
Foto: Lucian Borić
Jučer je, u hotelu Valamar Padova, održana eno gastro edukacija i predstavljanje projekta i titule “Kvarner – europska regija gastronomije 2026”. Ova edukacija bila je za subregiju Rab, gdje obje turističke zajednice – TZO Lopar i TZG Raba – surađuju.

Na predavanju za predstavnike turističkih zajednica i ugostitelje, prvo je gđa Renata Vincek, voditeljica projekta u TZ-u Kvarnera, održala predavanje „Kvarner, europska regija gastronomije 2026“ u kojem je predstavila projekt i brend, s naglascima na suradnju, networking i uključenje u projekt.

Tijekom edukacije, prisutni su („još jednom“) mogli pogledati i nagrađivani film #visitkvarner – Make Your Own Movie, a prisutnima su također dijeljene i brošure Vodič po okusima od mora do gora.

Nakon gđe Vincek, gđa Irina Ban i chef Zdravko Tomšić održali su predavanje „Rapska otočna kuhinja u kvarnerskoj gastronomiji“, s primjerom dobre prakse, a tijekom kojega su prisutnim ugostiteljima dostavili i kraći (anketni) upitnik, odnosno da odgovore koje su karakteristične namirnice i jela otoka Raba, kao i da iznesu posebnost gastronomije otoka Raba u odnosu na druge destinacije.

Nakon toga uslijedila je okrjepa uz „rapsku marendu“, a nakon okrjepe su gđa Lucija Matijević i gdin Žarko Stilin, uz vođenu degustaciju, prisutnima prezentirali osnove sommelierstva, u predavanju nazvanom „Autohtone vinske sorte Kvarnera i brend Kvarner Wines“.

Prisutnima su se također obratili i Ivana Matušan, direktorica TZG Raba, načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc, a iako je gradonačelnik Nikola Grgurić u konačnici s okupljanja morao izostati zbog poslovnih obveza (iako je prisutne obišao i pozdravio prije edukacije), naknadno nam je dao izjavu.

„Ponosan sam da je upravo na Rabu krenulo predstavljanje Kvarnera kao Europske regije gastronomije za 2026. godinu jer činjenica je da Rab ima izuzetnu gastro scenu koja svake godine kvalitetom raste. Umrežavanje na ovaj način je pravi put za dobivanje povratnih informacija od strane ugostiteljske struke, s obzirom na to da su se u ovoj prilici susreli ugostitelji i sustav turističkih zajednica, te vjerujem da je ovo početak daljnjih edukacija, radionica i rada na gastronomiji Raba“, zaključio je gradonačelnik.

Danas je, također u hotelu Valamar Padova, održan drugi dio edukacije, hands-on radionica namijenjena kuharima i osobama koje rade u kuhinji, koju je vodio chef Zdravko Tomšić te prezentirao kako pripremati jela od svježe tjestenine i dovršavati tjestenine u umacima, kako pripremati rižoto bez pretkuhavanja riže, tehniku soljenja ribljeg fileta i mogućnosti ove tehnike u ugostiteljstvu, sous-vide tehniku u pripremi ribljega fileta i kako pripremati riblji jus.
Autor i fotogalerija: Lucian Borić