
Foto: RabDanas
Posebice uspješan je bio i ovaj Kvarnerski dan turizma za otoka Rab, održan u četvrtak, 12. prosinca 2024.
Naime, nekolicina priznanja je i ove godine završila u rukama pojedinaca, ali i rukovoditelja institucija s područja otoka Raba.
Tako je, nakon dobivanja nagrade za životno djelo na razini države, gdin Vlado Miš dobio nagradu za životno djelo i na razini županije. Iz grupacija Imperial Riviera d.d., najboljom sobaricom za 2024. proglašena je gđa Sanda Cerovski. Iako oboje zbog poslovnih obveza nisu prisustvovali dodjeli, dobili su zaslužen gromoglasan pljesak.
Da Rab ima mlade snage koje znaju što život i rad na zemlji i sa stokom znače, potvrdilo je i priznanje u kategoriji domaćin turističkog seljačkog domaćinstva za gđu Doru Šimičić, OPG Kanat – farma magaraca, Rab.
A da i sustav otočnih turističkih zajednica ima razloga slaviti, pokazuju dva priznanja. Dugogodišnji direktor TZO-a Lopar, gdin Marin Mušćo dobio je priznanje u kategoriji djelatnik godine u sustavu turističkih zajednica, a TZG Rab posebno priznanje za 135 godina organiziranog bavljenja turizmom.
Taj dan bio je rezerviran i za proslavu 30 godina postojanja TZ-a Kvarner, ali i uručivanje prestižne titule Europske regije gastronomije, koju je direktorici TZ-a Kvarnera uručio Jaume Gomila, član Upravnog odbora Međunarodnog instituta gastronomije, kulture, umjetnosti i turizma (International institute of gastronomy, culture, arts and tourism – IGCAT), koji je tom prilikom istaknuo kako je Kvarner po mnogočemu jedinstvena regija.
Iako su Rabljani itekako svjesni te činjenice, u narednom tjednu 18. i 19. prosinca će se održati posebna prezentacija titule Kvarner – Europska regija gastronomije za 2026. godinu te hands-on radionica koju će voditi chef Zdravko Tomšić te gđa Irina Ban, posebna suradnica TZ-a Kvarner za gastronomiju. Djelić toga su sudionici ovog slavlja i okusili, jer su upravo ambasadori kvarnerske gastronomije pripremali za sve uzvanike ukusne zalogaje. Rapski ambasador je gdin Davor Andrić iz restorana Barbat koji je sa svojim timom za sve uzvanike ove svečanosti pripremio izvrstan šugo od suhog štoklja s palentom.
Zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić obratila se prisutnima i zahvalila na doprinosu uspješnoj turističkoj godini, te naglasila kako je upravo na Kvarneru turizam i započeo.
Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ), pridružio se čestitkama i pohvalama, naglasivši značaj suradnje između svih dionika u razvoju Kvarnera kao prepoznatljive i uspješne destinacije, a posebice i suradnju HTZ-a i TZ Kvarnera na razvoju i brendiranju gastronomije.
Državna tajnica u MINTS-u, Monika Udovičić odala je priznanje Kvarneru na iznimnim uspjesima i pridružila se čestitkama upućenima svim njegovim dionicima.
Iz TZG Raba poručuju kako su ova priznanja podstrek za daljnji rad te čestitaju svima nagrađenima, a posebice onima s područja grada Raba.
A svoju izjavu dao nam je i direktor TZO-a Lopar, Marin Mušćo, dobitnik priznanja u kategoriji djelatnik godine u sustavu turističkih zajednica:
„U TZO-u Lopar sam već 21 godinu, a funkciju direktora obnašam 17 i pol godina. Lijepo je dobiti priznanje jer znači da je netko prepoznao predani rad, ali istovremeno to priznanje i obvezuje na daljnje zalaganje i trud. Ova funkcija nosi sa sobom veliku odgovornost jer je spektar aktivnosti turističke zajednice vrlo širok, od promotivnih aktivnosti (sajamski nastupi, oglašavanje putem društvenih mreža, web stranica, mobilnih aplikacija), nabavke urbane opreme, turističke signalizacije, tiska i distribucije promotivnih materijala, suradnje s novinarima, osmišljavanja i realizacije manifestacija…
Briga za sve svoje čanove tj. sve dionike turističkog proizvoda jedna je od najvažnijih zadaća TZ-a, a novim zakonom od turističkih zajednica se traži upravljanje razvojem destinacije (destinacijski menadžment). Danas su turisti sve zahtjevniji, traže kvalitetnu uslugu za cijenu koju plaćaju, traže doživljaj, autohtone proizvode, maksimalan angažman domaćina… Za uspješno obavljanje ovog posla potrebna je velika ljubav i odricanje, ali uspješna realizacija projekata i zadovoljstvo gostiju najveća su nagrada za uloženi trud. Zahvaljujem se svim svojim suradnicima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće realizirati!“
Izvor: TZG Raba i TZO Lopar Foto: TZG Raba i TZO Lopar