Home Aktualno Zavirite na svečano otvorenu izložbu skulptura od stakla Zvonimire Karavide

Zavirite na svečano otvorenu izložbu skulptura od stakla Zvonimire Karavide

0
Zavirite na svečano otvorenu izložbu skulptura od stakla Zvonimire Karavide

Foto: Ivica Šubić | POU Rab

Sinoć s početkom u 21 sat u Galeriji Pik u Rabu svečano je otvorena samostalna izložba “Autoportret” akademske umjetnice Zvonimire Karavide koja će ostati otvorena do 19. srpnja 2024.

Izložba je dio programa Rapskog likovnog ljeta u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab, a umjetnica se predstavila nizom fascinantnih, izuzetno suptilnih i profinjenih skulptura izvedenih u mediju stakla putem kojih je prikazala motive poput biljke motar, periske i galeba. Izložba je izazvala veliko zanimanje posjetitelja koji su pomno razgledali pojedina djela i u razgovoru s umjetnicom saznali više informacija o samom procesu izrade djela. Riječ je o skulpturama koje su nastale u vremenskom rasponu od diplomskog rada izvedenog 2016. godine pa sve do recentnih djela nastalih ove godine.

FOTO: Ivica Šubić |Pou Rab
Rab danas oglas

U sklopu svečanog otvorenja voditeljica Galerije Rab Nives Gvačić pozdravila je sve prisutne i predala riječ višoj kustosici i muzeologinji Sonji Švec Španjol koja je predstavila izložbu.

Na samom početku kustosica Švec Španjol istaknula je kako je riječ o najosobnijoj izložbi zadarske akademske umjetnice Zvonimire Karavide do sada, jer je ovom izložbom umjetnica oblikovala svoj autoportret koji nije fizički, već autoportret vlastite duše i psihe.

FOTO: Ivica Šubić |Pou Rab

Zvonimira Karavida kao sadržajno polazište za razradu paralelne psihološke i likovne priče uzima niz poznatih motiva iz prirode uz koje je provela čitav svoj život, kao što su motar, periska i galeb. S jedne strane, umjetnica oblikuje prepoznatljive figurativne motive čime ukazuje na neprikosnovenu važnost očuvanja i adekvatne valorizacije prirode, dok istovremeno navedeni motivi postaju simboli ključnih životnih razdoblja odnosno prekretnica u njezinom životu.

Svaki motiv predstavlja jedno životno poglavlje, a medij stakla omogućuje joj da autentično utjelovi i izrazi snagu, ljepotu i raznolikost prirode koju spaja s dubinom, slojevitošću i kompleksnošću ljudskih emocija.

FOTO: Ivica Šubić |Pou Rab

Važno je istaknuti kako umjetnica ništa ne uljepšava, ne skriva i ne nudi iluzije, već interpretira i ukazuje na različita viđenja, percepcije, doživljaje i mogućnosti. Zvonimira Karavida namjerno odabire staklo bez boje kako bi uhvatila njegovu esencijalnu prirodu, a pritom i esenciju vlastite nutrine.

Izložba “Autoportret” prekretnica je u radu Zvonimire Karavide, naglasila je Švec Španjol, objasnivši kako ovom izložbom autorica po prvi put dijeli sa širom javnošću iskonsko značenje koje stoji iza svakog pojedinog djela ogoljujući pritom i vlastitu dušu za što treba iznimno puno hrabrosti, a za koju je kustosica Švec Španjol sigurna da će publika prepoznati i nagraditi.

Umjetnica Zvonimira Karavida zahvalila se organizatorima na gostoprimstvu i kustosici na lijepoj i profesionalnoj suradnji te posjetiteljima na dolasku i podršci u njezinom radu. Izložbu je službeno proglasila otvorenom ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić.

Zvonimira Karavida rođena je 1991. godine u Zadru. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru, smjer slikarski dizajner. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2016. godine.

Od završetka studija do danas Zvonimira Karavida kontinuirano se bavi kiparstvom, a ponajviše istraživanjem medija stakla u kojem je ostvarila i nekoliko izložbi.

Njezine Staklene periske, koje posjetitelji mogu vidjeti na jzložbi u Galeriji Pik, odabrane su kao godišnje nagrade Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH, a u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta te Hrvatskom gospodarskom komorom, izradila je nagrade za manifestaciju “Dani hrvatskog turizma” 2023.

Izložba u Galeriji Pik ostaje otvorena do 19. srpnja 2024.

Kako je bilo na svečano otvorenje izložbe možete pogledati u fotogaleriji niže…

Izvor: Pučko otvoreno učilište Rab
FOTO: Ivica Šubić | POU Rab