
Foto: Foto: Petar Lupić
Restaurant LEUT u Barbatu
Priča restorana Leut u Barbatu u vlasništvu obitelji Jureša, započela je još prije pune 43 godine. Za nju su zaslužni Biserka i Ljubomir Jureša.
Uz ugostiteljstvo, Ljubomir je imao još jednu zanimaciju ili, bolje rečeno, ljubav, a to je proizvodnja vina, te je zajedno sa svojim sinom Franjom ponovno, nakon dugo godina, uspješno pokrenuo proizvodnju vina i to ne bilo kakvog već Plavca malog – Kagić koji je često etiketiran kao vrhunsko vino.
Paralelno sa razvojem vinograda, voditeljsku ulogu u samom restaurantu preuzela je Ana Pende, kćerka Ljuba i Biserke.
Ana je ujedno i glavna kuharica, a koliko zaista uživa u osmišljavanju, kreiranju i spravljanju jela, dovoljno govore i gastro kreacije koje je pripremila za ovu prigodu i poslužila na unikatnim i ručno izrađenim tanjurima.
Neizostavni dio Leutovog tima je i Franjova supruga Silvana. Uvijek vedra i nasmijana zadužena je za prezentaciju Aninih jela samim gostima.
Jela koja su pripremili u Leutu:
Janjeći kotlet s mirisnim travama, pireom od korabe i ljubičastim njokima.
Rapski štufad (tradicionalno jelo od rapskog janjećeg ili ovčjeg mesa, karakterističnog slatkastog okusa)
Svježa skuta sa preljevom od domaćih jagoda
Restaurant DIONIS u Mundanijama
Iza još jedne uspješne rapske ugostiteljske priče stoji i uključena je u nju cijela obitelj. Riječ je o obitelji Gabrić iz Mundanija.
Tradicija traje od 1989., a započeli su ju godpodin Josip Gabrić, te gospođa Zlata Gabrić, inače glavna kuharica i autorica prezentiranih jela, na kojima se zaista osjeti i primjeti sav uloženi trud i pažnja. Od prošle godine vođenje restauranta prepustili su sinu Dariu, koji se u toj ulozi odlično snalazi.
Neizostavni dio ove savršeno uigrane ekipe su snaha Gabrijela, ali sada već i njena kći Tereza koja predstavlja treću generaciju ove vrijedne obitelji.
Valja istaknuti da gotovo u potpunosti u kuhinji koriste povrće iz vlastitog uzgoja.
Jela koja su bila prezentirana u Dionisu:
Janjetina na grilu, marinirana u maslinovom ulju i mediteranskim travama
Pohani janjeći file sa ružmarinom i timijanom
Janjetina pod pekom s mirisnim rapskim travama
Palačinke sa skutom, medom od kadulje i poprženim bademima