windsurfing_juzina_sidebar_banner
Home Aktualno Sjajni rezultati turističke predsezone na Rabu uz niz odličnih manifestacija

Sjajni rezultati turističke predsezone na Rabu uz niz odličnih manifestacija

0
Sjajni rezultati turističke predsezone na Rabu uz niz odličnih manifestacija

Foto: H.H, | I.Š

U prvih pet mjeseci 2024. Grad Rab i Općina Lopar bilježe odlične rezultate u dolascima i noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Razlog su tome relativno blaga zima, raniji dolazak proljeća, ali i čitav niz odličnih manifestacija koje su privukle brojne goste na otok.

Od 1. siječnja do 31. svibnja 2024. u mjestima koja pokriva Turistička zajednica Grada Raba boravilo je 14.025 stranih gostiju koji su ostvarii 72.286 noćenja, te 5.578 domaćih gostiju koji su imali 13.793 noćenja.

Rab danas oglas

To je povećanje od 10,14 posto u dolascima i 18,89 posto u noćenjima za strane turiste, te čak 50,96 posto u dolascima i 44,05 posto u noćenjima za domaće turiste u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Gledajući ukupne brojke povećanje u dolascima iznosi 19,32 posto, a u noćenjima 22,31 posto.

FOTO: Marija Piroški

Zanimljivo je da gotovo 29% u cjelokupnom broju dolazaka čine dolasci domaćih turista, dok je kod noćenja taj postotak manji (16% cjelokupnih noćenja). Razlog je taj što strani turisti većinom biraju dulji boravak na otoku, dok među domaće turiste ubrajamo i poslovne ljude koji tijekom svog dolaska na Rab ostvare 1 do 2 noćenja.

Što se tiče statističkih pokazatelja prema tržištima, osim Češke i BiH, sva ostala bilježe odlične rezultate, znatna povećanja u broju noćenja, pogotovo nama najvažnija emitivna tržišta poput Njemačke (povećanje u noćenjima 18,42 posto), Austrije (37,24%) i Slovenije (9,79%), dok se broj domaćih gostiju toliko povećao da su zauzeli drugo mjestu u TOP 10 tržišta.

FOTO: Petar Santini

I Turistička zajednica Općine Lopar bilježi odlične rezultate u prvih pet mjeseci 2024. U dolascima gostiju je to možda nešto manje izraženo – u Loparu je boravilo 6.236 domaćih i stranih gostiju, što je povećanje od 4 posto u odnosu za isto razdoblje lani.
No zato su se ti odlučili na dulji boravak, pa je tako broj noćenja bio u velikom rastu. Strani turisti su ostvarili 32.396 noćenja, a domaći 2.862 što je ukupno 35.258 noćenja ili čak 33.16 posto više nego u prvih pet mjeseci 2023. godine.

Iz Turističke zajednice Grada Raba ističu da su odlični rezultati turističke predsezone plod nekoliko bitnih okolnosti. Prije svega, nešto blaže zime radi koje je uranilo i proljeće, zatim činjenice da je hotel Padova od 1. ožujka bio stalno otvoren, odnosno da je imao vrlo kratak period zatvaranja (od 2.1. – 1.3. 2024.), pa su neka višednevna kongresno/edukativna događanja održana upravo u njemu.

Uskrs je ove godine bio ranije, kao i Tijelovo, ali na ove odlične brojke je utjecao i čitav niz sjajnih manifestacija koje su privukle brojne goste na otok, od Fruga Art Traila zatim biciklističke utrka 4 Islands MTB i Rab Island Hero, IT konferencija Unlock Rab te MTC Felix Arba, međunarodni moto event za žene bajkerice.

FOTO: Moto Trip Croatia

Na nastavak turističke sezone u lipnju sigurno će značajno utjecati EURO 2024. u Njemačkoj koji je privukao veliki broj tradicionalnih rapskih gostiju (Njemačlka, Austrija, Slovenija, Italija), ali i onih koji posljednjih godina dolaze u nešto većem broju (Poljska, Češka, Mađarska).

Zbog nogometa “osiromašeni” kućni budžet mogli bi utjecati na pad gostiju barem do sredine srpnja, no o tome ćemo više moći reći kada dobijemo konkretne brojke za lipanj.

Autor: Mario Kojundžić

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime