Home Aktualno Helikopterska hitna medicinska služba kreće s noćnim letovima

Helikopterska hitna medicinska služba kreće s noćnim letovima

0
Helikopterska hitna medicinska služba kreće s noćnim letovima

Foto: hzhm.hr

Početkom srpnja uvode se noćne intervencije helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) u splitskoj i riječkoj bazi, najavili su iz Ministarstvo zdravstva, što je posebno zanimljivo i za otok Rab.

Tako će nakon uspostave dnevnih letova helikopterske hitne medicinske službe (HHMS), s prvim danima mjeseca srpnja krenuti i noćni letovi, ali samo u bazi Splitu (Brač) i Rijeka (Krk).

Rab danas oglas

Helikopterska hitna medicinska služba (HHMS) strateški je projekt Vlade vrijedan 62,5 milijuna eura, a u sklopu njega se provode primarne, sekundarne i međubolničke intervencije za akutno životno ugrožene pacijente.

U protekla tri mjeseca od uspostave HHMS-a zabilježeno je 208 uspješnih dnevnih intervencija, među kojima 99 u Splitu, 95 u Rijeci te po 7 u Zagrebu i Osijeku. U njih oko 40 posto bila je riječ o vitalno ugroženim pacijentima zbog hitnog internističkog stanja, 25 posto intervencija je bilo zbog dijagnoza traume, a 13 posto pacijenata je zbrinuto zbog moždanog udara.

“Od uvođenja HHMS-a identificirano je dodatnih 100 mjesta za slijetanje helikoptera na otocima i udaljenim područjima, što je u skladu s dobrim praksama drugih država članica EU-a, s naglaskom na kvalitetu usluge kao i geografsku pokrivenost cijelog teritorija u okviru standarda zlatnog sata”, navodi ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba-Bujević.

Ravnateljica HZHM-a naglašava i važnost pružanje brze zdravstvene zaštite na mjestima do kojih je dosad bilo nemoguće doći, ali dodatno ističe da su za prijevoz do bolnice na raspolaganju i brze brodice Pomorske hitne medicinske službe te osnažena kopnena Hitna medicinska služba.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime