Home Vijesti Održana treća redovna sjednica Skupštine Turističke zajednice općine Lopar

Održana treća redovna sjednica Skupštine Turističke zajednice općine Lopar

0
Održana treća redovna sjednica Skupštine Turističke zajednice općine Lopar

Foto: RabDanas

 

S velikom sigurnošću očekuje se da će Turistička zajednica općine Lopar po prvi puta ostvariti prihod koji će prijeći iznos od 3 milijuna kuna

Rab danas oglas

U svojem izlaganju, direktor Ureda TZO Lopar, Marin Mušćo istaknuo je kako je Ured u 2018. godini glavninu svojih aktivnosti usmjerio u promociju destinacije putem sajmova, različitih vidova prezentacija, samostalnih i udruženih kroz oglašavanje s TZG Raba, Valamar – Imperialom i drugim turističkim subjektima, kao i putem primanja studijskih grupa i novinara,te suradnjom s PR agenturama i kontinuiranim online marketinškim aktivnostima.

Isto tako, samostalno ili u suradnji s drugim subjektima, odrađen je čitav niz kulturno-zabavnih manifestacija (karnevalski program, uskršnji doručak, ribarske fešte, nastupi folklora, koncerti ozbiljne glazbe, Festival sambe, Loparska noć, Mala Gospa), gastro manifestacija (Dani šparoga, Dani otočne janjetine, Krumpirfest, Pumidorfest…), sportskih manifestacija (MTB utrka „4 Islands“, teniski turnir Rab open, malonogometni turnir Mala Gospa, Rab Island Trail), ekoloških manifestacija (Neka školji budu bolji, akcije čišćenja pristupa plažama i loparskih uvala, subvencionirana prodaja sadnica cvijeća), te ostalih manifestacija (Festival skulpture u pijesku), kao i potpora manifestacijama u organizaciji dugih institucija i udruga (Smotra klapa, Eko-etno fest, Moto susret…).

“Sve ove manifestacije”, naglasio je Mušćo, “i medijski su bile izuzetno dobro popraćene, osobito Festival skulpture u pijesku za kojeg je angažirana PR agencija, a posjetio ga je i sam ministar turizma, Gari Capelli. Festival sambe posjetio je direktor GU HTZ-a, Kristjan staničić, a Loparskoj noći nazočio je predsjednik Sabora RH, Gordan Jandroković. Tijekom godine odrađen je prijem za dvadesetak uglavnom stranih novinarskih grupa od kojih su neki predstavnici vrlo renomiranih novinarskih kuća poput britanskog tabloida The Sun, francuskog Mademoisellee de Voyage, danske redakcije za putovanja Politiken, talijanskih magazina In Viaggio, Caravan e Camper…”

 

 U budućem radu ovog tijela veći značaj od dosadašnjeg imat će „Valamar – Imperial“ jer su u sastav Skupštine i Turističkog vijeća ušli njihovi djelatnici Marija Sović – Padovan i Katarina Bošnjak

U suradnji s Općinom Lopar, KTD Lopar Vrutak i udrugama s područja Općine Lopar odrađene su aktivnosti na uređenju pristupa plažama, nabavci urbane opreme, dječjih i športskih igrala (pametna klupa, jarboli za zastave, 2 vaterpolo igrališta…, a u mjesecu travnju osnovana je Udruga iznajmljivača obiteljskog smještaja, izabrano njezino vodstvo, te su pokrenute aktivnosti oko registracije iste. Udruga se uz Ured TZ angažirala oko Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) koja je stupila na snagu krajem svibnja. Za iznajmljivače je također prije turističke sezone održana edukacija na temu internetskog oglašavanja i fotografije, te Zbor iznajmljivača.

 

Petu godinu zaredom angažiran je „Tajni kupac“ i to u dvije kategorije. U prvoj kategoriji ocjenjivali su se pružatelji usluga smještaja u odgovaranju na telefonske i e-mail upite, a u drugoj kategoriji ocjenjivali su se objekti koji pružaju usluge (agencije, restorani, barovi, trgovine…). Rezultati su na nivou prošle godine, ali analiza upućuje na brojne mogućnosti poboljšanja usluge.

