Home Vijesti UVDR Rab na vojnom hodočašću u spomen 47 stradalih u Voćinu

UVDR Rab na vojnom hodočašću u spomen 47 stradalih u Voćinu

0
UVDR Rab na vojnom hodočašću u spomen 47 stradalih u Voćinu

Foto: Izvor: HRT.hr

 {gallery}Vocin 2018 UVDR Rab{/gallery}

 

Rab danas oglas

Više tisuća ljudi okupilo se u Voćinu na vojnom hodočašću u spomen 47 mještana stradlih u Domovinskom ratu. U procesiji su bili hrvatski branitelji, pripadnici vojske i policije te pripadnici obitelji i prijatelji.

“Prvi put sam tu i velika mi je čast da mogu prisustvovati ovom događaju“ rekao je Duško Matušan, predsjednik UVDR-a Rab.

 

Došli su i branitelji koji su sudjelovali u oslobađanju ovoga kraja, a koji su tada, prije 27 godina, pronašli svoje najbliže ubijene.

“Naišli smo na naše mrtve civile koji su bili izmasakrirani. Nije se gledalo ima li dvije godine, 5, 15 ili 50. Kasnije smo naišli na zapaljenu crkvu“, Josip Širić, umirovljeni pripadnik 123. brigade HV-a.

 

“U Voćinu su mi ubijeni ujak,ujna,dva bratića,susjeda. Da bi ga uistinu iz srca oprostili taj zločin uveliko nas u tome sprječava ta neefikasnost sankcioniranja tog zločina“, rekao je Darko Božičković, predsjednik UDVDR-a Voćin.

 

Prije dvije godine podignute su optužnice protiv 29 osoba zbog ratog zločina, a dosad su tri pravomoćno osuđene. Hodočasnici su sudjelovali u pokorničko molitvenoj procesiji od brda Prebenda do župne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije gdje je održana sve misa.

“Pomiruje nas ta božja blizina, ljekovita njegova milost s nama samima, a onda s drugima oko nas.sa stvarnošću oko nas”, msgr. Antun Škvorčević, požeški biskup.

 

Nakon mise ispred spomen-obilježja u središtu Voćina održana je komemoracija te su položeni vijenci i zapaljene svijeće za 47 ubijenih civila iz Voćina i Huma.

 

Izvor: HRT.hr

Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments