windsurfing_juzina_sidebar_banner
Home Bioraznolikost Učenici Eko grupe matične škole i učenici PŠ-a Banjol zajedno obilježili Svjetski dan oceana

Učenici Eko grupe matične škole i učenici PŠ-a Banjol zajedno obilježili Svjetski dan oceana

0
Učenici Eko grupe matične škole i učenici PŠ-a Banjol zajedno obilježili Svjetski dan oceana

Foto: OŠ Ivana Rabljanina Rab

Povodom Svjetskog dan zaštite okoliša (5. lipnja) i Svjetskog dana oceana (8. lipnja), učenici su se okupili 7. lipnja 2024. na Pumpureli, zajedno s njihovim učiteljicama, stručnim suradnicama i ravnateljicom Anamari Šarin.

Rab danas oglas

Eko dan poseban je eko događaj u rapskoj osnovnoj školi koji je koordinirala učiteljica prirode i biologije Ivana Rimac, s ciljem podizanja ekološke svijesti i promicanja ljubavi prema moru. Za učenike, njihove školske ekologe, bile su pripremljene razne aktivnosti poput mjerenja prozirnosti mora koje im je pokazala učiteljica prirode uz popratno kratko predavanje o čimbenicima koji utječu na prozirnost mora.

Učenici su se i sami mogli okušati u ponuđenim aktivnostima što su rado i prihvatili. Tako su poslušali predavače koji dolaze iz Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, Ispostave Rab, gospodina Vladimira Rimca i Vladimira Mišića. Oni su im ispričali zašto se uzima uzorak mora na analizu, gdje se to radi i koliko često. Pokazali su im postupak uzorkovanja mora te postupak određivanja saliniteta. U kratkom i zanimljivim predavanju učenici su dobili razne informacije, ne samo o poslu koji obavljaju, već i čistoći mora i okoliša, te o važnosti očuvanja čiste prirode.

Sve ove godine potporu projektu EM kugle pruža i Županijska lučka uprava na čemu su im zahvalni. Ove godine posebna je bila čast slušati g. Dragana Perkića ispred Ronilačkog kluba Amfora koji je djeci približio ronjenje kroz razgovor i prilike da izbliza pogledaju opremu i pitaju što ih zanima. Budući da pitanjima nije bilo kraja, pozvani su u posjet Ronilačkom klubu, čemu se iznimno vesele.

Cijeli događaj zaokružili su vožnjom brodovima roditelja i djeda te nezaobilaznom vožnjom Eko brodom. Susret s dupinom obogatio je njihovu plovidbu i učinio ovaj dan nezaboravnim. Iz OŠ-a zahvaljuju kapetanu Eko broda na prekrasnim uspomenama, te Dundovu koje ih od prvoga dana uz njih, koji prati sve njihove eko akcije, a posebno EM kugle.

Također, vrijedni učenici PŠ-a Banjol, zajedno s njihovom učiteljicom Nikolinom Tvrtković Guščić, izradili su glinene EM kugle te su ih ovom prigodom bacili u more. Ponosno svih pozivaju na veliki EM dan koji će se odviti 20. lipnja 2024. u 9 sati na Veloj rivi u sklopu kojeg će zajednički baciti cca 1000 EM kugli u more. Glinene kugle za taj dan pripremili su učenici Eko grupe i učenici 8.b razreda, zajedno s učiteljicama Doris Ćuća-Žentil i Ivanom Rimac.

Izvor: OŠ Ivana Rabljanina Rab