnu, ali neobično – priznaje Niko. Prijatelji su me pohvalili i rekli da sam bio dobar, ali malo drugačiji. Za ostale Rabljane koji su bili dio ove filmske priče Niko je rekao da su svi dobro odglumili svoje uloge.
Nikova majka Particia Belak Tkalec kazala nam je da su se uključili u ovaj filmski projekt jer su željeli vidjeti kako se snima i nastaje film. Javili su se na poziv za statiste i sve je zatim krenulo svojim putem do prave uloge. – Niko je mali showman, a kao što i znate, možete ga vidjeti kako svira saksofon po rapskim ulicama. Javili smo se na audiciju i Niko je prošao casting, odradio je sve bez problema. Kao majku, nadodaje Patricia, interesiralo me zašto je baš on bio izabran za tu ulogu, a redatelj Goran Kulenović odgovorio je kako je bitno da se radi o djetetu s kojim se može raditi i odraditi zadano te da se ne srami.

Uloga grobara pripala je Dorijanu Kureliću koji je također želio svojim glumačkim uključenjem iz prve ruke doživjeti i iskusiti kako izgleda odnosno kako nastaje film. – Bilo je smiješno i čudno vidjeti sebe tih par sekundi. Samo snimanje je bilo zahtjevno jer ima puno ponavljanja, a treba puno strpljenja. Uglavnom, atmosfera je bila dobra. Za par sekundi jednoga kadra izgubiš cijeli dan – pojašnjava Kurelić. S jedne strane, moram priznati, komplicirano dok je s druge strane fora. Ono što mogu reći jest da su poseban štih ovom filmu dali domaći ljudi – kazao je Kurelić.

Potraga za statistima sastavni je dio filmske produkcije, a među mnogim rapskim statistima našla se i Lucija Bravarić koja je s nama podijelila svoja iskustva. – Bila sam statist u nekoliko scena i bilo je to posebno iskustvo. Poseban je doživljaj na rodnom otoku još jednom vidjeti njegovu ljepotu, ali s druge, umjetničke strane. Vidjeti sebe jako je zanimljivo i šokantno jer nisi spreman na to. Dok gledaš film iščekuješ scene u kojima si glumio, a kada se ugledaš navre uzbuđenje i radost. Obitelj i prijatelji s ponosom su, naravno, čekali kadrove u kojima se pojavljujem.

Dok su gledatelji polako napuštali prostor Ljetnog kina nakon premijernog prikazivanja fima “Smrt djevojčice sa žigicama” upitali smo, od samog početka velikog podupiratelja ovog festivala, gradonačelnika Grada Raba Nikolu Grgurića o utiscima.
Još smo svi skupa pod dojmom. Vjerujem da je ovaj film koji je sniman na Rabu ostavio dojam na sve nas koji smo ga po prvi put gledali mada je premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu. Neobično je vidjeti prijatelje, susjede, Rabljane, naše sugrađane na velikom filmskom ekranu. U prvi mah malo neobično, no gledajući u nastavku film, sasvim prirodno.

Ovo je, posebno je istaknuo gradonačelnik Grgurić, još jedan dokaz da je ne samo povijesna jezgra grada već i čitav otok Rab idealna kulisa. Ovaj film nastao je u svom domu, u svom okruženju, u gradu umjetnosti. Nastao je u povijesnoj jezgri, ali i otoku Rabu koji više od 2000 godina kroz svoje povijesno značenje, povijesna i sakralna obilježja, pokazuje i dokazuje da se radi o gradu umjetnosti i da umjetnost kao takvu znamo cijeniti. Rab je u svrhu filma prikazan na nama neuobičajen način, no i u takvim vremenskim prilikama i takvom okruženju Rab je, mogli smo vidjeti, dostojanstven i prekrasan. Vjerujem da će narednih dana uživati naši dragi sugrađani, koji su na ovu projekciju došli u velikom broju, a posebice naši gosti jer su svi filmovi titlovani čime smo apsolutno zaokružili priču i mislili na sve. Sigurno ćemo uživati i u ostalim filmskim festivalskim danima na Rabu te se veselim i ostalim popratnim sadržajima koje nam ove godine donosi 5. po redu Rab Film Festival, poručio je za kraj Grgurić.

Autor: Ante Matijević