Posebno veseli činjenica da je na Danima hrvatskog turizma  Rajska plaža dobila priznanje te ušla među 3 najbolje plaže u Hrvatskoj, a na Kvarnerskom danu turizma dobila je priznanje kao najbolja plaža u PGŽ. Isto tako, Branko Paparić dobio je priznanje za najboljeg vodića u PGŽ.

 

Proračun TZO Lopar prijeći će 3 milijuna kuna

Za prvih IX mjeseci ostvareno je ukupno 97.581 dolazaka (3% više nego za isto razdoblje prošle godine) i 762.201 noćenja (1% više nego za isto razdoblje prošle godine kada je ostvareno 751.305), dok su prihodi realizirani u iznosu od 2.734.346,00 kn, što čini 96% ukupno planiranih prihoda za 2018. g. Proračun TZO Lopar će u 2018. godini prvi puta premašiti 3 milijuna kuna.

Prije izglasavanja o prihvaćanju ovog izvješća za raspravu se javio samo predsjednik TZO Lopar i načelnik Općine Josip Borić koji je s velikim zadovoljstvom naglasio da će 2018. godina biti prva u kojoj je će TZO ostvariti prihod veći od 3 milijuna kuna. Početak turističke 2018. međutim, naglasio je Borić, nije upućivao na ovako dobar rezultat, pa je uputio zahvalu svima u Loparu koji su doprinijeli uspješnosti turističke 2018. Godine.

„To je ostvarenje po kojem pripadamo „velikima“, međutim , kada je to izostalo u 2018., predlažem da se u 2019. Lopar nađe u konkurenciji za osvajanje nagrade, u kojoj se bira najbolje malo turističko mjesto“

Što se tiče Programa rada i Financijskog plana za 2019., planira se turistički promet otprilike na nivou 2018. godine, a projekcija prihoda je cca. 3 350.000,00 kn. Od glavnih aktivnosti predviđene su promocija destinacije (kroz samjove, oglašavanje, web stranice, društvene mreže, mobilne aplikacije, PR agenturu, prijem novinara i studijskih grupa), nastavak uređenja mjesta u funkciji turizma (uređenje plaža i pristupa plažama, pješačkih i biciklističkih staza, nabavka urbane opreme, dječjih igrala, turističke signalizacije), organizacija kulturno-zabavnih, gastro, sportskih, ekoloških i drugih manifestacija i evenata, koordinacija i edukacija članova TZ, te osmišljavanje novih i brendiranje postojećih turističkih proizvoda.

 

Uređenje plaže za pse na dijelu Rajske plaže i animacija na Livačini i Melu

 

Od noviteta je spomenuto planirano uređenje plaže za pse na južnom dijelu Rajske plaže, uvođenje animacije na plažama Livačina i Mel, nakon donošenja Akcijskog plana razvoja turizma planira se izrada planova nižeg reda poput Studije razvoja cikloturizma, a u 2019. planira se početak radova na dogradnji i uređenju zgrade TZ.

 

Dobitnici priznanja

Na kraju sjednice uručena su priznanja najbolje ocjenjenima u projektu “Tajni kupac” hotelu Epario i ronilačkom centru Moby Dick, te gospodinu Branku Papariću kao najboljem vodiču te velikom entuzijstu po pitanju outdoor aktivnosti.

 

Zahvaljujući prihvaćenoj dopuni dnevnog reda, koju je na početku sjednice predložio predsjednik TZO Josip Borić, kao predstavnica „Valamar – Imperiala“ u sastav Skupštine umjesto Josipa Stančića ušla je Marija Sović Padovan, a u Turističko vijeće, također umjesto Stančića, Katarina Bošnjak, obje djelatnice Valamar – Imperiala. Josip Stančić je, naime, od samog osnutka Turističke zajednice aktivan u spomenutim tijelima, no zbog bolesti nije u mogućnosti nastaviti s radom u istima.

 

Time je zaključena još jedna uspješna turistička godina, uz želju da 2019. bude bar jednako uspješna.

Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments