Home Vijesti Početak projekta pod nazivom “IQM Destination RAB“

Početak projekta pod nazivom “IQM Destination RAB“

0
Početak projekta pod nazivom “IQM Destination RAB“

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Turistička zajednica Grada Raba započinje s prvom fazom realizacije projekta IQM Destination RAB, a to je mjerenje zadovoljstva stanovnika Grada Raba trenutnim razvojem turizma i načinom života. Ovo mjerenje provodi se u cilju postavljanja početne točke projekta, odnosno kasnijeg efikasnog praćenja kvalitativnih pomaka. Stoga se pozivaju svi dionici u turizmu Grada Raba da se uključe u projekt, a stanovnici Grada Raba da se u prvoj fazi uključe u analizu putem online ankete

Rab danas oglas

Nositelji tog projekta su Turistička zajednica Grada Raba i Grad Rab. Partneri projekta su predstavnici privatnog i javnog sektora: hotelijeri, kampovi, privatni smještaj, restorani, lokalni proizvođači, turističke agencije, suvenirnice, trgovine, komunalna društva u destinaciji, odgojno-obrazovne ustanove, udruge, sportski klubovi, zadruge i sl. Nositelji projekta pozivaju na grupne radionice i sve potencijalno nove subjekte koji smatraju da će svojim doprinosom pridonijeti obogaćenju turističke ponude otoka Raba.

 

Što je IQM Destination koncept?

IQM Destination koncept temelji se na održivom razvoju i odgovornom turizmu, postavljanju standarda kvalitete i praćenje rezultata, razvijanja novih destinacijskih turističkih proizvoda, stvaranje nove ekonomske vrijednosti. Implementacijom toga koncepta daje se naglasak na jačanju komunikacije i sinergije u destinaciji, te poticanju na izvrsnost. U listopadu 2020. godine IQM Destination koncept prihvaćen je od strane UNWTO-a (Svjetske turisitčke ogranizacije) kao jedan od najboljih primjera u praksi, a tvrtka Feel IQM primljena je kao pridružena članica Svjetske turističke federacije. Navedeni koncept je prezentiran na 42. Kongresu pridruženih članica Svjetske turističke organizacije u Madridu 5.11. – 6.11. 2020. Godine, a nakon toga dobio je i preporuku Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice.

 

Turistička zajednica Grada Raba započinje s prvom fazom realizacije projekta, a to je mjerenje zadovoljstva stanovnika Grada Raba trenutnim razvojem turizma i načinom života. Ovo mjerenje provodi se u cilju postavljanja početne točke projekta, odnosno kasnijeg efikasnog praćenja kvalitativnih pomaka. Stoga se pozivaju svi dionici u turizmu Grada Raba da se uključe u projekt, a stanovnici Grada Raba da se u prvoj fazi uključe u analizu putem online ankete do koje možete doći klikom na LINK.

 

Nastavak projekta predviđa za sve prijavljene dionike u projektu Feel IQM početno mjerenje kvalitete svih aktivnosti i mjerenja online reputacije. U sklopu projekta predlaže se i uspostavljanje destinacijske knjige standarda. Temeljni razlozi uspostavljanja knjige standarda su:

 • podizanje kvalitete usluga i proizvoda
 • povezivanje s lokalnim proizvođačima
 • implementacija minimum 25% lokalnih proizvoda u turističku ponudu
 • mplementacija svih segmenata turističkih proizvoda u promociju svakog od dionika projekta

 

Nakon početnog, online dijela projekta, a čim epidemiološke mjere dopuste, krenuti će se s mjesečnim radionicama i ostalim predviđenim aktivnostima u destinaciji na kojima su svi zainteresirani dobrodošli. Primjeri tema na radionicama su:

 • profitabilno brendiranje
 • koordinacije s predstavnicima svih vrsta smještajnih kapaciteta, predstavnicima ugostitelja, lokalnim proizvođačima, atrakcijama
 • tema financijskog planiranja i upravljanja cijenama
 • teme iz domene digitalnog marketinga

 

Tijekom 2021. godine nastaviti će se s provođenjem aktivnosti na predstavljenom projektu. Neke od tih aktivnosti su:

 • analiza mjerenja zadovoljstva stanovnika turizmom u destinaciji
 • analiza početnog mjerenja upravljanja kvalitetom kod svakog prijavljenog dionika u projektu
 • priprema potpuno individualizirane marketing i poslovne analize za sve koji žele primijeniti individualiziranu analizu u svom poslovanju

 

Jednako tako organizirat će se auditi sa individualnim savjetovanjem. Auditi su aktivnosti koje obuhvaćaju sustavan proces prikupljanja dokaza o zadovoljenju postavljenih kriterija. Primjeri takvih aktivnosti su:

 • posjeta svakom od prijavljenih dionika
 • individualno savjetovanje prvenstveno o marketinškim aktivnostima
 • savjetovanje o promociji destinacijskih vrijednosti
 • razgovor o mogućoj prilagodbi sa standardima IQM Destination RAB.
 • suradnja lokalnih proizvođača sa ugostiteljskim objektima

 

– „Izuzetno sam radosna i ponosna, što se u gradu Rabu kreće sa integralnim upravljanjem kvalitetom u destinaciji – IQM Destination RAB”, kazala je povodom potpisivanja ugovora s TZG Ra direktorica tvrtke Feel IQM d.o.o. gđa Đurđica Šimičić, dodavši kako ovom suradnjom Turistička zajednica Grada Raba i Grad Rab pokazuju spremnost suočiti se s izazovima koji slijede u odgovornom turizmu, a sve u skladu sa pravilima održivog razvoja.“

Direktorica Ureda TZG Rab Ivana Matušan također je izrazila svoje zadovoljstvo kretanjem u projekt:

– “Iako smo svjesni kako je jedini pravi put za razvoj turizma održivi razvoj, da bi taj cilj dostigli, treba poduzeti potrebne radnje kako bi se to ostvarilo. Upravljanjem kvalitetom destinacije i detektiranjem svih potrebnih radnji kako bi destinacija bila čim bolja i privlačnija, stvaramo preduvjete za uspješniji i održiviji Rab. Pozivam sve zainteresirane dionike rapskog turizma da nam se priključe u ovom projektu, a sve naše sugrađane da nam na prvom koraku pomognu ispunjavanjem online ankete”, poručila je Matušan.

 

Prethodni članak Radovi na rekonstrukciji Pumpurele gotovi do početka sezone
Sljedeći članak Rapski kantunić Josa Fafanđela: ŠPUNTA
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments