Home Vijesti Izložba „Brinemo o našem otoku jer samo čist otok je sretan otok“ – dio projekta Mobilni eko kutak“

Izložba „Brinemo o našem otoku jer samo čist otok je sretan otok“ – dio projekta Mobilni eko kutak“

0
Izložba „Brinemo o našem otoku jer samo čist otok je sretan otok“ – dio projekta Mobilni eko kutak“

Foto: RabDanas

 

Izložba je dio projekta koji uključuje edukaciju stanovništva o odvajanju, sakupljanju i zbrinjavanju otpada, ali i mogućnostima da svaki proizvođač otpada utječe na smanjenje otpada izbjegavanjem jednokratnih proizvoda te popravkom i prenamjenom dotrajalih proizvoda. Postavljeno je ukupno 20 plakata koji obrađuju neke od tema kao što su: otpadna plastika, otpadni papir, otpadno staklo, bio otpad (kompostiranje), pretovarnu stanicu i reciklažno dvorište Sorinj i dr. teme vezane za otpad.

Rab danas oglas

 

Osim navedenih tema postavljeni su edukativni panoi na temu zaštite vode, zraka, tla, svjetlosnog onečišćenja, ali i problema s glodavcima, krpeljima i komarcima. Osim plakata postavljeni su eksponati koji prikazuju proces koji određena vrsta otpada prođe od zbrinjavanja do ponovne upotrebe. Tako se primjerice može vidjeti gumeni granulat od automobilskih guma te antistres gumena podna obloga koja je produkt reciklaže automobilske gume, ili plastični granulat te majica koja u svom sastavu sadrži min. 24% udjela sirovine dobivene od plastičnih boca.

 

Cijeli projekt „Mobilni eko kutak“ nastao je u suradnji društva Dundovo d.o.o., društva Lopar Vrutak d.o.o., Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. U budućnosti cilj je da se izložba osim u škole postavi i u druge javne ustanove kako bi se približila i ostaloj populaciji.

 

Izložba je ujedno i najava brošure koja će uskoro biti predstavljena u digitalnom obliku na stranicama društva Lopar Vrutak d.o.o., Dundovo d.o.o., Općine Lopar i Grada Raba, te provedbe edukativnih predavanja u školama čiji se početak planira za travnju 2023. godine.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime