Home Najave RAB OPEN – Otvoreno prvenstvo Raba u tenisu (bivši Sun Adria Cup) / 27.-28.5.2017.

RAB OPEN – Otvoreno prvenstvo Raba u tenisu (bivši Sun Adria Cup) / 27.-28.5.2017.

0
RAB OPEN – Otvoreno prvenstvo Raba u tenisu (bivši Sun Adria Cup) / 27.-28.5.2017.

Foto: Izvor: Teniski klub Rab

Spoj vrhunskog sportskog događaja s turističkim potencijalom otoka

1998. godine na inicijativu gosp. Radojka Brnčića, čija tvrtka „Sun Adria“ postaje pokrovitelj turnira, članovi teniskog kluba Rab Bruno Lazarić i Dušan-Duje Ševerdija započinju pripreme za „Sun Adria Cup“. Osnovna ideja organizatora je bila spojiti vrhunski sportski događaj sa turističkim potencijalom kojeg imamo na otoku Rabu. Također, vodeći se iskustvima natjecatelja teniskog kluba Rab na sličnim turnirima, nastojalo se stvoriti drugačiji turnir bogat novim sadržajima.

Uz osnovni sportski dio natjecanja uvedena je svečana večera natjecatelja, sponzora i organizatora sa glazbom, plesom i bogatom tombolom. Organizirani su i zabavni sadržaji kao turnir u potezanju konopa i boćanje za žene. Vjerovatno najzanimljivija ideja, barem što se tiče reakcija natjecatelja, je organiziranje degustacije morskih specijaliteta gdje su popularna jela postala; pljeskavica od hobotnice spremljena, po „tajnom“ receptu, vrijednim rukama Josa Paparića-Beloga i sušeni kraci od hobodnice u žaru.

Razvoj turnira

Rab danas oglas

Prvi „Sun Adria Cup“ je odigran 1999. godine. Centar svih zbivanja je postao Lopar sa svojim sportskim centrom i hotelskim naseljem „San Marino“, dok su se teniski susreti odigravali na svim teniskim igralištima po otoku Rabu. Turnir je ubrzo postao popularan među teniskim veteranima Hrvatske i Slovenije. Bogati sadržaji turnira su potaknuli natjecatelje da na „Sun Adria Cup“ počnu dovoditi i svoje obitelji, te su tako spojili sportsko natjecanje sa ugodnim obiteljskim vikendom. Tome u prilog je išao i termin održavanja turnira koji je uvijek bio posljednji vikend mjeseca svibnja. Uskoro se pridružuju i natjecatelji iz ostalih Europskih zemalja i država bližeg okruženja.

Kroz godine održavanja turnira broj natjecatelja je rastao i 2007. godine je dosegao rekordan broj od 142 natjecatelja.

Važna uloga svih sponzora

Razvojem samoga turnira povećavao se i organizacijski odbor u čijem su sastavu osim predstavnika tenis kluba Rab kao organizatora i turistički djelatnici, predstavnici turističke zajednice i hotelske kuće „Imperial“. Osobni doprinos inicijatora ovog turnira Radojka Brnčića je kroz sve ove godine bio nemjerljiv i može se sa pravom reći da je „Sun Adria Cup“ ponosno nosio ime svojeg pokrovitelja. Glavni sponzori natjecanja su Općina Lopar i Grad Rab, TZ Općine Lopar i TZG Raba, „Rapska plovidba“ i „Imperial“. Ostali „manji“ sponzori, kojih je zbog velikog broja ovdje nemoguće nabrojati, svojim doprinosom pomažu bogatom programu natjecanja. I vlasnici, odnosno, najmoprimci teniskih igrališta na Rabu izlaze u susret organizaciji turnira smanjujući financijski teret odigravanja velikog broja teniskih mečeva.

19. turnir pod imenom “Rab Open”

Nažalost, nakon svoje „punoljetnosti“, turnir ostaje bez svojeg pokrovitelja, tvrtke „Sun Adria“, te će se ovogodišnji, 19-ti po redu turnir, od sada pod imenom “Rab Open”, održati u ponešto „okrnjenom“ izdanju, barem što se tiče nagradnog fonda (sportske nagrade i pehari). Međutim, zadržavanjem svih najvažnijih popratnih sadržaja, natjecatelji će i nadalje prisustvovati jednom od bolje organiziranih natjecanja ovog ranga u Hrvatskoj.

Uz puno volje i malo sreće pred nama je još puno izdanja ovog teniskog turnira koji piše Rapsku sportsku povijest.

Za Organizacijski Odbor RAB OPEN-a sastavio: Vili Liović, tajnik TK Rab

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime