Home Aktualno Završio 13. Festival skulptura u pijesku. “Bilbodom” odnio pobjedu

Završio 13. Festival skulptura u pijesku. “Bilbodom” odnio pobjedu

0
Završio 13. Festival skulptura u pijesku. “Bilbodom” odnio pobjedu

Foto: Petar Lupić

Završio je 13. po redu Festival skulptura u pijesku na Rajskoj plaži, koji se ove godine održao od 2. do 5. srpnja, a umjetnici su od zlatnožutog loparskog pijeska izrađivali umjetnička djela na temu ‘Gospodari plaže’. Ulaz na festival bio je besplatan za sve posjetitelje, a tijekom četiri dana posjetitelji su zaista mogli uživati u kreativnim djelima. 

Trećeplasirani “1973”. Foto: Petar Lupić

Na Festivalu je sudjelovalo 11 skulptora, a bio je podijeljen u dva dijela – natjecanje za najbolju fotografiju na temu pijeska i natjecanje u izradi najljepše skulpture od pijeska. Nazivi skulptura bili su Argonauti, heroji grčke mitologije koji su plovili na brodu Argo u potrazi za zlatnim runom, 1973, kao simbolika prstenova iz najpoznatije trilogije, Bilbodom, podzemni objekt koji evocira Bilbovu kuću, poznatu kao Bag End, smještenu u Hobbitonu, Pješčana priča, iz koje će biti ispričane priče iz trilogije i najpoznatiji Čarobnjak Gandalf.

Pobjednički “Bilbodom” iz zraka. Foto: Petar Lupić
Rab danas oglas

Spektakularne kreacije od loparskog pijeska i vode kreirali su umjetnici. Pobjedu je na kraju odnijela skulptura “Bilbodom” koju su zajednički oblikovali umjetnici Vanja Vrbanec, Dražen Vrbanec i Adrian Vrbanec. Drugo mjesto pripalo je skulpturi „Argonauti“ Petra Popijača i Dominika Budića, a treće skulpturi „1973“ Nikole Vudraga i Andrije Vuradina.

Drugoplasirani “Argonauti”. Foto: Petar Lupić

U izboru za najbolju fotografiju pobjedu je odnijela fotografija Domagoja Barića ”Pješčana svjetlost”, drugo mjesto osvojila je fotografija Dražena Kaspreka ”Pješčana vratašca”, dok je treće mjesto osvojila fotografija Darka Tršinara ”Šešir u pijesku”.

 

1. mjesto, Domagoj Barić, “Pješčana svjetlost”.
2. mjesto, Dražen Kasprek, “Pješčana vratašca”.

Za HRT, Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice Općine Lopar, izjavio je kako ovaj Festival svake godine privlači sve više i više skulptora i turista, te da su svake godine skulpture sve impresivnije. Neki umjetnici za HRT su priznali i kako je izrada skulptura bila poprilično stresna, ali i da je zadovoljstvo prevladalo na kraju kad su se konačno završile.

3. mjesto, Darko Tršinar, “Šešir u pijesku”.

Festival skulptura u pijesku inače je pokrenut 2011. sa slikarom Zlatkom Kauzlarićem Atačem i Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, dok je umjetnička voditeljica kiparica Paula Banić Vudrag. Nakon proglašenja pobjednika, prisutne je zabavljao bend Tribute to Abba.

Autor: Lucian Borić

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime