Home Aktualno ŽSB Insula obilježila Svjetski dan multiple skleroze

ŽSB Insula obilježila Svjetski dan multiple skleroze

0
ŽSB Insula obilježila Svjetski dan multiple skleroze

Foto: RabDanas

Poznato je da su um i tijelo nedjeljivi te da svaka bolest djeluje na naše emocije, endokrini, imunološki i druge sustave, a na sreću postoje i unutarnje zacjeljujuće snage.

Multipla skleroza jedna je od kompleksnih bolesti koja potvrđuje činjenicu nedjeljivosti, kako u dijagnostici, tako i u rehabilitaciji. Posljednjih dvadesetak godina kroz integrativne modele rehabilitacije u ŽSB Insula nastoje pomoći oporavku pacijenata te je u ŽSB Insula otvoren i Odjel neurokognitivne rehabilitacije.

ravnateljica prof. dr. sc. Vesna Šendula Jengić
Rab danas oglas

Na tom tragu još davne 2010. g. održana je i 2. Internacionalna škola iz psihijatrije i kognitivne neuroznanosti (2. ISPCN) na temu „Psihijatrijsko-psihološki aspekti multiple skleroze“. Upravo na to osvrnula se ravnateljica prof. dr. sc. Vesna Šendula Jengić u uvodnim riječima programa uoči ovogodišnjeg Svjetskog dana multiple skleroze, koji je bolnici održan 29. svibnja. Prisutne je podsjetila na tada održana sjajna predavanja renomiranih stručnjaka i znanstvenika te zbornik radova koji je vrijedan doprinos i ostavština ovog skupa.

Helena Fafanđel, dr. med., spec. neurolog

Nakon uvoda uslijedilo je predavanje Helene Fafanđel, dr. med., spec. neurolog, koja je na jednostavan način nastojala približiti ovu kompleksnu bolest središnjeg živčanog sustava koju, zbog širokog spektra simptoma i karakteristika, nazivamo i bolešću s tisuću lica. Pritom je govorila o dijagnostici, tipovima i terapiji, odnosno liječenju.

Željka Karnaš, bacc. physioth.

Kroz prikaz slučaja, osobe oboljele o teškog oblika multiple skleroze, koji je završio potpunom invalidnošću, Željka Karnaš, bacc. physioth, zatim je govorila o fizioterapijskim postupcima u rehabilitaciji oboljelih.

Nathalie Lukačević, prof.

U vrlo emotivnoj završnici programa Nathalie Lukačević, prof. podijelila je svoje iskustvo suočavanja i života s multiplom sklerozom. Vlastitim primjerom pokazala je da je optimizmom i nepokolebljivom snagom duha, uz pridržavanje liječničkih uputa i terapije, moguće nositi se i s najtežim životnim izazovima. Gđa. Nathalie sve nas je inspirirala te joj od srca zahvaljujemo na odazivu, kazali su iz ŽSB Insula.

Izvor: ŽSB Insula