Home Baština koja obvezuje Rab – San Marino | Prisjećanje na začetke jednog sasvim posebnog prijateljstva

Rab – San Marino | Prisjećanje na začetke jednog sasvim posebnog prijateljstva

1
Rab – San Marino | Prisjećanje na začetke jednog sasvim posebnog prijateljstva

Foto: arhiva RL-a

Potpisivanje Povelje bratimljenja između Općine Rab i Grada San Marina bio je bez sumnje jedan od rijetkih, netipičnih primjera uspostavljanja prijateljskih odnosa lokalnih samouprava sa zapadnim svijetom, mada se tada već radilo o kasnim šezdesetim godinama, kada je i u bivšoj državi već naglašenija demokratičnija i liberalnija politika.

“Političke okolnosti”, kazao je za Rapski list 2008. godine tadašnji rapski gradonačelnik Željko Barčić, “tih kasnih 60-ih godina, nisu vjerujem mogle bitno ni pomoći, ni odmoći uspostavljanju prijateljskih odnosa između ova dva grada. Na njih su presudno utjecale dvije životne priče, ili bolje rečeno živa legenda o sv. Marinu, rapskom klesaru, koji je bježeći pred Dioklecijanom našao svoje utočište na Monte Titanu, gdje je 301. godine osnovao Republiku, i jedan nadasve tužan događaj i smrt sanmarineškog studenta NARCISA MONALDIJA, koji je boraveći pod vodstvom prof. Rossija s grupom studenata na Rabu, 1959. godine, ovdje skončao svoj mladi život.

Simbolično paljenje svijeće s tri grba; gradonačelnici San Marina, San Lea i Raba 2008. godina u rapskoj katedrali
Rab danas oglas

Od tada, pa do potpisivanja Povelje o bratimljenju, niču prijateljstva među obiteljima Kaloćira, Usmiani, Stojnšek, Legac, Javoran, Tonsa s obiteljima iz San Marina – Fantini, Partisani, Alfio, Rossi, Mancini i drugih” – izjavio je tada Barčić.

Zvonimir Gušćić predvodio je 1968. delegaciju tadašnje općine Rab u San Marinu

Tužna je okolnost da smo se upravo te 2008. godine, u godini obilježavanja 40. obljetnice od potpisivanja Povelje o bratimljenju s gradom San Marinom, i to u mjesecu lipnju kada se svečanost trebala održati, oprostili od Zvonimira Gušćića, čovjeka kojemu se uza sve njegove brojne vizionarske zasluge za razvoj otoka, svakako pripisuje i ona za uspostavu prvih konkretnih kulturnih i prijateljskih veza sa San Marinom. Naime, Zvonimir Gušćić predvodio je 1968. delegaciju tadašnje općine Rab i kao njen predsjednik potpisao čuvenu Povelju bratimljenja.

Likovni motivi Ivice Hodaka koje su u San Marinu otisnuli na prigodnoj mapi i razglednicama

A Ivici Hodaku, koji je te, sada već davne, 1968. godine, u San Marino otputovao u svojstvu novinara Radio Rijeke, te izvještavao o potpisivanju Povelje, ostvarivši tako i svoje prvo radijsko javljanje iz inozemstva, 40 godina poslije, 2008. godine predstavnici San Marina ukazali su posebnu čast, otisnuvši na naslovnici prigodne mape s fotografijama iz 1968., upravo njegov likovni motiv koji spaja vizure dvaju gradova San Marina i Raba. Zahvaljujući osobnoj inicijativi tadašnjeg gradonačelnika San Marina Alessandra Barullija, osim na ovoj vrijednoj mapi tiskanoj u ograničenoj nakladi od svega 100 primjeraka, likovni radovi Ivice Hodaka našli su se i na, za ovu prigodu otisnutoj, seriji razglednica s markom San Marina.

Po završetku prigodnog koncerta rapskih klapa na svečanosti 2008. godine u Rabu, primjerak mape i razglednice Ivici Hodaku uručio je osobno gradonačelnik San Marina Alesandro Barulli.

Gradonačelnik San Marina Giovanni Busignani prilikom predaje medaljona tadašnjem saborskom zastupniku Rudolfu Kureliću, osim njih, na slici su još Zvonko Gušćić (prvi s lijeva), Dragan Bačić, Josip Jerić-Jole i Vjekoslav Legac

A službenu delegaciju Raba na svečanosti bratimljenja u San Marinu davne 1968. godine sačinjavali su:

Zvonimir Guščić – Zvonko (predsjednik SO Rab), Ivan Kordić – Nini (potpredsjednik SO Rab), Josip Jerić – Jole (generalni direktor IMPERIALA), Dragan Bačić (predstavnik SSRN-a Raba), Marija Pičuljan – Vrtodušić (predsjednica SSO Raba), Rudolf Kurelić (tadašnji saborski zastupnik) i Đorđe Finča (direktor Kvarner Expressa).

Fotografija Vokalnog seksteta “Rab” s nastupa u San Marinu kojom je bio opremljen Hodakov tekst u Novom listu u lipnju 1968.

Uz njih u San Marinu je boravio i Vokalni sekstet Rab u poznatom, danas kažemo, “starom” sastavu: Fritz Stojnšek (prvi tenor), Erkol Zudenigo (drugi tenor), Viktor Kaloćira (bariton), Zvonko Dominis (prvi bas) i Tonči Sokolić (drugi bas), te voditelj klape, pjesnik i skladatelj Dinko Šćerbe.

A kada već spominjemo obljetničarske simbole, treba reći i to da je Hrvatska pošta, prije nešto manje od 12 godina, točnije 16. listopada 2012., pustila u optjecaj prigodni poštanski blok s dvije marke na temu Raba i San Marina kao zajedničko izdanje Republike Hrvatske i Republike San Marino i to povodom 20. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između dviju država. Motivi na markama u bloku detalji su sa ženske nošnje iz San Marina i s muškog kostima rapskog samostreličara, dok je motiv na bloku kip Svetog Marina.

Autorica tih prigodnih poštanskih maraka je Ivana Vučić, grafička dizajnerica iz Zagreba, a fotografije su uzete iz arhiva ustanove Azienda Autonoma di Stato Filatelica e Numismatica.

Marke su te 2012. godine bile nominalne vrijednosti 7,10 kn, a tiskane su u nakladi od 35.000 blokova. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), dok je žig prvog dana bio u uporabi 16. i 17. listopada 2012. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

Kao što smo već ranije spomenuli, Povelja o bratimljenju između grada San Marina i ondašnje Općine Rab potpisana je 22. lipnja 1968. godine. Tada su upravo u San Marinu Povelju o bratimljenju među gradovima potpisali gradonačelnik Giovanni Busignani i predsjednik tadašnje Skupštine Općine Rab Zvonimir Gušćić.

Obnova “Povelje” 2018. godine – FOTO: Hrvoje Hodak

S obzirom da suvremeni koncept bratimljenja gradova podrazumijeva povezivanje dviju ili više lokalnih zajednica s pomoću raznovrsnih aktivnosti, vrijedno je prisjetiti se još uvijek svježih sjećanja na najteže trenutke u novijoj hrvatskoj povijesti, kada su se prijatelji iz San Marina, bez imalo oklijevanja, samoorganizirali i počeli dovoziti na Rab humanitarnu pomoć tijekom Domovinskog rata, a dugo prijateljstvo prepuno je i puno vedrijih trenutaka, brojnih međusobnih posjeta, veselih druženja, sportskih i viteških nadmetanja i kvalitetnih suradnji. Zahvaljujući upravo »malim«, običnim ljudima, i obiteljima koje su svojim recipročnim poznanstvima, toplinom i prisnošću kroz proteklo vrijeme izgradile doista »neuništiv most prijateljstva između otoka i brda«, godine 2018., na 50-u obljetnicu, u ulozi novih potpisnika obnovljenu Povelju o bratimljenju, najprije u gradu Rabu, a zatim ponovno i u San Marinu, potpisali su gradonačelnica Grada San Marina, danas nažalost pokojna Maria Teresa Beccari i gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić.

Autor: Hrvoje Hodak (arhiva RL-a)

1 COMMENT

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime