Home Aktualno U Supetarskoj Dragi proslavljena Petrova | SVETI PETAR I PAVAO – SVJEDOCI I UZORI VJERE

U Supetarskoj Dragi proslavljena Petrova | SVETI PETAR I PAVAO – SVJEDOCI I UZORI VJERE

0
U Supetarskoj Dragi proslavljena Petrova | SVETI PETAR I PAVAO – SVJEDOCI I UZORI VJERE

Foto: Lela Vidas, Sandra Denona Španjol i Ruža Kaštelan

Svetkovina sv. Petra apostola, patrona i nebeskog zaštitnika župe Supetarska Draga proslavljena je 29. lipnja svečanim misnim slavljima, koje je ove godine predvodio mladomisnik vlč. Zoran Maričević, župni vikar u Malom Lošinju i župni upravitelj Ilovika. Suslavili su uz upravitelja župe vlč. Sašu Malovića, dekan mons. Mladen Mrakovčić, umirovljeni svećenik Krčke biskupije vlč. Ivan Plješa, te svi ostali rapski svećenici.

Slavlju je prisustvovao gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, kao i brojni domaći vjernici, ali i vjernici iz drugih otočkih župa. Svetkovina sv. Petra uvijek je poticajna, puna bremenita otajstva i poruka za svakodnevni život vjernika, pa je propovjednik vlč. Maričević nakon svetopisamskih čitanja i naviještanja evanđeoskog odlomka u prigodnoj homiliji naglasio i istaknuo kako su velikani naše vjere i istinske veličine, sv. Petar i Pavao, svatko na svoj način slavili i svjedočili Isusa Krista, u čemu se zapravo očituje bogatstvo i ljepota i širina Crkve.

FOTO: Lela Vidas
Rab danas oglas

Naglasio je: “…Sveci Petar i Pavao bili su potpuno različiti ljudi, sv. Petar je bio priprosti ribar, dok je sv. Pavao bio učen čovjek, ali Bog ne radi razliku. Ne odguruje nikoga u stranu, svi su jednaki i vrijedni i svi mogu biti njegovi svjedoci… Prije nego li su u svojem srcu otkrili vjeru, ljubav i povjerenje u Boga, Petar i Pavle su na neki način izdali i progonili Isusa. Petar ga je tri puta zatajio, a Pavao je progonio kršćane… I onda se događa pogled…. Petar susreće Isusov pogled i doživljava katarzu, počinje mu se pročišćivati srce. Dok je s druge strane Pavao morao pasti s pozicije oholosti, uzvisivanja, zatvoriti oči da bi mu Bog mogao na taj način progovoriti…. Kroz ta dva načina, dvije dimenzije Crkve, Bog i danas djeluje na nas, tražeći da otvorimo oči i spoznamo da smo grešni i maleni, a opet s druge strane nam daje snagu i volju kakvu su imali apostoli…“

FOTO: Lela Vidas

Vlč. Maričević ukazao je i na pitanja koje nam je jučerašnja svetkovina postavila: Tko je za nas Isus Krist? Koje mjesto zauzima u našim životima? Znam li ga prepoznati?…. I zaključuje svoju homiliju riječima: “Neka nas ova dva apostola i njihove primjeri vode da možemo i mi jednog dana reći poput sv. Pavla : ‘Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao.'”

FOTO: Sandra Denona Španjol

Pri samom kraju svečanosti voditelj slavlja je čestitao župljanima svetkovinu, a župnik domaćin vlč. Saša Malović se lijepim riječima zahvalio predslavitelju na produhovljenoj homiliji, braći svećenicima na sudjelovanju, vjernicima i svima onima koji su na bilo koji način pomogli u svakom smislu da proslava bude što ljepša i bogatija. Također je čestitao imendan svima onima koji ga slave, a posebno nekadašnjem župniku Supetarske Drage, vlč. Petru Kordiću.

FOTO: Lela Vidas

Nakon večernje svete mise upriličen je koncert rapskih klapa koji je imao humanitarni karakter. Nastupile su klape: Sozal (ž), Eufemija (m), Rab (m), Sv. Marin (m) i Duo Kristofor. Svi izvođači otpjevali su po dvije skladbe iz svojih repertoara, a na samom kraju, okupljeni u zajednički klapski zbor, izveli su pjesme koje su s njima zapjevali svi prisutni. Predsjednik SKR Tunera, Ivan Šimac prigodnim se riječima obratio nazočnima te je podijelio Zahvalnice voditelju Miljenku Vidas Keryju i svakoj od klapa koje nam nesebično poklanjaju pjesme iz kojih izvire iskonska radost, ljubav, sjeta, tuga, bujaju emocije, a u silini, snazi izvedbi nazire se ljepota života, obrisi prošlosti, tradicija, isprepliće se veselo i ozbiljno, lepršavo i čvrsto.

FOTO: Ruža Kaštelan

Nakon koncerta uz domaću hranu i piće koje su pripremili članovi Udruge Tunera, čija je prodaja isto tako bila namijenjena u humanitarne svrhe, svi prisutni ostali su u dugom i lijepom druženju.

Dobro je s vremena na vrijeme upitati se želimo li ostati osrednji ljudi i kršćani, oni kojima je dovoljno voditi se tek osnovama vjere ili ćemo učiniti korak dalje? Hoćemo li znati stati na trenutak svakog dana i susresti svoj pogled s Gospodinom? Progledati, vidjeti što smo učinili dobro ili loše. Zadržati se, znati ponekad možda i gorko zaplakati, promijeniti se. Naši životi moraju biti veliki mozaik sačinjen od malih djela ljubavi . Možda smo nekad bili više Petar, nekad Pavao, ali kroz Riječ spasenja pozvani smo na obraćenje, odbacujući kamenčiće ljudske oholosti, egoizma, prevrtljivosti…, a ugrađujući kamenčiće praštanja i ljubavi da bi dobili savršeni mozaik jedinstva i zajedništva.

Autor. Lela Vidas

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime