Home Obavijesti VAŽNA OBAVIJEST za građane povodom održavanja međuresorne vježbe “Sigurnost 24” (13. lipnja)

VAŽNA OBAVIJEST za građane povodom održavanja međuresorne vježbe “Sigurnost 24” (13. lipnja)

0
VAŽNA OBAVIJEST za građane povodom održavanja međuresorne vježbe “Sigurnost 24” (13. lipnja)

Foto: Prostor održavanje vježbe

U četvrtak, 13. lipnja, na Rabu će se održati međuresorna vježba „Sigurnost 24“, kojoj će prisustvovati i premijer Andrej Plenković. Tu vježbu provodi Hrvatska vatrogasna zajednica u suradnji s nadležnim tijelima sustava domovinske sigurnosti.

Prema Elaboratu vježbe, planirano je 13. lipnja, kroz pokaznu vježbu iza 16 sati na području akvatorija ispred Grada Raba, na poziciji sidrišta luke Rab, prikazati gašenje požara na palubi trajekta Rapske plovidbe. Taj požar je eskalirao, posada broda nema kontrolu nad požarom te traži pomoć, a u tu svrhu helikopter OS-a RH iz zraka spušta NAMIRG tim za gašenje požara, te po završetku gašenja brod se svojim pogonom sa sidrišta premješta na vez u luku Rab gdje će se pregledati nastala oštećenja uslijed požara.

Rab danas oglas

Nadalje, u sklopu vježbe u mjestu Kampor, na području poluotoka Frkanj, će doći do požara koji se brzo širi u pravcu istoka i ugrožava građane, te će domicilni vatrogasci i ostale dodatno angažirane zemaljske vatrogasne snage pristupiti gašenju požara s kopnene strane, a Canadair i Air traktor OS-a RH će na područje zahvaćenosti požarom izbaciti more prikupljeno iz uvale Sv. Fumija.

Na dan održavanja vježbe – 13. lipnja, bit će i regulacija prometa i ograničenja. Bit će tako zabrane parkiranja na Novoj rivi, zabrane plovidbe uvalom sv. Eufemije, zabrane kretanja i kupanja od restorana Frkanj do punte Frkanja, te zabrane letenja bespilotnim letjelicama – dronovima!

Sektori djelovanja

Privremeno će se zatvoriti plovni put u uvali sv. Fumija, sidrište luke Rab te luke Palit, i sv. Eufemija. Zatvorit će se i dio plovnog puta na udaljenosti od 300 metara od obale oko poluotoka Frkanj, od uvale Kandarola, Rta Frkanj i plićine Frkanj.

Zainteresirani građani vježbu će imati priliku pratiti s Pjacete, Šetališta fra Odorika Badurine i prostora sv. Ivana Evanđeliste. Očekuje se i da će premijer Plenković vježbu pratiti s gradskih zidina.

Autor: Lucian Borić