Home Baština koja obvezuje FOTOMEMORIJA | Mladost koja je stručno i s ljubavlju obavljala svoj posao

FOTOMEMORIJA | Mladost koja je stručno i s ljubavlju obavljala svoj posao

0
FOTOMEMORIJA | Mladost koja je stručno i s ljubavlju obavljala svoj posao

Foto: Arhiva Rapskog lista

Na fotografiji koju vam donosimo vidimo prvu generaciju Ugostiteljske škole okupljenu s dijelom nastavnika iz tog vremena na jednoj od godišnjica mature. Prvi s lijeva na fotografiji, čovjek neiscrpnog entuzijazma, Stjepan (Stipe) Krstinić, bio je prvi upravitelj Samostalne ugostiteljske škole u vremenu od 1962. do 1969. godine. U intervjuu kojeg je za 18. izdanje časopisa Rapski list (travanj 2012.) s njime vodila gospođa Mira Belamarić, u sklopu rubrike Portreti, gospodin Krstinić je između ostalog kazao:

– “Počeli smo s radom u prizemlju radničkog odmarališta Sevojno. U prizemlju su bili kuhinja i restoran. Prostor je bio bez grijanja pa smo se morali izboriti za prizemlje Restorana Grand u kojem smo organizirali nastavu. Nakon izvjesnog vremena u Grandu smo dobili na korištenje određene prostore na prvom katu na kojem smo uredili tri učionice, kabinet, zbornicu i tajništvo. Kao upravitelj nisam imao svoj prostor. Da bismo dobili dozvolu za rad trebali smo, do dolaska komisije, imati školska učila (didaktička pomagala), a nismo ih imali. Snašli smo se i sve to nakratko posudili od Osnovne škole, koje smo im nakon odlaska komisije vratili.

Na slici s lijeva na desno: Josip Perkić, Dušan Grce – Dule, Stjepan Krstinić i Petar Faflja | FOTO: Arhiva Rapskog lista

Javila se potreba za dobivanjem praktikuma gdje bi učenici učili zanat. Dobili smo, sada već na trećem mjestu, skladište Slovenije gdje smo odmah uredili kuhinju, a kasnije i prizemlje Restorana Slovenija. Učenici su po cijeli dan boravili u Školi jer su i kuhali i posluživali. To je, ustvari, bio cjelodnevni boravak za učenike iz okolnih sela i iz Luna. Vezano uz to imali smo zaposlenu i odgojiteljicu. Republička komisija nam je dala dozvolu za rad i otada smo dobili naziv Ugostiteljska škola s praktičnom obukom – Rab. Upisivali smo godišnje po 60-ak učenika u dva razreda za zvanja kuhara i konobara.

Zanimanje za upis u našu Školu bilo je veliko pa smo morali postrožiti kriterije upisa. Inače, na školovanje su nam osim naše rapske, dolazila i djeca s područja Lošinja, Senja, Crikvenice …Bilo je značajno da smo bili jedna od prvih Škola koja je imala svoj praktikum. Imali smo svoje računovodstvo, tajnika, svoj račun i osnovna sredstva dobijena od tadašnje općine Rab. Dobrom organizacijom rada Praktikuma u Restoranu Slovenija, vjerojatno smo u to vrijeme bili i jedina Škola koja se u određenoj mjeri i samofinancirala.

Prva generacija Ugostiteljske škole okupljena s dijelom nastavnika iz tog vremena | FOTO: Arhiva Rapskog lista

Kada govorim o našoj Školi iz tog vremena neminovno moram spomenuti da su nam u tajništvu radile Anđelka Štelcer i Danica Auer, a šef računovodstva bio je Ivan Bišić. Upravitelj kuharske radionice bio je Miloš Španjol, dok su stručni nastavnici kuharstva s posluživanjem bili Dušan Grce i Krsto Bunić. Škola je iz godine u godinu kadrovski jačala pa su se tako kao nastavnici struke u Školi pojavili Petar Faflja i Josip Perkić, te nastavnici Ratko Marković, Miro Ćopić, Miljana Janković, Ljubica i Vlado Pende, profesori Svevlad Slamnig, Mladen Šopar, Rudolf Ujčić i Zvonimir Dominis. Kasnije se još zapošljavaju Franjo Beg, Ante Zdunić i Ajka Pezelj. Sve predmete za koje nismo imali potreban kadar predavali su nastavnici iz rapske Osnovne škole.

Sve u svemu, dok sam ja bio upravitelj, izmijenilo se i u Školi radilo 50-ak zaposlenika (nastavnika, kuhara, konobara, sobarica, portira, ekonomista…). Naša Slovenija u to je vrijeme bila jako tražen restoran i to najviše zbog jela po narudžbi. Sjećam se, uvečer se često čekalo u redu, a da bi sve išlo brže u tim sam prilikama, osim kao rukovodilac, radio sam i kao hotelski blagajnik. Bili smo svi jako složni. Hrana i usluga bile su na visini, ali mislim da su gosti ipak u Sloveniju dolazili najviše zbog djece – učenika, koji su tamo učili i radili. Vođeni odličnim konobarom, respektirajući strogi pogled Katice Štokalo, bilo je lijepo vidjeti tu mladost kako stručno i s ljubavlju obavlja svoj posao.”

Za Fotomemoriju priredio: Hrvoje Hodak